ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπεύθυνοι για το φιάσκο της «βασιλικής περιουσίας»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το φιάσκο που οδηγηθήκαμε στο θέμα τη λεγόμενης βασιλικής περιουσίας. Εδώ και 25 χρόνια τα δύο κόμματα εξουσίας ακολούθησαν μια αλλοπρόσαλλη και αντιφατική τακτική στη «βασιλική περιουσία», με κύριο χαρακτηριστικό τις υπαναχωρήσεις και αμφιταλαντεύσεις, που για δικούς τους λόγους δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν ή να 'ρθουν σε ρήξη με τα υπολείμματα των νοσταλγών της μοναρχίας.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διέπραξαν μεγάλα λάθη, ήρθαν σε αντίθεση με την εντολή που έδωσε ο λαός στο δημοψήφισμα του 1974 και φτάσαμε σήμερα στο σημείο να προσφέρουν «υπόβαθρο» για να διεκδικεί ο τέως περιουσία.

Αν και ο ελληνικός λαός με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε κατά του θεσμού της βασιλείας, οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια είχαν επαφές και αλισβερίσια με τον Γλύξμπουργκ για τη φορολόγηση των ακινήτων του! Δηλαδή, έστω και κατά διαστήματα του αναγνώριζαν δικαίωμα επί της «βασιλικής περιουσίας». Αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλείται σήμερα ο τέως μονάρχης.

Ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος σε χτεσινές του δηλώσεις αναγνωρίζει πως «αν είχαν τελειώσει όλα πριν το '85 δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα σήμερα».

Επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως ο νόμος του 1992 που αναγνώριζε την κυριότητά του στα επίμαχα ακίνητα, η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να επιτραπεί στον Γλύξμπουργκ να φυγαδεύσει στο εξωτερικό μεγάλο μέρος από την κινητή περιουσία του Τατοΐου, καθώς και διάφοροι οικονομικοί συμψηφισμοί, όπου μπλέκανε και τη «βασιλική περιουσία», αποδείχτηκαν «θείο δώρο» για τον τέως. Απέκτησε βάσιμα ερείσματα για να μπορεί να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να επικαλείται δικαιώματα κυριότητας.

Ετσι, φτάσαμε στο σημείο, ώστε να μη λαμβάνεται υπόψη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το δημοψήφισμα του 1974 που έλυνε το πολιτειακό ζήτημα και να μη συνδέεται η τύχη της «βασιλικής περιουσίας» με αυτό το δημοψήφισμα.

Για αρκετά χρόνια μετά τη μεταπολίτευση το θέμα της «βασιλικής περιουσίας» έμεινε μετέωρο και δεν ελήφθη υπόψη το νομοθετικό διάταγμα 72/1974 που προέβλεπε ειδική διαχείριση στη λεγόμενη βασιλική περιουσία και εμμέσως συνέδεε την τύχη της με την εξέλιξη του πολιτεύματος στη χώρα μας.

Αλλά και στη δεκαετία του '80 με κυβερνήσεις πλέον του ΠΑΣΟΚ το κράτος αντιδικούσε μαζί του γύρω από τη φορολόγηση ακινήτων, γεγονός που δίνει σήμερα στον τέως τη δυνατότητα να επικαλείται ότι είναι δικά του.

Ολα αυτά εκμεταλλεύτηκε αριστοτεχνικά ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ και έκανε την... τελική εφόρμηση για να αποκτήσει τη «βασιλική περιουσία». Ετσι, προχώρησε στην «έξυπνη» αγωγή του και μελών της οικογενείας του στο Ειρηνοδικείο Αχαρνών για μια διαφορά 203.000 δραχμών, που δήθεν του χρωστούσαν δύο βοσκοί, ως νοίκι για χρήση αγροκτημάτων της βασιλικής οικογένειας. Μετά το ειρηνοδικείο Αχαρνών ο τέως προσέφυγε στον Αρειο Πάγο. Η υπόθεση έφτασε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπου δε δικαιώθηκε. Απώτερος στόχος του, όμως, ήταν να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχοντας στη «βαλίτσα» του όλα τα νομικά επιχειρήματα που του χρειάζονταν, τα οποία βέβαια του έδωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει στην εκτίμηση περί «πολιτικής ήττας» του Γλύξμπουργκ

Σε συντονισμένη προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία, προχώρησαν χτες κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Με τις δηλώσεις τους, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν την απόφαση σαν «πολιτική ήττα» του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, ενώ παράλληλα θέλησαν κατά τον προσφιλή τους τρόπο να επιρρίψουν ευθύνες στη ΝΔ, μετατρέποντας ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα σε διαμάχη ανάμεσα στα δυο κόμματα...

Επιμελώς, βέβαια, τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες όσο και οι βουλευτές της ΝΔ, παρέλειψαν επιμελώς να αναφέρουν ότι το θέμα μπορεί να λυθεί οριστικά με σχετική διάταξη στα πλαίσια της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Η Ελλάδα θα υποστηρίξει σθεναρά τις θέσεις της. Η δικαστική διαδικασία δεν έχει κλείσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, από το Ζάγκρεμπ, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι ο «κ. Γλύξμπουργκ έχει εισπράξει πολλά περισσότερα από όσα ισχυρίζεται ότι έχασε». Ο Κ. Σημίτης, στη συνέχεια, θέλοντας προφανώς να δώσει έναν πιο... αιχμηρό τόνο στη δήλωσή του, είπε: «Πρόκειται για απαράδεκτη απαίτηση, η οποία προβάλλεται από ένα πρόσωπο που ευθύνεται για την εφτάχρονη δικτατορία στην Ελλάδα και τη μακρά οικονομική καχεξία της χώρας».

«Δείχνει έλλειψη ευαισθησίας και ακραία αδιαφορία για τα συμφέροντα και τις θυσίες του ελληνικού λαού», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Ν. Αθανασάκης έκανε λόγο για μια «απόφαση που περιορίζεται στην οικονομική διεκδίκηση». Ενώ, θέλοντας να μειώσει το συγκεκριμένο γεγονός, δήλωσε: «Ο ίδιος ο τέως βασιλιάς επιλέγει να μεταπέσει στην κατηγορία του... ιδιώτη και να αντιδικεί με το ελληνικό δημόσιο, διεκδικώντας κάποια δισεκατομμύρια δραχμές. Είναι δική του αυτή η επιλογή. Ακόμη και ένας τέως βασιλιάς έχει το δικαίωμα του αυτοεξευτελισμού του». Βέβαια, για τον Ν. Αθανασάκη «το γεγονός ότι συζητούμε μόνο το θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, σημαίνει -και είναι πολύ ευχάριστο αυτό- ότι το πολιτειακό έχει λυθεί επί της ουσίας, μετά από τόσα χρόνια»... Ουσιαστικά, για τον κ. Αθανασάκη και για την ελληνική κυβέρνηση είναι επιτυχία ότι η απόφαση περιορίζεται στην οικονομική διεκδίκηση, αφού όπως είπε: «Υπήρξαν και άλλα θέματα για τα οποία προσέφυγε ο τέως βασιλιάς, όπως το θέμα της προσβολής της προσωπικότητας, της προσβολής της αξιοπρέπειάς του, της προσβολής του ονόματός του». Τα οποία, όπως ανέφερε, «από πρόπερσι, από την Επιτροπή του Δικαστηρίου έχουν απορριφθεί»...

Σ' άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, για «νομικούς ακροβατισμούς της κυβέρνησης», είπε: «Μου επιτρέπει να αναφερθώ σε πολιτικούς ακροβατισμούς και να θυμίσω, έτσι για την ιστορία, τις ημέρες εκείνες της πρωθυπουργίας του που η κινητή περιουσία έφευγε κρυφίως, από το Τατόι σε "κοντέινερς", κλειστά, χωρίς κανείς να έχει ελέγξει, χωρίς κανείς να γνωρίζει το περιεχόμενό τους. Με μια διαδικασία, δηλαδή, που δεν τιμά την τότε κυβέρνηση». Ενώ συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος έκανε λόγο για «βουλευτές της ΝΔ που προστρέχουν, ως αυτόκλητοι συνήγοροι, για τις οικονομικές απαιτήσεις του τέως βασιλιά».

Παράλληλα, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έγινε κάποια κίνηση εξωδικαστικού συμβιβασμού από την πλευρά της κυβέρνησης υποστήριξε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Σήμερα, το ελληνικό Δημόσιο θα κάνει τους υπολογισμούς του, με όλα τα συμπαρομαρτούντα και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία, όπως προβλέπεται στο επίπεδο της νομοθεσίας του δικαστηρίου».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή δικαιώνει την ιστορική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην ψήφιση ειδικού νόμου, σύμφωνα με τον οποίον η φερόμενη ως βασιλική περιουσία περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δημοσίου». Και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «όχι μόνο δε συνιστά νίκη του κ. Γλύξμπουργκ, αλλά καταδεικνύει ότι έχει ηττηθεί σε θεσμικό και πολιτειακό επίπεδο». Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Γ. Δρυ, «θα κάνει χρήση κάθε πρόσφορου μέσου, για να προστατεύσει πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και του Ελληνα φορολογούμενου». Και κατέληξε: «Τα όποια αιτήματα που ακούγονται για δήθεν αποζημιώσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που πρέπει να καταβληθούν στον Κ. Γλύξμπουργκ, είναι ανυπόστατα, βεβιασμένα και έωλα».

Τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα της «βασιλικής περιουσία» παραδέχτηκε χτες ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» δήλωσε ότι μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα και χάθηκε πολύτιμος χρόνος.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε, επίσης, ότι στο διάστημα των έξι μηνών η κυβέρνηση δε θα επιδιώξει συμβιβασμό με τον τέως, αλλά όταν επανέλθει στο δικαστήριο, θα ζητήσει να συνυπολογιστούν τα οφέλη που είχε η βασιλική οικογένεια από τη μη φορολόγηση όλα αυτά τα χρόνια της περιουσίας της.

ΝΔ
«Ναι» στις αξιώσεις του τέως βασιλιά!

Ευθυγραμμισμένη με τις άθλιες αξιώσεις του Γλύξμπουργκ και τη γραμμή Μητσοτάκη εμφανίστηκε η ηγεσία της ΝΔ, η οποία αν και καθυστέρησε να πάρει θέση, δεν εξέπληξε κανένα. Με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της η ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση «να ρυθμίσει οριστικά την αντιδικία της με την τέως βασιλική οικογένεια, με τρόπο ώστε να μην πληρώσει ο ελληνικός λαός τα σπασμένα». Αναμασάει δηλαδή ατόφιες τις θρασύτατες αξιώσεις του έκπτωτου μονάρχη, ο οποίος έχει προτείνει ένα έντιμο συμβιβασμό και αντί για αποζημίωση να του δοθεί η «βασιλική περιουσία»! Κατά τα λοιπά, ο εκπρόσωπος της ΝΔ επαναλαμβάνει τα όσα είχε ισχυριστεί ο Κ. Μητσοτάκης περί «διεθνούς διασυρμού της χώρας» από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επιρρίπτει τις ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν έκλεισε εδώ και χρόνια το θέμα, όπως προφανώς είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε χτες και «αποκάλυψε» ότι όταν ανέλαβε την κυβέρνηση, βρήκε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο συμφωνίας για τη «βασιλική» περιουσία που είχε ετοιμάσει ο Α. Παπανδρέου με μεσολάβηση του τότε σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας Φ. Γκονζάλες. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι η «βασιλική» περιουσία ποτέ δεν είχε αμφισβητηθεί και επικαλέστηκε γι' αυτό το γεγονός ότι είχε επιβληθεί φόρος ακίνητης περιουσίας. Υποστήριξε ότι «οι νομικοί ακροβατισμοί του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να περάσουν διεθνώς» και επανέλαβε την πρότασή του για συμβιβαστική λύση, για την οποία μάλιστα «είναι πρόθυμος ο τέως βασιλεύς».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η θέση των Φιλελευθέρων, οι οποίοι επικεντρώνουν στο ζήτημα των ατομικών δικαιωμάτων και ισχυρίζονται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εκθέτει τη χώρα μας, γιατί «εμφανίζεται για πολλοστή φορά να περιφρονεί τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, όπως είναι αυτό της Ιδιοκτησίας» (σ.σ. με κεφαλαίο)!

ΓΣΕΕ
Προκαλούν το αίσθημα του ελληνικού λαού

Ανακοίνωση για την απόφαση σχετικά με τη λεγόμενη βασιλική περιουσία εξέδωσε και η ΓΣΕΕ, στην οποία επισημαίνει:

«Η προστασία της εθνικής περιουσίας, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης με την άσκηση των όλων των αναγκαίων ένδικων μέσων. Πρέπει επιτέλους η οικογένεια του τέως και οι εγχώριοι υποστηρικτές της να σταματήσουν να προκαλούν το αίσθημα του ελληνικού λαού και να αξιώνουν να τους δοθεί περιουσία που δεν τους ανήκει ή χρήματα για δήθεν αποζημίωση από περιουσία που ποτέ δεν πλήρωσαν για να αποκτήσουν».

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Το ζήτημα έχει λήξει προ πολλού

«Το ζήτημα της βασιλικής περιουσίας έχει λήξει προ πολλού, γιατί η λεγόμενη βασιλική περιουσία ιστορικά και συνταγματικά ακολουθεί την τύχη της μορφής του πολιτεύματος» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι «δε νοείται σε μια αβασίλευτη πολιτεία να υπάρχει ειδικό καθεστώς βασιλικής περιουσίας και αυτό είναι που έκανε ο νόμος του 1994, σε αντίθεση με προγενέστερες τακτικές και με την προγενέστερη νομοθεσία, η οποία ελάμβανε την περιουσία αυτή ως ιδιωτική και επιχειρούσε να κάνει κάθε είδους συμβιβασμούς ή συζητήσεις με την πρώην βασιλική οικογένεια».

Πάντως ούτε και αυτός απέφυγε να κάνει λόγο για «ήττα» του Κ. Γλύξμπουργκ, δηλώνοντας: «Είναι σημειωμένος συμβολικά και ηθικά, διότι ως ιδιώτης προσέφυγε». Τώρα, υποστήριξε ο Ευάγ. Βενιζέλος, «πρέπει να σεβαστεί το νόμο συνολικά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πολιτειακή και συνταγματική τάξη της χώρας και με τη χρήση τίτλων που θυμίζουν μια άλλη εποχή».

Γ. Α. ΜΑΓΚΑΚΗΣ
Ακόμα τραυματίζουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού

Σε δηλώσεις του στον «902» ο Γ. Α. Μαγκάκης υπογράμμισε: «Αυτή η δυναστεία ακόμα και τώρα τραυματίζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημοσίου. Εγώ θα ήθελα να σημειώσω, στην κατά τα άλλα αρνητική απόφαση του δικαστηρίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το εξής, το οποίο είναι μειωτικό για τον Κωνσταντίνο. Το δικαστήριο κρίνει την περίπτωση βάσει ενός άρθρου που προστατεύει τον ιδιωτικό βίο. Γι' αυτό η ίδια η απόφαση τού επιβάλλει ότι για να μπορεί να κάνει χρήση της απόφασης, να πάψει να μεταχειρίζεται τον τίτλο "τέως βασιλεύς των Ελλήνων" και να αποκτήσει επώνυμο. Είναι υποχρεωμένος να γίνει Κωνσταντίνος τάδε. Επομένως, εδώ έχουμε πράγματι μια, θα λέγαμε, μείωση του ίδιου. Του αρνείται το δικαίωμα να επικαλείται ότι είναι βασιλεύς των Ελλήνων, έστω και τέως.

Ενα άλλο σημείο που θέλω να τονίσω είναι ότι υπάρχει στη σύμβαση για τη λειτουργία του δικαστηρίου η διάταξη ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει προσφυγή σε δεύτερο βαθμό για να κριθεί η απόφαση στη μεγάλη σύνοδο του δικαστηρίου - τώρα η υπόθεση κρίθηκε σε ένα τμήμα του δικαστηρίου - αυτό είναι το συνηθισμένο. Οταν η περίπτωση κρίνεται ότι είναι εξαιρετική, τότε πάει στη μεγάλη σύνοδο. Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κάνει χρήση αυτής της διάταξης, να προσφύγει στη μεγάλη σύνοδο και να ζητήσει να κριθεί σε δεύτερο βαθμό. Αυτό μπορεί να γίνει αν τουλάχιστον πέντε μέλη της συνόδου κρίνουν ότι είναι εξαιρετική περίπτωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ