ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Συμβιβασμός με εχέγγυα νέα δάνεια και μέτρα

Κλίμα συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας καλλιεργούν οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί

Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες τα παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους

Eurokinissi

Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες τα παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους
Σε μέτρα για μείωση του χρέους στο 130% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει δανειστές και εταίροι της Ελλάδας ενόψει του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, όπως μεταδίδει το «Reuters».

Το πρακτορείο ισχυρίζεται ότι ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ συνεχίζει να υπάρχει εκκρεμότητα για μέτρα 10 δισ. ευρώ, που αφορούν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ, για την επιμήκυνση του προγράμματος της ελληνικής ελεγχόμενης χρεοκοπίας μέχρι το 2016.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δεχθεί ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο σε 124% του ΑΕΠ. Η Ευρωομάδα έχει ήδη συμφωνήσει σε μέτρα για μείωση του ελληνικού χρέους στο 130% του ΑΕΠ το 2020. Ετσι απομένει ένα κενό 5-6% του ΑΕΠ που πρέπει να καλυφθεί», δήλωσε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο. Σύμφωνα με το «Reuters», στα μέτρα που έχουν καταληχθεί για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, μέχρι το 130% του ΑΕΠ, είναι και τα εξής:

  • Μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων ύψους 52,9 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη στο 0,44%, από 1,70% σήμερα.
  • Δεκαετή αναστολή (μορατόριουμ) πληρωμής των τόκων του Προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) που προσωρινά θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ ή 16,9% του ΑΕΠ.
  • Επιστροφή των κερδών που καταγράφει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Με την παρέμβαση αυτή το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ.
  • Επαναγορά ελληνικών ομολόγων με χρήματα του EFSF που θα οδηγούσε σε καθαρή απόσυρση χρέους 2,4% του ΑΕΠ το 2020.
Τηλεδιάσκεψη σήμερα

Για να οριστικοποιηθούν οι παραπάνω αποφάσεις, εκκρεμεί να συμφωνήσει η Γερμανία στη μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στο 0,25% και να γίνει αποδεκτό το αίτημα του ΔΝΤ για κούρεμα της αξίας των ομολόγων του επίσημου τομέα μετά το 2016.

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με το «Reuters», η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη τις διαδικασίες για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ώστε αν υπάρξει έγκριση από το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του 2012.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η γερμανική οικονομία συνεχίζει να καταγράφει σημάδια κόπωσης, προκαλώντας νέα και μεγαλύτερα ζόρια στην προσπάθεια των αστών να διαχειριστούν ελεγχόμενα τη συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η γερμανική οικονομία επεκτάθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2012 (Ιούλης - Σεπτέμβρης) κατά 0,2%, όταν στο τρίμηνο Απρίλη - Ιούνη 2012 είχε αναπτυχθεί κατά 0,3%.

Μια ακόμα διάσταση για τα παζάρια που γίνονται στις πλάτες του λαού αναφορικά με τη διαχείριση του χρέους, δίνει ένα από τα μέλη του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση. Οπως λέει ο Π. Μπόφινγκερ, «η Γερμανία, μέσω της ευρωκρίσης και των χαμηλών επιτοκίων που συνδέονται με αυτήν, έχει εξοικονομήσει διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ».

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι επιβεβαιώνει η περίπτωση της Αργεντινής;

-- Τι δείχνει η νέα δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ για το χρέος της Αργεντινής;

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η κυβέρνηση της Αργεντινής βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα δικαστική απόφαση, που την υποχρεώνει να αποπληρώσει στο ακέραιο Αμερικανούς κατόχους ομολόγων, που δε συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε το 2005 και το 2010. Συγκεκριμένα, δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι οι επενδυτικές εταιρείες - μεγαθήρια (NML Capital Ltd, Elliot Management Corp΄s, NML Capital Ltd, Aurelius Capital Management), που είχαν στην κατοχή τους ομόλογα της Αργεντινής και αρνήθηκαν να τα ανταλλάξουν με νέα, πρέπει να τα πληρωθούν στο ακέραιο. Η αναδιάρθρωση του χρέους που έκανε δύο φορές η αργεντίνικη κυβέρνηση για να το διαχειριστεί, προέβλεπε εθελοντική συμμετοχή των πιστωτών. Οσοι δέχτηκαν να ανταλλάξουν ομόλογα, απέκτησαν το προνόμιο να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους.

Τα αμερικάνικα δικαστήρια αποφασίζουν τώρα ότι το καθεστώς της «κατά προτεραιότητα» εξυπηρέτησης είναι «παράνομο» και καλεί την Αργεντινή να αποπληρώσει άμεσα και όσους δεν είχαν δεχτεί να συμμετέχουν εθελοντικά στην αναδιάρθρωση. Αν, μάλιστα, η Αργεντινή αψηφήσει την απόφαση, τότε τα δικαστήρια των ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν τις πληρωμές σε ομολογιούχους που δέχτηκαν την ανταλλαγή, γεγονός που θα προκαλέσει την τεχνική αθέτηση πληρωμών σε ομόλογα αξίας περίπου 24 δισ. δολαρίων. Δηλαδή, χρεοκοπία. Είχε προηγηθεί, στις αρχές Νοέμβρη, η δημοσιοποίηση άλλης απόφασης του Εφετείου της Νέας Υόρκης, που έκρινε ότι δικαιούνται ίσης μεταχείρισης οι κάτοχοι των νέων ομολόγων που εκδόθηκαν το 2005 και το 2010 και εκείνοι που αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με καινούργιους και διεκδικούν δικαστικά την πληρωμή της ονομαστικής τους αξίας στο ακέραιο.

Τι δείχνουν οι εξελίξεις; Οτι στο πλαίσιο του καπιταλισμού, ακόμα και αν υπάρξουν πρόσκαιροι συμβιβασμοί και διευθετήσεις ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και κυβερνήσεις για τη διαχείριση της κρίσης, ο λαός δεν πρόκειται να απαλλαχθεί από το βραχνά του χρέους, που δεν είναι δικό του, αλλά το δημιούργησε η πλουτοκρατία. Η Αργεντινή είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το 2002 κήρυξε στάση πληρωμής του χρέους και κάλεσε τους πιστωτές σε διαβουλεύσεις για την αναδιάρθρωσή του, αφού πρώτα διέγραψε ένα μέρος σαν «απεχθές». Μεγάλο μέρος των δανειστών της συμμετείχε στην αναδιάρθρωση, θέλοντας να διασφαλίσει το κεφάλαιο που είχε στα χέρια του, έστω κι αν ένα κομμάτι από αυτό θα καταστρεφόταν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης. Αλλοι, όμως, κάτοχοι ομολόγων αρνήθηκαν να μπουν στην αναδιάρθρωση και με δικαστικά μέσα προσπάθησαν έκτοτε να πληρωθούν για τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους.

Η αστική κυβέρνηση της Αργεντινής πανηγύρισε τότε ότι απάλλαξε το λαό από χρέος, γλίτωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία και έτριζε τα δόντια της σε όσους αρνήθηκαν να συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση, λέγοντας πως θα εξοφλήσει κατά προτεραιότητα όσους δέχτηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους. Αυτά μέχρι πρόσφατα. Γιατί οι αποφάσεις των (αστικών) δικαστηρίων μιας χώρας, όπως οι ΗΠΑ, με ανταγωνιστικά συμφέροντα προς τα μονοπώλια της Αργεντινής και με βλέψεις να μεγαλώσει τη διείσδυση στην αργεντίνικη οικονομία, αλλάζουν άρδην τα πράγματα. Ο διακανονισμός του χρέους, που τότε προβλήθηκε σαν σωτηρία, επανέρχεται τώρα σαν βρόχος στο λαιμό του λαού της Αργεντινής, που παγιδεύτηκε στην αυταπάτη ότι με συνεννοήσεις μεταξύ των αστών και νομικές συμφωνίες στα πλαίσια του καπιταλισμού, είναι δυνατόν να σωθεί και να ευημερήσει. Σημειωτέον ότι ο λαός στην Αργεντινή βρίσκεται ξανά σε κινητοποιήσεις, αντιδρώντας στην εξαθλίωση που του επιφυλάσσει η αστική διαχείριση σε περίοδο ανάπτυξης.

Τα ίδια κάνει στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λέει ότι σε συνεννόηση με τους δανειστές θα διαγράψει ένα μέρος του χρέους και θα βάλει όρους («ρήτρες ανάπτυξης» τις ονομάζει) για την αποπληρωμή του υπόλοιπου. Πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιες λύσεις δοκιμάστηκαν από το κεφάλαιο στο πλαίσιο του άλλου μείγματος διαχείρισης της κρίσης και του χρέους. Η περίπτωση της Αργεντινής είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, το οποίο μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ εκθειάζει. Αποδεικνύεται όμως ότι δεν μπορεί να απαλλάξει το λαό από τη δυστυχία, την οποία ούτως ή άλλως βιώνουν οι Αργεντινοί, αλλά ούτε καν από το χρέος. Για να γλιτώσει ο λαός από το χρέος πρέπει να απαλλαγεί από αυτούς που το δημιούργησαν: Το κεφάλαιο και την εξουσία του. Μόνο μια πραγματική εξουσία του λαού μπορεί να διαγράψει μονομερώς το χρέος, έχοντας πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της παραγωγής, με αποδεσμευμένη τη χώρα από την ΕΕ και τις άλλες διακρατικές ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Ολα τα άλλα είναι ανακύκλωση του προβλήματος και φαύλος κύκλος, που μόνο ο λαός μπορεί να τον σπάσει, αρκεί ο ίδιος να το αποφασίσει.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιδιαιτητής στις διεθνείς σχέσεις των μελών της

Αλλο ένα βήμα για τη θωράκιση της αντιδραστικής συμμαχίας

Την έκθεση με τίτλο «Διεύρυνση: πολιτικές, κριτήρια και στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ» καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο το ΚΚΕ. Την αντιδραστική έκθεση εισηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά. Την υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ. και των Οικολόγων, ενώ λευκή ψήφο - ανοχή έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την έκθεση, η ΕΕ αξιώνει να επιβάλλει στις διεθνείς σχέσεις και τις διασυνοριακές διαφορές το δικό της ιμπεριαλιστικό «δίκαιο» και να αναγορευτεί σε επιδιαιτητή, ώστε να εξυπηρετεί τα στρατηγικά της συμφέροντα και τη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε νέες αγορές.

Επιδιώκει να μετατρέψει διεθνείς διαφορές, ακόμη και στρατιωτικής κατοχής (όπως π.χ. το Κόσσοβο και η Κύπρος), σε διμερείς διενέξεις υπό την επιδιαιτησία της και αξιώνει να παρεμβαίνει προς «όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε διενέξεις (...) να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο ή να καταφύγουν σε δεσμευτικό μηχανισμό διαιτησίας». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ζητάει από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να διαμορφώνουν, σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, μηχανισμό διαιτησίας για την επίλυση διμερών και πολυμερών διαφορών.

Οπως προκύπτει από την έκθεση, η ενταξιακή διαδικασία θα χρησιμοποιείται από την ΕΕ για να επιβάλλει τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» σε όλες τις υπό ένταξη χώρες, για να υπηρετούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ακόμα, επιδιώκεται με την παρέμβασή της να «μεταμορφώνει τα πολιτικά, κοινωνικοοικονομικά και πολιτισμικά δεδομένα των χωρών» που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, να παρεμβαίνει στο πολιτικό σύστημα των υπό ένταξη κρατών, χρηματοδοτώντας -μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ)- τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, ΜΚΟ και την εργατική αριστοκρατία των συνδικάτων για τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ