Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκτόξευση σκάφους για «πειραματικό» χτύπημα σε αστεροειδή

Λίγες μέρες μετά την κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας σχετικά με τη δοκιμή ρωσικού πυραύλου καταστροφής τεχνητών δορυφόρων, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) προχώρησε στην εκτόξευση ρομποτικού σκάφους, με αποστολή να χτυπήσει τον φυσικό δορυφόρο ενός αστεροειδούς που δεν απειλεί τη Γη.

Η αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test) της NASA εκτοξεύτηκε από τη βάση Βάντερμπεργκ στην Καλιφόρνια, πάνω σε ένα πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας «Space X» του Ιλον Μασκ. Το κόστους 330 εκατ. δολαρίων ρομποτικό σκάφος DART, αφού διανύσει μια απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, προορίζεται να συντριβεί στον μικρό δορυφόρο Δίμορφο (διαμέτρου 160 μέτρων) του αστεροειδούς Δίδυμου (διαμέτρου περίπου 800 μέτρων) τον Σεπτέμβρη του 2022.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «πρόβα» πλανητικής άμυνας σε περίπτωση που ένας τέτοιος διαστημικός βράχος αποτελέσει απειλή για τη Γη στο μέλλον, ωστόσο είναι σαφές ότι τέτοια «πειράματα» έχουν ευρύτερες προεκτάσεις στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για το προβάδισμα και στον τομέα του Διαστήματος.

Η πρόσκρουση της διαστημοσυσκευής στον αστεροειδή με ταχύτητα 24.000 χιλιομέτρων την ώρα θα έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει κινητική ενέργεια για να τον εκτρέψει ελαφρά από την τροχιά του. Ο «βομβαρδισμός» του Δίμορφου αναμένεται να αλλοιώσει ελαφρά την τροχιά του, ώστε να περιφέρεται πέριξ του Δίδυμου τουλάχιστον 73 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα. Παράλληλα, το DART, δέκα μέρες πριν από την πρόσκρουσή του, θα απελευθερώσει τη μικρή ιταλική διαστημοσυσκευή LICIA Cube που θα πλησιάσει τον Δίμορφο σε απόσταση 55 χιλιομέτρων και θα φωτογραφίσει τα «μεθεόρτια» της πρόσκρουσης.

Στα χνάρια της αμερικανικής αποστολής θα ακολουθήσει η ευρωπαϊκή αποστολή HERA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που θα στείλει μια γερμανικής κατασκευής διαστημοσυσκευή, συνοδευόμενη από δύο μικροδορυφόρους (τα cubesats Milani και Juventas), στον Δίδυμο και στον Δίμορφο, για να τους μελετήσει πιο προσεκτικά και να δει από πρώτο χέρι τον κρατήρα που θα έχει δημιουργηθεί, καθώς και τις άλλες επιπτώσεις της πρόσκρουσης. Η HERA αναμένεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φθάσει στον αστεροειδή και το φεγγάρι του στο τέλος του 2026.

  • Στο μεταξύ, η Ρωσία έθεσε χτες σε τροχιά έναν στρατιωτικό δορυφόρο που φέρεται να αποτελεί μέρος της αντιπυραυλικής διαστημικής ασπίδας της. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Russianspaceweb, ο δορυφόρος αποτελεί μέρος της αντιπυραυλικής διαστημικής ασπίδας «Koupol» (Θόλος), που προορίζεται να εντοπίζει από το Διάστημα την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, την πορεία τους και τη ζώνη που αποτελεί στόχο τους. Θεωρείται το αντίστοιχο του αμερικανικού συστήματος SBIRS.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ