Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Eυχολόγια περί «αμοιβαίου οφέλους» με φόντο την ολομέτωπη όξυνση του ανταγωνισμού

Από τη συνομιλία των δύο ηγετών

Copyright 2021 The Associated

Από τη συνομιλία των δύο ηγετών
Τρίωρη διαδικτυακή συνάντηση είχαν χτες οι Πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, με φόντο την ολομέτωπη όξυνση του ανταγωνισμού των δύο πλευρών για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, τον οποίο δεν κρύβουν τα ευχολόγια περί «ειλικρινούς ανταγωνισμού» και «αμοιβαίου οφέλους».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε «ευθύνη μας» το «να διασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών μας δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση, εκούσια ή ακούσια» και θα παραμείνει «ειλικρινής ανταγωνισμός». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται να διαμορφώσουμε κάποια προστατευτικά κιγκλιδώματα κοινής λογικής, να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς όταν διαφωνούμε και να εργαζόμαστε από κοινού όπου τα συμφέροντά μας συναντιούνται, ειδικά σε ζωτικά παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή» (γύρω από την οποία βέβαια αναπτύσσεται άλλο ένα πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού των δύο πλευρών). Υπεραμύνθηκε δε της «υπεύθυνης παγκόσμιας ηγεσίας», σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «έχουμε ευθύνη απέναντι στον κόσμο και στον λαό μας» και «γι' αυτό θεωρούμε ότι όλες οι χώρες πρέπει να παίζουν με κοινούς κανόνες παιχνιδιού», αλλά και ότι «οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν πάντα τα συμφέροντα και τις αξίες τις δικές μας αλλά και των συμμάχων και εταίρων μας».

Από τη μεριά του ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι οι δύο χώρες «βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξής» τους και υποστήριξε πως «χρειάζονται να αυξήσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία» μεταξύ τους, πως «μια υγιής και σταθερή σχέση Κίνας - ΗΠΑ είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των χωρών μας και τη διαφύλαξη ενός διεθνούς περιβάλλοντος ειρηνικού και σταθερού, περιλαμβανομένης της εξεύρεσης αποτελεσματικών λύσεων για παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή» κ.λπ.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Σι τόνισε ότι «πρέπει να συμπεριφερόμαστε ο ένας στον άλλον ισότιμα, να ελέγχουμε τις διαφορές μας» αλλά και ότι «το σωστό είναι να επιλέξουμε το αμοιβαίο όφελος και όχι ένα παιχνίδι "μηδενικού αθροίσματος" ή την προσέγγιση "εγώ κερδίζω - εσύ χάνεις"».

Φέρεται ακόμα να επέλεξε υψηλούς τόνους στο θέμα της Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας ότι «θα αναγκαστούμε να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα αν οι αυτονομιστικές δυνάμεις για την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" μας προκαλέσουν, εκβιάσουν ή έστω "περάσουν τη κόκκινη γραμμή" (...) Τέτοιες κινήσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, σαν παιχνίδι με τη φωτιά. Και όποιος παίζει με τη φωτιά, καίγεται».

Σε σχόλιό του για τη συνομιλία, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζ. Λιζιάν είπε ότι «αν οι σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ δεν μπορούν να επιστρέψουν στο παρελθόν, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το μέλλον».

Τέλος, ο Τζ. Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως θα εργαστούμε για να εξετάσουμε την πιθανότητα να οργανώσουμε συνομιλίες για τη στρατηγική σταθερότητα», αναφορά που πολλοί συνέδεσαν με έναν «έλεγχο των εξοπλισμών», τον οποίο αποφεύγει το Πεκίνο.

«Κάποιοι υποτιμούν τη φιλοδοξία των Κινέζων»

Στο μεταξύ ο πρέσβης της Κίνας στην ΕΕ, Ζανγκ Μινγκ, δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν θα αλλάξει τη θέση του για την Ταϊβάν και ότι «αν κάτι αλλάξει, αυτό θα είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η φιλοδοξία του κινεζικού λαού για πλήρη επανένωση της χώρας μας».

Με φόντο πρόσφατες επαφές που είχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ταϊβανέζικων αρχών στην Ευρώπη, πρόσθεσε ότι «κάποιοι στην Ευρώπη μοιάζουν να υποτιμούν αυτήν τη φιλοδοξία του κινεζικού λαού».

Αναφορικά με την επενδυτική συμφωνία ΕΕ - Κίνας, η επικύρωση της οποίας «πάγωσε» μετά την ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ο Ζανγκ ανέφερε ότι χρειάστηκαν 7 χρόνια και 35 γύροι διαπραγματεύσεων για να καταληχθεί η συμφωνία και «λυπάμαι που βλέπω ότι εξαιτίας εμποδίων που προκάλεσε η ευρωπαϊκή πλευρά, η επικύρωσή της κατέληξε στα βράχια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ