ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μπαράζ διώξεων κατά συνδικαλιστών και φιλειρηνιστών

Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης καταγγέλθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου

Motion Team

Την ανάγκη συντονισμένης δράσης και αντίστασης στην πολιτική διώξεων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης που εκδηλώνεται σε μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα το τελευταίο διάστημα, με στόχο να στηρίξει την εμπέδωση του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος, σημείωσαν οι εκπρόσωποι των τοπικών γραμματειών Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και του ΠΑΜΕ, της ΠΟΕΕΠ, των Εμποροϋπαλλήλων και των εργαζομένων στους εργολάβους του ΑΠΘ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες με αφορμή μια σειρά διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος του εργατικού και φιλειρηνικού κινήματος. Και κάλεσαν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να συμμετέχει μαζικά στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, που θα γίνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στο παλλαϊκό συλλαλητήριο συμπαράστασης που οργανώνεται την Τετάρτη 29 Οκτώβρη στις 9 το πρωί έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Περιέγραψαν συνοπτικά το κλίμα διώξεων, παραθέτοντας απλά ορισμένες από τις δικαστικές διώξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.

Αύριο Παρασκευή, δικάζεται στο Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη συμμετοχή του στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που εκδηλώθηκαν πολύμορφα το 1999 ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά του γιουγκοσλαβικού λαού.

Την Τετάρτη 29 Οκτώβρη δικάζονται στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης οι 5 συναγωνιστές του φιλειρηνικού κινήματος Νίκος Νεντόπουλος, Γεώργιος Μαρκίδης, Ηλίας Μανουσαρίδης, Κώστας Σεϊτανίδης και Βασίλης Τζήκας. Δικάζονται για τη συμμετοχή τους στις αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις του 1999, μετά από έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών εναντίον της πρωτόδικης απόφασης του τριμελούς πλημμελειοδικείου Κιλκίς που τους αθώωσε.

Στις 29, 30 και 31 Οκτώβρη θα βρίσκεται σε εξέλιξη μπαράζ δικών στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, εναντίον συνδικαλιστών του κλάδου των εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά. Διώκονται μετά από μηνύσεις των εργοδοτών για τη συμμετοχή και στήριξή τους σε απεργιακές και άλλες μαζικές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Στις 15 Δεκέμβρη διώκονται 5 μέλη της προηγούμενης διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στους εργολάβους και εργολήπτες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον τους ο εργολάβος κ. Σαμουηλίδης για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή μέσα από έγγραφη ανακοίνωση τον κατήγγειλαν ότι δεν καταβάλει στους εργαζόμενους που απασχολεί νόμιμες τριετίες, επιδόματα κλπ.

Εξάλλου, οι απεργιακοί αγώνες συνεχώς κηρύσσονται παράνομοι και καταχρηστικοί. Τρομοκρατία ασκείται καθημερινά στους χώρους δουλιάς. Ολοένα και πιο συχνά, περιπτώσεις κρατικού αυταρχισμού και καταστολής έρχονται στο προσκήνιο.

Ολα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλέγμα που στήνεται μεθοδικά από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς του κράτους, προκειμένου να επιβάλουν την πλήρη παραλυσία του λαού απέναντι στις πολιτικές που υλοποιούν στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τις επιπτώσεις τους στην εργατική τάξη και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα.

Παγκόσμιο φαινόμενο

«Καθημερινά εντείνεται η ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, αλλά και η επίθεση με στόχο τη συρρίκνωση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», σημείωσε ο Στέλιος Βαλανάς, μέλος της γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης. Πρόσθεσε, πως αυτό εκδηλώνεται και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο και εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης για την επιβολή, χωρίς λαϊκές αντιστάσεις, των σχεδιασμών της. Και κατήγγειλε τις ευθύνες της ΝΔ, αλλά και όλων των άλλων δυνάμεων που σιγοντάρουν και στηρίζουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ.

«Ανεργία, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, πολιτικές λιτότητας, εμπορευματοποίηση Παιδείας, Υγείας κλπ., αποτελούν ορισμένες από τις επιπτώσεις που εκδηλώνονται στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και σχετίζονται άμεσα με τα προβλήματα δημοκρατίας που εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στους χώρους δουλιάς, στην κοινωνία», σημείωσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος μέλος της γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Και κατέληξε, τονίζοντας, πως «δεν μπορεί μια πολιτική βαθιά αντιλαϊκή και αντεργατική να στηριχτεί, χωρίς τη χρήση μέσων καταστολής, χωρίς ένταση του αυταρχισμού και της βίας».

Γι' αυτό στηρίζεται και με το νομοθετικό έργο, τα Σώματα Ασφαλείας, τη Δικαιοσύνη που εν τέλει υποτάσσονται στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης και εφαρμογής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής και των επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ.

Καθεστώς τρόμου

Η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην ασύδοτη εργοδοτική επίθεση που εκδηλώνεται στους χώρους δουλιάς στο εμπόριο.

«Υπάρχει καθεστώς τρόμου στους χώρους δουλιάς. Το αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και φυσικά οι εργαζόμενοι στο εμπόριο. Επιβάλλεται με συγκεκριμένους μηχανισμούς. Επιβάλλεται από αυτούς που έχουν κέρδος και το πλαίσιο για την εφαρμογή του διαμορφώνεται από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στήριξαν το Μάαστριχτ και τις επιλογές της ΕΕ, έχοντας θέσει εαυτόν στην υπηρεσία των εργοδοτών, του κεφαλαίου. Χρησιμοποιούν τους νόμους, την κυβερνητική εξουσία και τα δικαστήρια. Και όποιο άλλο μέσο τούς έχει δώσει η τεχνολογία όπως κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης για να παρακολουθούν τους εργαζόμενους. Αποβλέπουν στη μείωση της δύναμης των εργαζομένων», ανέφερε. Και πρόσθεσε πως τρόμος είναι οι εργολαβίες, το ωρομίσθιο, η ανεργία, οι απολύσεις, οι βλαπτικές μεταθέσεις. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάζουν συμπεράσματα από την πείρα τους και να τιμωρήσουν όσους στηρίζουν την πολιτική που τους καταδικάζει σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα.

Βγάζουν το δίκιο άδικο

Ποιος είναι ο παράνομος και ποιος διώκεται; αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι στους εργολάβους του ΑΠΘ. Είναι οι εργαζόμενοι που κινητοποιήθηκαν και σήμερα διώκονται; `Η η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο και όσοι άλλοι μέσα στο πανεπιστήμιο διατηρούν το θεσμό της εργολαβίας, που είναι πέρα για πέρα παράνομος, αφού από τη μία διατηρεί ομήρους τους εργαζόμενους και από την άλλη προχωρά σε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος;.

«Δίνονται 4 δισ. για να μοιραστούν σε 4 εργολαβίες. Αν αποκτούσαμε απευθείας εργασιακή σχέση με το ΑΠΘ και λιγότερο θα "κοστίζαμε" στο κράτος και οι εργαζόμενοι θα αμείβονταν καλύτερα αντί των μισθών πείνας που παίρνουν σήμερα», είπε η Βασιλική Βάρναλη - Κοντοπούλου, γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων στους εργολάβους του ΑΠΘ.

«Βλέπουν ότι δεν μπορούν να μας κάμψουν αγωνιστικά και συνδικαλιστικά, γι' αυτό μας διώκουν δικαστικά. Ομως, δε θα αφήσουμε κανένα συνάδελφο να πάει φυλακή», δήλωσε ο Σπύρος Ράλλης γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά. Και σημείωσε πως σήμερα «το ΠΑΜΕ είναι το μοναδικό φως που φαίνεται στον ορίζοντα για τους εργαζόμενους». Και κατέληξε καλώντας σε αγωνιστική κινητοποίηση με βάση τα ενιαία συμφέροντα της Εργατικής Τάξης, για την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Σήμερα συνέντευξη στην Αθήνα

Σήμερα, Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» παραχωρεί συνέντευξη Τύπου στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60), σχετικά με την ποινικοποίηση των αγώνων, όπως αυτή προωθείται από την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου θα παρέμβουν ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Γ.Α. Μαγκάκης, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Ηλ. Νικολόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Αγ. Παπανεοφύτου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΑΚΗΣ
Επιβάλλουν παντού τη Νέα Τάξη

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο για τις διώξεις φιλειρηνιστών και συνδικαλιστών στην Ελλάδα

Προσπάθεια τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος και ανακοπής της ανάπτυξής του χαρακτηρίζει τις διώξεις φιλειρηνιστών και συνδικαλιστών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης.

Παρεμβαίνοντας σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι στην Ελλάδα συνεχίζεται «η επιχείρηση ποινικοποίησης της φιλειρηνικής δράσης με τη δίκη στην οποία παραπέμπονται πέντε αγωνιστές της ειρήνης που μαζί με χιλιάδες άλλους εξέφρασαν την αντίθεση του ελληνικού λαού στο βρώμικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού». Επισημαίνοντας ότι μια από τις μορφές αγώνα ήταν και τα μπλόκα σε ΝΑΤΟικές φάλαγγες οχημάτων που συμμετείχαν οι πέντε αγωνιστές της ειρήνης, ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής σημείωσε ότι παρά το ότι οι πολίτες αυτοί δικάστηκαν και αθωώθηκαν, οδηγούνται εκ νέου σε δίκη στις 29.10.2003.

Επισήμανε ακόμη ότι πρόσφατα καταδικάστηκαν και στελέχη του ΠΑΜΕ που αντιστάθηκαν στην καταστρατήγηση των εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στις επιβαλλόμενες καταδίκες των απεργών, καθώς και στην κήρυξη σχεδόν όλων των απεργιακών κινητοποιήσεων ως παράνομων και καταχρηστικών. Σημειώνοντας ότι παρόμοιες δίκες υπήρξαν και υπάρχουν και εναντίον αγροτών συνδικαλιστών, ο Γ. Πατάκης τόνισε ότι τα παραπάνω συνιστούν «προσπάθεια τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος και ανακοπής της ανάπτυξής του». Παράλληλα, εντάσσονται «στο πλαίσιο της αφαίρεσης των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και επιβολής της νέας τάξης του κεφαλαίου σε όλους τους τομείς».

Πρόσθεσε ότι «τέτοιες ενέργειες πρέπει να καταδικαστούν κατηγορηματικά και να ληφθούν μέτρα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η οποία μας επιφυλάσσει ένα ζοφερό μέλλον». Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση τέτοιες ενέργειες θα συναντήσουν «την εντεινόμενη αντίδραση των εργαζομένων και γενικότερα των λαών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ