Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δολοφονούν ... εκδημοκρατισμένα

ΑΓΚΥΡΑ.- Οι τουρκικές δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ εναντίον Κούρδων διαδηλωτών στην πόλη Γκιουρπινάρ της ανατολικής επαρχίας Βαν. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, από τις σφαίρες στρατιωτών και αστυνομικών έπεσε νεκρός ένας διαδηλωτής και τραυματίστηκαν οκτώ. Κατά τις ίδιες πηγές, αφορμή της διαδήλωσης υπήρξε το γεγονός ότι οι αρχές ενταφίασαν δύο Κούρδους αντάρτες χωρίς να παραχωρήσουν τις σορούς τους στις οικογένειές τους - ούτε καν να τις ενημερώσουν. Ανάμεσα στους οκτώ τραυματίες, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ήταν και δύο δημοσιογράφοι.

Εξάλλου, την περασμένη Κυριακή, ο τουρκικός στρατός σε επιχείρηση στην ορεινή περιοχή Μερτσάν της επαρχίας Ντέρσιμ εναντίον μελών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (HKO), της ένοπλης πτέρυγας του Μαοϊκού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΜΚΡ), σκότωσε 17 άτομα, ενώ τραυμάτισε και συνέλαβε άλλα 3, σύμφωνα με τα «Info-Turk» και «HOC Info». Κατά τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στους νεκρούς είναι 6 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που έχει τεθεί εκτός νόμου. Το έντυπο του ΜΚΡ «Επαναστατική Δημοκρατία», επισήμανε ότι δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των τριών συλληφθέντων - γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια των αρχών να συγκαλύψουν εκ των προτέρων πιθανό βασανισμό και δολοφονία τους.

Οι σοροί των νεκρών ήταν κατακρεουργημένες και ακρωτηριασμένες - δε διευκρινίζεται αν αιτία ήταν τα πυρά από εδάφους και αέρος ή αν οι Τούρκοι στρατιωτικοί προέβησαν σε μεταθανάτια συλλογή μακάβριων «αναμνηστικών»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ