Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Βηρυτό

«Παρούσα» στις διεργασίες και τις διεθνείς παρεμβάσεις γύρω από τον Λίβανο δηλώνει η Τουρκία, μέσω και της νέας επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες στη Βηρυτό ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός συναντήθηκε με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, συζητώντας για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις (Συρία, Παλαιστινιακό κ.ά.). Υπέγραψαν συμφωνία διπλωματικής εκπαιδευτικής συνεργασίας και διαβεβαίωσαν πως θα αυξήσουν τη συνεργασία σε τομείς όπως ο Τουρισμός, η γεωργία και η Ενέργεια.

Ο Τσαβούσογλου πρόσφερε επίσης τη βοήθεια της χώρας του προκειμένου να αποκλιμακωθεί η πρόσφατη ένταση μεταξύ του Λιβάνου και της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου.

Ακολούθησαν συναντήσεις με τον Λιβανέζο Πρόεδρο, Μισέλ Αούν, τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Μπέρι, και τον πρωθυπουργό, Ν. Μικάτι.

Τη μέρα της επίσκεψης Τσαβούσογλου στη Βηρυτό, δημοσιεύτηκε άρθρο του στη λιβανέζικη εφημερίδα «Αλ Τζουμχουρία», όπου μνημονεύει την τελευταία επίσκεψή του τον Αύγουστο του 2020, λίγο μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Διαβεβαίωσε πως η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει τον Λίβανο και πρακτικά, μέσω της βοήθειας από κρατικούς οργανισμούς και οργανώσεις αρωγής. Είπε πως Λίβανος και Τουρκία μοιράζονται «ιστορία και πολιτικούς δεσμούς, αλλά και γεωγραφία και πεπρωμένο», ενώ εξέφρασε την επιθυμία να χρησιμοποιήσει ο Λίβανος την Ενέργειά του όχι για να πληρώσει το τίμημα των περιφερειακών ρευστών εξελίξεων αλλά για να ορθοποδήσει ο λαός του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ