Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΩΓΟΣ «NORD STREAM 2»
Αναστολή στη διαδικασία πιστοποίησης

Η Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας (Bundesnetzagentur) «ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης της "Nord Stream 2 AG" ως ανεξάρτητου φορέα εκμετάλλευσης μεταφοράς», λόγω οργανωτικών και νομικών ζητημάτων, επισημαίνοντας ότι η πιστοποίηση φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού «Nord Stream 2» είναι δυνατή «μόνο εάν αυτός ο φορέας εκμετάλλευσης ήταν οργανωμένος σε νομική μορφή σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία».

«Η "Nord Stream 2 AG", η οποία εδρεύει στην Ελβετία, αποφάσισε να μη μετασχηματίσει την υπάρχουσα νομική της μορφή, αλλά να ιδρύσει μια θυγατρική σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία αποκλειστικά για το γερμανικό τμήμα του αγωγού», ανακοίνωσε η εταιρεία, προχωρώντας σε έναν ελιγμό προκειμένου να εξασφαλίσει έγκριση.

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, η τιμή του φυσικού αερίου στις αγορές αυξήθηκε κατά 12%, καθώς η διαδικασία ενδέχεται να καθυστερήσει την έγκριση και λειτουργία του αγωγού.

Καθώς χώρες όπως η Πολωνία, η Ουκρανία, της Βαλτικής κ.ά., έχουν ισχυριστεί επανειλημμένα ότι ο νέος αγωγός αντιβαίνει στην ευρωενωσιακή νομοθεσία, ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, Κ. Κοζάτσεφ, τόνισε ότι κατά την πιστοποίηση πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες οι νομικές λεπτομέρειες: «Αυτές οι διαδικασίες πρέπει να είναι νομικά άτρωτες, καθώς θα υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι να τις αμφισβητήσουν σε κάθε περίπτωση». Ταυτόχρονα, «προειδοποίησε» ότι μια καθυστέρηση στην έγκριση και λειτουργία του αγωγού δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ ενόψει ενός ψυχρού χειμώνα και ενώ οι τιμές εκτοξεύονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ