Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανεβαίνει η ένταση στο Ντονμπάς

Ενδεχόμενους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για «μικρό πόλεμο» στη Μαύρη Θάλασσα αναφέρει η Ρωσία

Παραμένει η ένταση στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, με τις συγκρούσεις στο Ντονμπάς να αναζωπυρώνονται, ενώ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περιοχή.

Οι εκθέσεις της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία (SMM) αναφέρουν τις επιθετικές ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς, δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες μετέφεραν τις οχυρώσεις τους τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο μπροστά στην περιοχή Granitnoye και Staromaryevka.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τη Γαλλία και τη Γερμανία (μέλη του σχήματος της Νορμανδίας μαζί με Ρωσία και Ουκρανία) να σταματήσουν την πολιτική χειραγώγηση σχετικά με τη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία και να αναφέρουν «όλα όσα συμβαίνουν στη γραμμή εμπλοκής και όλες τις απώλειες αμάχων», όπου καταγράφονται εχθροπραξίες μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν να αθετούν τις υποχρεώσεις τους για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και η τελευταία συνάντηση της Ομάδας Επαφής (23 - 24 Νοέμβρη) έληξε χωρίς αποτέλεσμα λόγω της μη εποικοδομητικής στάσης του Κιέβου.

Ο δε Κ. Γκαβρίλοφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των εξοπλισμών, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ ενδεχομένως να επιδιώκουν έναν «μικρό πόλεμο» στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να προκαλέσουν διχασμό μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. «Δεν τους απασχολεί ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Γι' αυτόν τον λόγο όλες αυτές οι ασκήσεις και οι εκφοβισμοί», δήλωσε.

ΝΑΤΟική κινητικότητα «πασπαλισμένη» και με αντικομμουνισμό

Από την άλλη πλευρά, την ίδια ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ενισχύουν πολύμορφα τον στρατό του Κιέβου, εντείνουν ασκήσεις και αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίζουν τις συντονισμένες δηλώσεις για σχέδια «εισβολής της Ρωσίας» στην Ουκρανία και για συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία την ατζέντα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ (30/11 - 1/12) και τις αναφορές για «ασυνήθιστη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αξιοποιώντας και τον αντικομμουνισμό στους σημερινούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προχώρησε σε μια δήλωση «προς τιμήν των εκατομμυρίων Ουκρανών που πέθαναν στον Μεγάλο Λιμό του 1932-33», πραγματική αιτία του οποίου ήταν η αντεπαναστατική δράση των γαιοκτημόνων και των δυνάμεων του κεφαλαίου. «Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στον λιμό αυτό ήταν θύματα της βάναυσης πολιτικής και των σκόπιμων ενεργειών του καθεστώτος του Ιωσήφ Στάλιν», ανέφερε ο Μπάιντεν, καταλήγοντας πως οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες «για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Στην προχτεσινή τους συνάντηση στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, συζήτησαν για «τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών μονάδων γύρω από την Ουκρανία καθώς και τον εκβιασμό με το φυσικό αέριο, που οδηγεί σε αύξηση της τιμής του σε όλη την Ευρώπη».

«Μιλήσαμε επίσης για αυτό το συγκεκριμένο ρωσικό όπλο, την προπαγάνδα, τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, την κυβερνο-πειρατεία και την εγκληματικότητα στο διαδίκτυο», πρόσθεσε ο Μοραβιέτσκι.

Ο δε Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, πρότεινε στον Γ. Στόλτενμπεργκ να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στον ανατολικό βραχίονα. Μεταξύ των απαραίτητων μέτρων, ο Ντούντα ανέφερε την «ενίσχυση της στρατηγικής παρατήρησης», συμπεριλαμβανομένης της αποστολής εναέριας αστυνόμευσης για την προστασία των συμμάχων του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ