ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αγανάκτηση να γίνει μέτωπο πάλης

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη

Ο λαός, με τον αγώνα του, με το ενιαίο μέτωπο συσπείρωσης και πάλης, πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει άλλη εξουσία, άλλη διακυβέρνηση, που εκφράζει αποκλειστικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας, την Κυριακή, στην κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη. Υπογράμμισε σχετικά την ανάγκη τα λαϊκά στρώματα να αποδεσμευτούν από την επιρροή των άλλων κομμάτων και να προωθήσουν το δικό τους κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο πάλης για τη διεκδίκηση βαθιών ριζικών αλλαγών, σε αντίθεση και ρήξη με τα συμφέροντα της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε:

"Είναι γεγονός ότι από τον κόσμο εκφράζεται με κάθε τρόπο - και με την ευκαιρία εκλογικών αναμετρήσεων και με την ανάπτυξη αγώνων - αγανάκτηση και δυσαρέσκεια κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι οπωσδήποτε αρνητικό γεγονός ότι ένα μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας εκφράζεται μέσα από ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΝΔ, δηλαδή ένα κόμμα που έχει ίδια στρατηγική με το ΠΑΣΟΚ.

Η ευθύνη είναι ακέραια στα δύο μεγάλα κόμματα, και ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, που με την πλήρη δεξιά στροφή του οδηγεί μεγάλα τμήματα του λαού στην υιοθέτηση συντηρητικών και κυρίως μοιρολατρικών απόψεων και τους στέλνει στην αγκαλιά της ΝΔ. Σημαντική είναι και η ευθύνη των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΝ, που από τη μια μεριά υψώνει αριστερές σημαίες και από την άλλη υιοθετεί πιστά τη στρατηγική ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας που συμφέρει αποκλειστικά και μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, ελληνικό και ευρωπαϊκό.Τα επιτελεία της κυβέρνησης της ολιγαρχίας έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα, δεν είναι διατεθειμένα να κάνουν άλλες θυσίες χάριν της ΕΕ και του ψευδεπίγραφου εθνικού στόχου της ΟΝΕ. Ηδη διανύουμε το 15ο έτος λιτότητας και θυσιών, υποτίθεται για το καλό του τόπου!

Ομως, το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα είναι η διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια, που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, να αποκτήσει σωστό περιεχόμενο, ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, και να οδηγήσει στο να φύγει μακριά και μαζικά ο λαός από την επιρροή των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά, ταυτόχρονα, να διοχετεύσει την αγανάκτησή του στη μεγάλη προσπάθεια για τη συγκρότηση του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου πάλης. Του μετώπου πάλης που διεκδικεί βαθιές και ριζικές αλλαγές, σε αντίθεση και σε ρήξη με τα συμφέροντα της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας.

Ο ελληνικός λαός και η νεολαία δεν έχει να ωφεληθεί τίποτε, αντίθετα έχει να χάσει πολλά, αν γίνεται αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ανάμεσα σε μια κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά κυβέρνηση. Τέτοιες ανακατατάξεις και συμμαχίες, που κατασκευάζονται με συναλλαγές στις κορυφές, μόνο ζημιά και βάσανα επιφυλάσσουν για το λαό. Ο λαός με τον αγώνα του, με το ενιαίο μέτωπο συσπείρωσης και πάλης, πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει άλλη εξουσία, άλλη διακυβέρνηση, που εκφράζει αποκλειστικά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων.

Είναι ελπιδοφόρο στοιχείο ότι οι συσπειρώσεις και συμμαχίες, με κοινωνικές δυνάμεις και πολιτικούς παράγοντες ξεπήδησαν μέσα από τις εμπειρίες της κοινής δράσης και των αγώνων, χωρίς τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, στη βάση κοινών στόχων και προτάσεων".

"Αξιοποίηση" του σεισμού για αλλαγή κυβερνητικών θέσεων

Η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει τη στροφή στα ελληνοτουρκικά σαν εκδήλωση αλληλεγγύης

Στην αξιοποίηση των περιστάσεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, γιανα δικαιολογήσει την αλλαγή των θέσεών της για τις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών και των ιθυνόντων της ΕΕ, προσανατολιζόταν στην άρση των αντιρρήσεών της για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας και την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Ενώ, όμως, υπολόγιζε ότι μια τέτοια στροφή θα συνεπαγόταν ένα μεγάλο πολιτικό κόστος, τώρα μετά το σεισμό, σκοπεύει να την αιτιολογήσει σαν εκδήλωση αλληλεγγύης και βοήθεια προς τη γειτονική χώρα.

Τις εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν δημοσιεύματα όπως αυτό του "Βήματος" της Κυριακής, όπου αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στα χέρια της υπόμνημα της τουρκικής ηγεσίας, στο οποίο διατυπώνονται προτάσεις για μια επαναθεώρηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μεταξύ των άλλων, υποστηρίζει η εφημερίδα, η τουρκική ηγεσία επισημαίνει ότι για τα θέματα που αφορούν στο Αιγαίο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διευθετήσεων, που να ικανοποιούν πλήρως την Ελλάδα, ενώ για το Κυπριακό σημειώνεται ότι δεν υπάρχει καμιά υπαναχώρηση από τις μέχρι τώρα διατυπωμένες τουρκικές θέσεις. Τέλος, στο υπόμνημα αναφέρεται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την άμεση ένταξη της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τουλάχιστον όχι πριν βεβαιωθεί ότι θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον οικονομικό ανταγωνισμό και πριν βελτιωθεί το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημειώνεται ακόμη ότι το τουρκικό υπόμνημα αποκρυσταλλώνει το αποτέλεσμα των μυστικών συναντήσεων που είχαν στις Βρυξέλλες οι πρεσβευτές των δύο χωρών.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η εφημερίδα συστήνει στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει το σχετικό πλαίσιο που δημιουργεί το τουρκικό υπόμνημα, για να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινή γνώμη, εξαιτίας του σεισμού και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στο δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους διέψευσε την ύπαρξη υπομνήματος, επιβεβαίωσε όμως το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει "πρωτοβουλίες" για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση μελετά την άρση των αντιρρήσεών της για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας σαν συμβολή για την ενίσχυση, λόγω των ζημιών που υπέστη από το σεισμό. Το θέμα, όπως είπε ο κ. Ρέππας, θα συζητηθεί το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπου

το "πώς θα εξειδικευτεί η δική μας στάση, θα το δούμε εκείνη τη στιγμή, καθώς θα εξελίσσεται η συζήτηση. Αναλόγως των προτάσεων και των ιδεών που θα διατυπωθούν, εμείς θα έχουμε, γενικώς, μια θετική στάση". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι έγιναν οι συναντήσεις των δυο πρεσβευτών στις Βρυξέλλες τις οποίες, όμως, χαρακτήρισε συνήθεις.

Προεδρολογικά παράπονα του ΣΥΝ

"Στην ώρα του και με υπεύθυνο πολιτικό τρόπο θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΝ το θέμα του Προέδρου", δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, απαντώντας "για την κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση προεδρολογία που αποπροσανατολίζει και προκαλεί σύγχυση", όπως αναφέρεται. Ωστόσο - θεωρώντας αξιοποιήσιμο τον Πρόεδρο... - ο Ν. Κωνσταντόπουλος, έσπευσε να εκφράσει το... παράπονό του ότι "η κυβέρνηση που εσχάτως κάνει κομματικό χαρτί την υπόθεση του Προέδρου, είναι η ίδια που, επί τρία χρόνια, αρνήθηκε, συστηματικά και επίμονα, κάθε πρόταση του ΣΥΝ, άλλων κομμάτων και φορέων της πολιτικής μας ζωής για την ουσιαστική αξιοποίηση του Προέδρου, για περιοδικές συσκέψεις των κομμάτων υπό την προεδρία του για κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για κορυφαία προβλήματα λειτουργίας της πολιτικής μας ζωής".

Αλληλοενημέρωση ΚΚΕ - ΚΟΔΗΣΟ Γερμανίας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, τον Μπάμπη Αγγουράκη, υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και μέλος της ΚΕ και τον Κράτη Κυριαζή, γραμματέα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, συναντήθηκε στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό με την Φενλεκνάζ Ούσα, ευρωβουλευτή του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας.

Η κουρδικής καταγωγής ευρωβουλευτής ενημέρωσε για τις θέσεις του κόμματός της σχετικά με τους μετανάστες και τη μεταναστευτική πολιτική, όπως και για τη δίκη Οτσαλάν.

Ο Ορ. Κολοζώφ ενημέρωσε για την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ στα ζητήματα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των μεταναστών. Υπογράμμισε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα του κουρδικού λαού για τα δικαιώματά του.

25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Αλλη μια βδομάδα πλούσια σε προφεστιβαλική δραστηριότητα και εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" θα είναι αυτή που διανύουμε. Το Σαββατοκύριακο 28-29/8 θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Κομοτηνή και τις προηγούμενες μέρες θα ταξιδέψει σε συνοικίες της Θεσσαλονίκης και σε πόλεις και χωριά κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Αύριο Τρίτη 24/8:

- Στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς και στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, με θέμα "Παιδεία".

  • Την Τετάρτη 25/8:

- Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης,με ομιλητή τον Λάζαρο Μπάμπα,μέλος του ΚΣ.

- Στον Παλαμά Καρδίτσας,στον Κόκκινο Πύργο Τρικάλων.

  • Την Πέμπτη 26/8:

- Στου Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, με θέμα "Παιδεία".

- Στο Λευκό Πύργο και στον Εύοσμο,επίσης στη Θεσσαλονίκη.

  • Την Παρασκευή 27/8:

- Στην Ιερισσό Χαλκιδικής,με ομιλητή τον Κώστα Ψυχογιό,μέλος του ΚΣ.

- Στο Κιλκίς,με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη,μέλος του ΚΣ.

- Στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης,με θέμα "Ειρήνη".

- Στα Κίμινα Θεσσαλονίκης,με θέμα "Παιδεία".

- Στο δημοτικό κήπο της Δράμας,στο Φιλότα Φλώρινας,στο Λιτόχωρο Πιερίας κι ακόμα στη Χώρα Μεσσηνίας και στην Αλίαρτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ