Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Νέα αντιπαράθεση για τη στρατιωτική κούρσα στο Διάστημα

Με αφορμή την εκτόξευση ρωσικού αντιδορυφορικού πυραύλου

Οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τα στρατηγικά όπλα και στο πεδίο του Διαστήματος, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τη Ρωσία για δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου ενάντια σε ρωσικό δορυφόρο, προκαλώντας χιλιάδες θραύσματα και «απειλώντας την ασφάλεια των αστροναυτών που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όλες οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προετοιμάζονται για τη μετατροπή του Διαστήματος σε μελλοντικό «πεδίο μάχης», ενώ το ΝΑΤΟ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής αναβάθμισε παραπέρα τις προηγούμενες αποφάσεις του για «χρήση του Διαστήματος ως επιχειρησιακού τομέα» της λυκοσυμμαχίας.

Πυραυλικά πλήγματα κατά δορυφόρων έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί από ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία και Ρωσία, προκαλώντας πληθώρα θραυσμάτων που μετατρέπονται σε επικίνδυνα βλήματα. Μπορούν να πλήξουν χιλιάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά, ενώ η ανάπτυξη της δυνατότητας καταστροφής δορυφόρων άλλων χωρών θεωρείται στρατηγικό ατού στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ρωσία προχώρησε προχτές σε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» εκτόξευση πυραύλου κατά δικού της δορυφόρου, η οποία «έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής περί τα 1.500 διαστημικά συντρίμμια και πιθανότατα θα προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερα (...) απειλώντας τις επόμενες δεκαετίες δορυφόρους και άλλα διαστημικά αντικείμενα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια, τα οικονομικά και επιστημονικά συμφέροντα όλων των εθνών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός περνά «κοντά ή μέσα από το νέφος των συντριμμιών κάθε 90 λεπτά» και την προηγούμενη νύχτα οι επτά αστροναύτες που βρίσκονται στον Σταθμό «κατέφυγαν στα σκάφη τους, έτοιμοι για επείγουσα απομάκρυνση».

«Παρακολουθούμε προσεκτικά το είδος των μέσων που η Ρωσία φαίνεται ότι θέλει να αναπτύξει», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν είχε προειδοποιήσει για τη δοκιμή.

Οι ΗΠΑ καλούν «όλες τις υπεύθυνες διαστημικές δυνάμεις να συνεργαστούν στις προσπάθειες για θέσπιση κανόνων υπεύθυνης συμπεριφοράς», είπε ο Μπλίνκεν.

Αμεση ήταν και η αντίδραση του ΝΑΤΟ, με τον Γ. Στόλτενμπεργκ να αναφέρει ότι κινδυνεύει και κινεζικός σταθμός. Το περιστατικό, ανέφερε, είναι «πηγή ανησυχίας» ως προς τις στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας και δείχνει ότι «η Ρωσία αναπτύσσει νέα οπλικά συστήματα, τα οποία μπορούν να καταστρέφουν δορυφόρους και διαστημικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για τις υποδομές στη Γη, όπως επικοινωνίες, ναυσιπλοΐα, συστήματα συναγερμού για την εκτόξευση πυραύλων».

Ρωσία: «Υποκριτικοί» οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σοϊγκού, δήλωσε ότι ο ρωσικός πύραυλος «έπληξε με "χειρουργική" ακρίβεια ανενεργό δορυφόρο» του 1982, χωρίς καμία απειλή για διαστημικούς σταθμούς και συνολικά τη διαστημική δραστηριότητα από τα θραύσματα, τα οποία «καταχωρήθηκαν στο σύστημα ελέγχου της Ρωσίας και παρακολουθούνταν μέχρι την εξαφάνισή τους».

Χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ «υποκριτικούς», το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υπενθυμίζει ότι «στο παρελθόν παρόμοιες δοκιμές στον διαστημικό χώρο ήδη έχουν γίνει από τις ΗΠΑ, τη ΛΔ Κίνας και την Ινδία» και ότι η Ρωσία «επί σειρά ετών καλεί τις ΗΠΑ και τις άλλες διαστημικές δυνάμεις να υπογράψουν σύμφωνο για την πρόληψη της εγκατάστασης όπλων στο Διάστημα». Το σχέδιο έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ, «όμως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εμποδίζουν την υιοθέτησή του».

Εξάλλου, σημειώνει το ρωσικό υπουργείο, οι ΗΠΑ «δημιούργησαν το 2020 τη Διαστημική Διοίκηση, υιοθετώντας επισήμως νέα στρατηγική για το Διάστημα» για «γενικευμένη στρατιωτική υπεροχή», ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο «αναπτύσσει ενεργά και χωρίς οποιεσδήποτε προειδοποιήσεις δοκιμάζει στο Διάστημα υπερσύγχρονα επιθετικά πολεμικά μέσα διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων και των τελειοποιημένων μη επανδρωμένων διαστημικών σκαφών Χ-37».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός και στο Διάστημα (2022-03-19 00:00:00.0)
Εκτόξευση σκάφους για «πειραματικό» χτύπημα σε αστεροειδή (2021-11-26 00:00:00.0)
Κινεζικό διαστημικό εργαστήριο σε τροχιά (2011-10-09 00:00:00.0)
«Χαμηλή» πτήση του ρωσικού διαστημικού προγράμματος (2011-09-04 00:00:00.0)
Η στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος προ των πυλών (2011-02-13 00:00:00.0)
Ανταγωνισμός στη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος (2006-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ