Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητάει επιβράβευση για τη σφαγή του λαού

Η άμεση εκταμίευση της δόσης στο επίκεντρο των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες ο Αντ. Σαμαράς

Την άγρια σφαγή και τις θυσίες του λαού επιδεικνύει στους εταίρους και δανειστές η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσπάσει την πολυπόθητη για την πλουτοκρατία δόση των 44 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα επαναβεβαιώνει ότι θα φέρει σε πέρας την αποστολή της.

Η κυβερνητική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες καλλιεργεί κλίμα «συγκρατημένης αισιοδοξίας» ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, τη Δευτέρα, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει απόφαση τόσο για την εκταμίευση της δόσης όσο και για τη λεγόμενη «βιωσιμότητα» του χρέους.

Επικαλείται προς τούτο τα εύσημα των εταίρων για την τήρηση «όλων των δεσμεύσεων», δηλαδή την ψήφιση του συνόλου των βάρβαρων μέτρων και φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της τρικομματικής κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της να τα εφαρμόσει άμεσα και στο ακέραιο, αλλά και να πάρει και πρόσθετα μέτρα το επόμενο διάστημα.

«Διαμορφώνεται ένα σκηνικό με πολύ μεγάλη προσπάθεια, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων. Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί, σε αυτή την κρίσιμη φάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ισότιμα στο τραπέζι με τους εταίρους της και να ζητήσει να κάνουν και εκείνοι αυτό που πρέπει», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον ρ/σ «Real fm») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας το στίγμα των παζαριών που έκανε η κυβέρνηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Συγκαλύπτουν τις αντιθέσεις

Η κυβέρνηση επιμένει να συγκαλύπτει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, αποδίδοντας το «αδιέξοδο» στο Γιούρογκρουπ για την εκταμίευση της δόσης σε «τεχνικές δυσκολίες», οι οποίες ευελπιστεί ότι θα ξεπεραστούν μέχρι τη Δευτέρα. Στην πραγματικότητα επιχειρεί να θωρακίσει τον ευρωμονόδρομο και τους συμμάχους της στη λαϊκή συνείδηση.

Στην κατεύθυνση αυτή από την κυβερνητική αποστολή διαρρεόταν ότι το ΔΝΤ είχε κάνει ένα βήμα πίσω και δεχόταν να θεωρήσει ως βιώσιμο το χρέος ακόμα και αν βρεθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020, αν και κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιωνόταν από την πλευρά του ΔΝΤ. Επίσης, διαρρέει ότι η διαφορά μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ είναι μόλις 10 δισ. ευρώ και «είναι κρίμα», όπως χαρακτηριστικά λένε, «να μπει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ για ένα τόσο μικρό ποσό»!

Οι διαφωνίες ωστόσο μεταξύ των εταίρων και δανειστών δεν έχουν γεφυρωθεί, γιατί το διακύβευμα δεν είναι βέβαια τα 10 δισ. που αναφέρουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αλλά πολύ πιο σημαντικό, το ποιος δηλαδή θα πληρώσει τη χασούρα από τη διαχείριση του χρέους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά γενικότερα της Ευρωζώνης, γεγονός που θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες για την ισχύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων στη μοιρασιά της λείας και το ξαναμοίρασμα των αγορών.

Στο πλαίσιο αυτό καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες εκ μέρους των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να επιτευχθεί ένας νέος, πρόσκαιρος και εύθραυστος, συμβιβασμός στο ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Για το σκοπό αυτό, θα γίνει σήμερα το απόγευμα έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να προετοιμαστεί η σύνοδος της Δευτέρας.

Συντηρούν και «σχέδιο Β'»

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει έτοιμο ένα εναλλακτικό σχέδιο («plan Β'») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «πάντα υπάρχει, αλλά είναι πάντα προτιμότερο το "plan A'"».

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει το «σχέδιο Β'» που παρουσίασε για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μ. Σέντερ.«Εκτός από την προσφορά βοήθειας πρέπει να υπάρχει μια εναλλακτική στην περίπτωση που υπάρξει απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξετασθεί ένα σχέδιο Β'. Οχι υπό τη μορφή μιας ψυχρής χρεοκοπίας, αλλά ως μιας συντεταγμένης λύσης αποχώρησης», δήλωσε στην εφημερίδα «Nuernberger Zeitung».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ