Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η ένταση

ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Η παταγώδης αποτυχία της πολυσυζητημένης δεύτερης συνάντησης των Σαρόν - Αμπάς, την Τρίτη στην Ιερουσαλήμ, ενέτεινε το κλίμα δυσαρέσκειας, αλλά και όξυνσης που επικρατεί τόσο εντός των παλαιστινιακών εδαφών όσο και μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Χτες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ισραηλινό αεροσκάφος εκτόξευσε 2 ρουκέτες κατά, όπως ανακοινώθηκε, ενός εκτοξευτήρα ρουκετών στην περιοχή Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ ολοκληρώθηκε το μπαράζ συλλήψεων φερόμενων μελών της «Τζιχάντ».

Αν και ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να σχολιάσει τις τελευταίες αυτές κινήσεις του, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «επανέρχεται» στην τακτική των συλλήψεων και των δολοφονιών ακριβείας. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ προειδοποίησε ότι όλες αυτές οι ενέργειες υποσκάπτουν την εκεχειρία.

«Προειδοποιητικό» τόνο, όμως, υιοθέτησε, χτες, και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Ο Σιλβάν Σαλόμ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με ξένους πρεσβευτές, τόνισε ότι ο ισραηλινός στρατός «θα επιστρέψει στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρησή του, σε περίπτωση που γίνουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ από εκεί».

Και εσωτερική ένταση

Με πυρά υποδέχτηκαν ένοπλοι τον πρωθυπουργό Αχμάντ Κορέι, που μίλησε, χτες, σε μέλη μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, δίπλα στη Νάμπλους, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να βοηθήσουν για την τήρηση της εκεχειρίας. Οι ολιγάριθμοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ έξω από το κτίριο που βρισκόταν ο Κορέι, ενώ ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε μικρή απόσταση. Οι σωματοφύλακες του Κορέι τέθηκαν σε επιφυλακή, ενώ απλοί πολίτες προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν. Ουδείς τραυματίστηκε.

Και μόνο, όμως, αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Παλαιστινιακή Αρχή. Τα κρούσματα ενδοπαλαιστινιακής βίας έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα σε επίπεδο σύγκρουσης μεταξύ ενόπλων συμμοριών. Μόνο μεταξύ 9 και 14 Ιουνίου, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν σε τέτοια περιστατικά 7 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 20.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ