Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ «ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ» - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οι εργαζόμενοι παλεύουν για να μην κλείσει

Καλούν σε κοινή δράση γονείς και ζητούν συμπαράσταση

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση της λειτουργίας της Στέγης Αυτιστικών Ατόμων «ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ» στο Δήμο Ζίτσας στα Γιάννενα, αλλά και τις επιπτώσεις από την εφαρμοζόμενη πολιτική συνολικά στις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, που οδηγούνται στο κλείσιμο ή μετατρέπονται σε άσυλα εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης, κρούουν οι εργαζόμενοι της Στέγης. Με ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής αυτής πολιτικής που υποβαθμίζει - εμπορευματοποιεί το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία, στην ψυχική υγεία και πρόνοια που εκφράζονται και στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ». Ενα κέντρο που φροντίζει και μεριμνά για την εκπαίδευση και διαβίωση 12 ενοίκων (7 ανδρών και 5 γυναικών, ηλικίας 25 έως 40 ετών) με τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων απλήρωτους 3 μήνες, τις περικοπές του ιδρύματος στο 50% - που βάζουν σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας του.

Το ζήτημα της Στέγης Αυτιστικών Ατόμων τέθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Ζίτσας στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ με τους εργαζόμενους της Στέγης συναντήθηκε και η Λαϊκή Επιτροπή στο Δήμο Ζίτσας. Εγινε επίσης σύσκεψη των εργαζομένων με τους γονείς των αυτιστικών παιδιών. Ενέργειες και πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης όχι μόνο για την καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά και για να μην κλείσει το ίδρυμα, να ενταχθούν όλες οι ψυχιατρικές δομές στο δημόσιο σύστημα υγείας, με σταθερή και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονους μισθούς και δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση προγραμματίζεται κινητοποίηση την επόμενη εβδομάδα.

«Στην πιο δύσκολη περίοδο -σημειώνουν οι εργαζόμενοι- αυτή της οικονομικής κρίσης, που σοβαρότατες ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη, παρουσιάζουν δραματική αύξηση, το κοινωνικό κράτος αντί να ενισχύεται, καταργείται. Η πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα του πληθυσμού εξωθείται σε μια μαζική εξόντωση λόγω των αλλεπάλληλων προκρούστειων μέτρων. Προτιμούν να πετάξουν δεκάδες χιλιάδες κόσμο στο δρόμο, εργαζόμενους και λήπτες υπηρεσιών. Βάζουν λουκέτα σε δομές ψυχικής υγείας, σε ειδικά σχολεία, σε κέντρα ψυχικής υγείας, σε κλινικές και νοσοκομεία.

Οι βάρβαρες περικοπές στις ήδη πετσοκομμένες κρατικές επιχορηγήσεις αποτελούν την ταφόπλακα του κράτους πρόνοιας. Καταδικάζει τους εξυπηρετούμενους των υπηρεσιών να μείνουν κυριολεκτικά στο δρόμο και να φλερτάρουν με την υποτροπή, ενώ υποχρεώνει τους εργαζόμενους να επιτελέσουν το τόσο σημαντικό έργο τους σε συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας, όντας ήδη μήνες απλήρωτοι, εξαθλιωμένοι οικονομικά και απελπισμένοι. Ουσιαστικά οδηγούν στο κλείσιμο την πλειοψηφία των δομών ψυχικής υγείας ή τη μετατροπή τους σε πάλι σε άσυλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ