Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνέχεια σε αλλεπάλληλες διεθνείς επαφές και διεργασίες

Εντονη κινητικότητα από ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν

Την ώρα που εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για το «προβάδισμα» στην ευρύτερη Κεντρική Ασία, ο νέος Αμερικανός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Τ. Γουέστ, βρέθηκε στις αρχές της βδομάδας στη Μόσχα, όπου συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ζ. Καμπούλοφ, «κοινά συμφέροντα στο Αφγανιστάν».

Το ρωσικό πρακτορείο TASS αναμετέδωσε ανάρτηση του Γουέστ - που συνάντησε και τον αναπληρωτή γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Αλ. Βενεδίκτοφ - ότι συζήτησε για την «ενότητα που χρειάζεται ώστε οι Ταλιμπάν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στη διεθνή κοινότητα». Σύμφωνα δε με ανάρτηση του Καμπούλοφ, οι συζητήσεις κάλυψαν όλο το εύρος των προς διευθέτηση αφγανικών θεμάτων.

Χτες ο Γουέστ αναμενόταν να συνεχίσει τις επαφές του στην Ινδία, ενώ την περασμένη βδομάδα είχε βρεθεί σε Βρυξέλλες και Πακιστάν.

Συνομιλία των Προέδρων Ρωσίας - Ιράν

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα έφτασε στην Καμπούλ ο απεσταλμένος του Ιράν για το Αφγανιστάν, Χασάν Καζέμι Κόμι, επικεφαλής υψηλόβαθμου κυβερνητικού κλιμακίου.

«Το Αφγανιστάν, όπως και η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», δήλωσε, «αντιμετωπίζει καταπιεστικές κυρώσεις από τη Δύση και οι δύο χώρες θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν περισσότερο για να διατηρήσουν την ασφάλεια στα σύνορά τους».

Ο Ιρανός διπλωμάτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «μετά την ήττα τους, τώρα προσπαθούν να ενισχύσουν τις ομάδες αποστατών (σ.σ. οργανώσεις όπως το "Ισλαμικό Κράτος") μέσα στο Αφγανιστάν». Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για το αν η Τεχεράνη θα αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, ανέφερε ότι «σεβόμαστε τη βούληση του αφγανικού λαού και η θέση μας είναι ευθυγραμμισμένη με όσα εύχεται ο αφγανικός λαός».

Ανακοίνωση της ιρανικής πρεσβείας σημείωσε ότι οι επαφές που θα είχε ο Κόμι με εκπροσώπους της κυβέρνησης των Ταλιμπάν θα εστίαζαν μεταξύ άλλων «στη δημιουργία κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς και ειδικά σε οικονομικά θέματα. Η βοήθεια του αφγανικού λαού αποτελεί προτεραιότητα πριν ξεκινήσει ο χειμώνας».

Ο δε εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Σαέντ Κχατιμπζαντέχ, σε πρόσφατες δηλώσεις ενόψει των επαφών αυτών, υπογράμμισε ότι «ανησυχούμε για τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και έχουμε γίνει μάρτυρες αηδιαστικών τρομοκρατικών ενεργειών με επιθέσεις κατά προσκυνητών». Πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη διαθέτει πληροφορίες ως προς τη δράση του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν και ότι η αντιμετώπισή του θα αποτελέσει βασικό θέμα και της επίσκεψης Κόμι στην Καμπούλ.

Για το Αφγανιστάν συζήτησαν επίσης χτες σε τηλεφωνική συνομιλία οι Πρόεδροι Ρωσίας και Ιράν, Βλ. Πούτιν και Ε. Ραϊσί. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος ενημέρωσε για σχέδια παράδοσης ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας - τρόφιμα και είδη καθημερινής ανάγκης - στην Καμπούλ στο άμεσο μέλλον». Επίσης, οι δύο άνδρες τόνισαν «την ετοιμότητά τους να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα» στο Αφγανιστάν.

Τέλος, οι εξελίξεις σε Αφγανιστάν, Νότιο Καύκασο και όλη την περιοχή απασχόλησαν και συνάντηση που είχαν προχτές στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Σ. Ουνάλ, και ο Ρώσος ομόλογός του, Α. Ρουντένκο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ