Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Θρήνος και ανησυχία

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Ενα στρώμα από κόκκινα τριαντάφυλλα καλύπτει το χώρο γύρω από το κατεστραμμένο αυτοκίνητο του Τζορτζ Χάουι. Χιλιάδες Λιβανέζοι αποτίουν φόρο τιμής στον δολοφονημένο πρώην ΓΓ του Λιβανέζικου ΚΚ, αφήνοντας ένα λουλούδι σιωπηλοί. Ο δρόμος παρέμεινε, και χθες, κλειστός από τη λιβανική αστυνομία, καθώς μέλη, υποστηρικτές και φίλοι του ΚΚ δε σταμάτησαν να συρρέουν στο σημείο, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι Λιβανέζοι. Η κηδεία του Τζ. Χάουι θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Στο μεταξύ, η λιβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, ήδη, τη διεξαγωγή έρευνας για τη νέα αυτή δολοφονία, που εντείνει το κλίμα αστάθειας που επικρατεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες και φαίνεται να μην αποκλιμακώνεται παρά τη διεξαγωγή των εκλογών. Στο ζήτημα, φυσικά, παρενέβησαν, εκ νέου, τόσο η Ουάσιγκτον, όσο και το Λονδίνο, καλώντας τη Βηρυτό να διεξάγει ενδελεχή έρευνα για τη δολοφονική επίθεση.

Από την πλευρά της, η Δαμασκός απάντησε στις κατηγορίες εναντίον της, που εκτοξεύτηκαν ολοκάθαρα από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, διά μέσου του κρατικού ραδιοφώνου. Σε κεντρικό σχόλιό του, χθες, το συριακό ραδιόφωνο τονίζει ότι «όλες οι χώρες και οι πολίτες, Αραβες και ξένοι, έχουν ανακαλύψει το εύρος του σχεδίου που έχει εκπονηθεί για την περιοχή και οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, ιδιαιτέρως της υπουργού Εξωτερικών που κατηγόρησε τη Συρία για τη δολοφονία Χάουι, δεν ξεγελούν πλέον κανέναν. Το κοινό αμερικανο-ισραηλινό σχέδιο δεν είναι μυστικό. Αρχισε με τον πόλεμο στο Ιράκ και συνεχίζεται με το Λίβανο. Στόχος του είναι να προκληθούν ταραχές μεταξύ των Αράβων, κυρίως μεταξύ της Συρίας και του Λιβάνου».

  • Στο περιθώριο των εργασιών της Ομάδας Εργασίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων που γίνεται στην Αθήνα, ο Μουφίντ Κουτέις, μέλος του ΠΓ του Λιβανέζικου ΚΚ, συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό με αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου συμμετείχαν και ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ και ο Η. Λέγγερης, μέλος της ΚΕ. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στο Λίβανο και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ