Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ξεκίνησαν χτες οι εργασίες στη Βηρυτό του Λιβάνου

Ξεκίνησαν χτες το πρωί στη Βηρυτό του Λιβάνου οι εργασίες της 14ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φέτος φιλοξενεί το Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα. Το θέμα της φετινής Διεθνούς Συνάντησης είναι: «Δυναμώνοντας τους αγώνες ενάντια στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, για την ικανοποίηση των κοινωνικοοικονομικών - δημοκρατικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των λαών, για το σοσιαλισμό».

Το ΚΚΕ, που φιλοξένησε στην Αθήνα την προηγούμενη 13η Διεθνή Συνάντηση πέρσι το Δεκέμβρη, συμμετέχει στη Συνάντηση της Βηρυτού με αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Συμμετέχουν επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Τις εργασίες της Συνάντησης άνοιξε ο ΓΓ της ΚΕ του Λιβανέζικου ΚΚ, Κχάλεντ Χαντάτα, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του, αναφερόμενος στα δεινά που αντιμετωπίζει ο λαός της Παλαιστίνης από τους Ισραηλινούς. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως το κομμουνιστικό κίνημα παραδοσιακά στηρίζει το παλαιστινιακό κίνημα και τους λαούς της περιοχής που έρχονται αντιμέτωποι με τον ιμπεριαλισμό.

Από τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης
Από τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης
Τόνισε πως οι ιμπεριαλιστές, για να προωθήσουν τα σχέδιά τους, χρειάζεται να συντρίψουν κάθε μορφή αντίστασης στην περιοχή. Μεταξύ αυτών επιδιώκουν να μη δημιουργηθεί ποτέ το παλαιστινιακό κράτος, αλλά και να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους λαούς, αμβλύνοντας και εξαφανίζοντας την ταξική προσέγγιση, διαμορφώνοντας άλλες π.χ. θρησκευτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των λαϊκών στρωμάτων.

Ο Κχαλέντ Χαντάτα αναφέρθηκε αναλυτικά στους λαϊκούς αγώνες που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής, ενάντια στα προβλήματα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα, αλλά και ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Μετά την εναρκτήρια ομιλία, παρουσιάστηκε 10λεπτο βίντεο για τη δράση του Λιβανέζικου ΚΚ και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις των κομμάτων που συμμετέχουν στη Συνάντηση.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από τη χτεσινή παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα στη Διεθνή Συνάντηση, με θέμα: «Δυναμώνοντας τους αγώνες ενάντια στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, για την ικανοποίηση των κοινωνικοοικονομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των λαών, για το σοσιαλισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Βηρυτό (2021-11-17 00:00:00.0)
Σοβαρά ερωτηματικά για ένα συμβάν σε περιοχή που «μυρίζει μπαρούτι» (2020-08-06 00:00:00.0)
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Βηρυτό (2011-10-23 00:00:00.0)
Θερμή υποδοχή του ΚΚΕ στο Λίβανο (2007-04-28 00:00:00.0)
ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ για το Ισραήλ και τους συμμάχους του (2006-07-18 00:00:00.0)
Θρήνος και ανησυχία (2005-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ