Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Καταστολή, φυλακίσεις και επαναπροωθήσεις στα σύνορα

Συνεχίζεται η άγρια καταστολή σε βάρος μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας, εκεί όπου θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της φτώχειας έρχονται αντιμέτωπα με επαναπροωθήσεις, βίαιες απωθήσεις, φυλάκιση, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ενώ τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Απορρίπτοντας τα περί «υβριδικού πολέμου» και «εργαλειοποίησης των μεταναστών», που της καταλογίζουν ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας «διαφήμισε» ότι «έχει συλλάβει περισσότερους από 11.500 παράτυπους μετανάστες το 2021», εκ των οποίων «περίπου 5.000 έχουν απελαθεί από τη χώρα», όπως ανακοίνωσε το λευκορωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου κατήγγειλε την ΕΕ ότι «δεν έχει λάβει κανένα μέτρο» και ότι «η πτήση από το Ιράκ για τον επαναπατρισμό περίπου 200 ανθρώπων» δεν έφτασε χτες στο Μινσκ. Η Λευκορωσία έχει προτείνει στην ΕΕ να δεχτεί περίπου 2.000 μετανάστες - πρόσφυγες και να απελαθούν - επαναπατριστούν περίπου 5.000.

Τόσο η Λευκορωσία όσο και η Πολωνία διαπράττουν «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα σύνορά τους, αναφέρει έκθεση της οργάνωσης «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Μετανάστες και αιτούντες άσυλο επιβεβαιώνουν με συνεντεύξεις πως αρκετοί «επαναπροωθήθηκαν, ενίοτε βίαια, από την πολωνική συνοριοφυλακή», παραβιάζοντας «το δικαίωμα του ασύλου που είναι εγγεγραμμένο στο ευρωπαϊκό δίκαιο». Μετανάστες κατηγορούν την πολωνική συνοριοφυλακή ότι χώρισε οικογένειες, ανάμεσά τους γονείς και παιδιά, διακομίζοντας σε νοσοκομείο κάποιους που χρειάζονταν άμεσα βοήθεια, αλλά επαναπροωθώντας τους υπόλοιπους στη Λευκορωσία. Η οργάνωση καλεί την ΕΕ «να αρχίσει να δείχνει αλληλεγγύη προς τα θύματα στα σύνορα και στις δύο πλευρές, που υποφέρουν και πεθαίνουν».

Στη δε Λευκορωσία, αναφέρει, «η βία, η απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, καθώς και η πίεση από τη λευκορωσική συνοριοφυλακή είναι καθημερινό φαινόμενο». Σε «ορισμένες περιπτώσεις» μετανάστες έχουν υποστεί «βασανισμούς».

Πάντως, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, εξέφρασε προχτές την αλληλεγγύη του... προς την Πολωνία, για «την αποσταθεροποίηση που υφίσταται στα ανατολικά σύνορά της», σε συνάντηση που είχε με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Μ. Μοραβιέτσκι, στο Παρίσι.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε ότι οι ροές νέων μεταναστών στα σύνορα «σταμάτησαν, ή σχεδόν σταμάτησαν» και ότι ορισμένοι επέστρεψαν στις χώρες τους. «Ολα αυτά δικαιολογούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία», ανέφερε, ωστόσο δεν σημαίνει ότι «το καθεστώς του Λουκασένκο έκανε πίσω».

Η Εσθονή Πρόεδρος, Κάγια Κάλας, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, ζήτησε μεταξύ άλλων ισχυρή διπλωματική πίεση της ΕΕ προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών (Ιράκ, Υεμένη, Λίβανος, Συρία, Αφγανιστάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.).

Στο μεταξύ, ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, δήλωσε χτες ότι έχει στην κατοχή του «σχέδιο που μαγειρεύει» η εξόριστη λευκορωσική αντιπολίτευση, η οποία «προετοιμάζεται να παραβιάσει το Σύνταγμα» και «προτρέπει ξανά τον λαό της Λευκορωσίας» να βγει στους δρόμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ