Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΑΕ - ΙΡΑΝ
Βήματα «αποκλιμάκωσης» και «βαθιές ανησυχίες»

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) κάνουν βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν, στο πλαίσιο μιας πολιτικής επιλογής μέσω διπλωματίας και μακριά από την αντιπαράθεση, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ανουάρ Γκαργκάς, διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΑΕ.

Ο Γκαργκάς πάντως δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί «βαθιές ανησυχίες» για τη συμπεριφορά του Ιράν σε Ιράκ, Συρία, Υεμένη και Λίβανο.

«Πέρα απ' αυτό, έχουμε κάνει βήματα για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, καθώς δεν ενδιαφερόμαστε για μία αντιπαράθεση. Ολη η περιοχή θα πλήρωνε το τίμημα μιας τέτοιας αντιπαράθεσης τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο ίδιος στον Στρατηγικό Διάλογο του Αμπού Ντάμπι.

«Είμαι ρεαλιστής σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας. Θα είναι μία αργή διαδικασία, αλλά ελπίζουμε ότι με τον καιρό μπορούμε να οικοδομήσουμε μαζί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ μας και να αρχίσουμε να κάνουμε πρόοδο για μία πιο βιώσιμη και αμοιβαία ωφέλιμη κατάσταση», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι τα ΗΑΕ εργάζονται για να χτίσουν «γέφυρες» με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών με τις οποίες έχουν σοβαρές διαφωνίες. Επικαλέστηκε ως παράδειγμα την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, καθώς επίσης τις πρόσφατες ενέργειες των ΗΑΕ γύρω από τις κρίσεις σε Ερυθραία και Σουδάν.

Για το Αφγανιστάν ο Γκαργκάς είπε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις έγιναν «πολύ προβληματικές» για τα ΗΑΕ σε δύο μέτωπα: Στην κλιμάκωση του εξτρεμισμού και στην εντύπωση που διαμορφώθηκε για τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται μια βδομάδα μετά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, στη Δαμασκό (για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια), και τη συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο Μπ. Ασαντ, προκαλώντας τη δυσφορία των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ