Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιδιαιτητής στις διεθνείς σχέσεις των μελών της

Αλλο ένα βήμα για τη θωράκιση της αντιδραστικής συμμαχίας

Την έκθεση με τίτλο «Διεύρυνση: πολιτικές, κριτήρια και στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ» καταψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο το ΚΚΕ. Την αντιδραστική έκθεση εισηγήθηκε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά. Την υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ. και των Οικολόγων, ενώ λευκή ψήφο - ανοχή έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την έκθεση, η ΕΕ αξιώνει να επιβάλλει στις διεθνείς σχέσεις και τις διασυνοριακές διαφορές το δικό της ιμπεριαλιστικό «δίκαιο» και να αναγορευτεί σε επιδιαιτητή, ώστε να εξυπηρετεί τα στρατηγικά της συμφέροντα και τη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε νέες αγορές.

Επιδιώκει να μετατρέψει διεθνείς διαφορές, ακόμη και στρατιωτικής κατοχής (όπως π.χ. το Κόσσοβο και η Κύπρος), σε διμερείς διενέξεις υπό την επιδιαιτησία της και αξιώνει να παρεμβαίνει προς «όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε διενέξεις (...) να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο ή να καταφύγουν σε δεσμευτικό μηχανισμό διαιτησίας». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ζητάει από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να διαμορφώνουν, σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, μηχανισμό διαιτησίας για την επίλυση διμερών και πολυμερών διαφορών.

Οπως προκύπτει από την έκθεση, η ενταξιακή διαδικασία θα χρησιμοποιείται από την ΕΕ για να επιβάλλει τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» σε όλες τις υπό ένταξη χώρες, για να υπηρετούνται τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ακόμα, επιδιώκεται με την παρέμβασή της να «μεταμορφώνει τα πολιτικά, κοινωνικοοικονομικά και πολιτισμικά δεδομένα των χωρών» που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, να παρεμβαίνει στο πολιτικό σύστημα των υπό ένταξη κρατών, χρηματοδοτώντας -μέσω του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ)- τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, ΜΚΟ και την εργατική αριστοκρατία των συνδικάτων για τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ