ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόθυμη για ΝΑΤΟική επέμβαση στο Λίβανο
  • «Πρόωρη» η συζήτηση δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
  • Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να συμβάλουν, λέει Χ. Σολάνα

Πρόθυμη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει στο αμερικανικό σχέδιο για την αποστολή ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής στο Λίβανο, η οποία θα αναλάβει την... προστασία του Ισραήλ και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή της «δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή».

Πίσω από τους δήθεν «προσεκτικούς χειρισμούς» και τους «χαμηλούς τόνους», η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της, στις οποίες βαρύνει η βούληση «να μη μείνει έξω από τις εξελίξεις και το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή». Αν και επίσημα επικαλείται άγνοια όσον αφορά υποβολή επίσημης πρότασης για αποστολή ΝΑΤΟικής δύναμης κατοχής στο Λίβανο, ωστόσο την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει τόσο από συνομιλίες με κυβερνητικά στελέχη και τις επίσημες δηλώσεις τους, έχει γίνει σημαντική προεργασία και παίρνει όλα τα μέτρα στην κατεύθυνση αυτή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα προτιμούσε μια ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση «τύπου Αφγανιστάν», δηλαδή να έχει νομιμοποιηθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μη στείλει μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά «υποστηρικτικές» (μηχανικό, υγειονομικό, στρατιωτικό υλικό). Ωστόσο, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια ΝΑΤΟική επέμβαση με απόφαση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού. «Αν και όταν υπάρξει τέτοια πρόταση θα το δούμε», έλεγαν χτες στελέχη από το Μέγαρο Μαξίμου. Επιπλέον, για ακόμα μια φορά, επισείεται ο «κίνδυνος» να συμμετάσχει η Τουρκία και μάλιστα με ηγετικό ρόλο στη ΝΑΤΟική δύναμη κατοχής, προκειμένου να περάσει πιο εύκολα στην «κοινή γνώμη» η συμμετοχή στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Μέση Ανατολή...

Τις «σκέψεις» που επικρατούν στην κυβέρνηση εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος περιορίστηκε να χαρακτηρίσει τη σχετική συζήτηση «πρόωρη ως προς τις συγκεκριμένες πτυχές της», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

«Για να κινηθεί μηχανισμός μιας διεθνούς δύναμης, ειδικά μάλιστα για τη Μέση Ανατολή, προαπαιτούμενο θα πρέπει κανονικά να είναι σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μία απόφαση δηλαδή που θα δίνει νομιμοποίηση σε οποιαδήποτε διεθνή παρουσία στην περιοχή», είπε μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ακόμα δε βρισκόμαστε εκεί. Τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν υπάρχει», ενώ περιορίστηκε να επισημάνει ότι το ΝΑΤΟ «θα χρειαστεί αρκετό χρόνο», προκειμένου «να στήσει μια τέτοια επιχείρηση σύνθετη και δύσκολη». Καταλήγοντας υποστήριξε πως «φαίνεται ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι ως προς τις συγκεκριμένες πτυχές της πρόωρη».

Καυχήθηκε ότι η κυβέρνηση ήταν «μεταξύ των πρώτων και λίγων σχετικά χωρών που ευθαρσώς και κατηγορηματικά έχουν μιλήσει για άμεση κατάπαυση πυρός», επιχειρώντας να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί «λογική ίσων αποστάσεων». Αμέσως μετά όμως υποστήριξε ότι ο πόλεμος ξεκίνησε «από τις απαγωγές και ακολούθησε η υπέρμετρη αντίδραση με τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ»...

Σολάνα: Είμαστε έτοιμοι

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να συμβάλουν σε μια ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο, παραμένουν ωστόσο ορισμένα προβλήματα σχετικά με τις δυνατότητες εκπλήρωσης της αποστολής της δύναμης αυτής, δήλωσε χτες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα. «Πρόκειται για μία πραγματική πιθανότητα. Δεν είναι εύκολη η ανάπτυξη μιας τέτοιας δύναμης κάτω από την ομπρέλα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε ο Σολάνα μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον ηγέτη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι, γιο του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού.

«Πιστεύω ότι αρκετές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι πρόθυμες να δώσουν όλη την απαραίτητη βοήθεια», πρόσθεσε ο Σολάνα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου. Αρνήθηκε πάντως να διευκρινίσει ποιος θα ήταν υπεύθυνος για τον αφοπλισμό των ανταρτών της Χεζμπολάχ.

Σχέδια για μια «νέα Μέση Ανατολή»

Ο κατακτητικός πόλεμος του Ισραήλ είναι ενταγμένος στο ευρύτερο σχέδιο των ΗΠΑ για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» στη Μέση Ανατολή, σχέδιο που περιλαμβάνει επιπλέον Συρία και Ιράν.

Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνεται σε απόρρητη έκθεση της ΕΕ, στην οποία αναφέρεται ότι το Ισραήλ είναι πανέτοιμο για «πλήρη πόλεμο», προκειμένου να πετύχει τον κοινό με τις ΗΠΑ στρατηγικό στόχο του «εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής».

Στην απόρρητη έκθεση της ΕΕ, που αποκάλυψαν «Τα Νέα», επισημαίνεται ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο είναι στην πραγματικότητα η αφορμή και η ευκαιρία για μια στρατηγική αντιμετώπιση του ίδιου του προβλήματος ασφάλειας του Ισραήλ, που υπερβαίνει κατά πολύ τη ρίψη πυραύλων εκ μέρους της Χεζμπολάχ.

Την ύπαρξη της απόρρητης έκθεσης, που παρουσιάστηκε στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη βδομάδα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος, δηλώνοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα ως κράτος - μέλος θα είναι εις γνώσιν αυτής της έκθεσης». Αρνήθηκε, ωστόσο, να σχολιάσει απόρρητη έκθεση της ΕΕ.

Πάντως η «απόρρητη» έκθεση της ΕΕ αποκαλύπτει πολύ λιγότερα απ' όσα η ίδια η Κοντολίζα Ράις δήλωσε δημόσια τα τελευταία 24ωρα. Πριν ξεκινήσει την περιοδεία της στη Μέση Ανατολή, με ξεκάθαρο στόχο να στηρίξει τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις του Ισραήλ και τα αμερικανικά σχέδια στη Μ. Ανατολή, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τον πόλεμο του Ισραήλ ως «πόνους της γέννας μιας νέας Μέσης Ανατολής»(!). «Ο,τι και να κάνουμε πρέπει να διασφαλίσουμε ότι προχωράμε προς μια νέα Μέση Ανατολή, δεν επιστρέφουμε στην παλιά», είπε χαρακτηριστικά. Οσο για την κατάπαυσή πυρός και την κήρυξη εκεχειρίας, αυτό δεν περιλαμβάνεται στις επιδιώξεις των ΗΠΑ γιατί «θα μας επανέφερε απλώς στο παλιό καθεστώς», ενώ στόχος είναι όχι η εκτόνωση της σημερινής έντασης αλλά μια συνολική λύση για την περιοχή.

ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Αναφανδόν υπέρ των επεμβατικών «ειρηνευτικών» σωμάτων

Ομοφώνως υπέρ της ανάπτυξης «ειρηνευτικής δύναμης» στην περιοχή του νοτίου Λιβάνου τάσσεται το κόμμα της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στελέχη του οποίου έδωσαν χτες από κοινού συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ανακοινώνοντας την αναχώρησή τους για την περιοχή. Μάλιστα, όλοι τους και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος έθεσαν την ανάπτυξη τέτοιου σώματος στην περιοχή σαν προϋπόθεση ειρήνευσης, προσπερνώντας το κακό προηγούμενο «ειρηνευτικών σωμάτων», η δράση των οποίων κάθε άλλο παρά ειρήνη και ασφάλεια σηματοδότησε. Απεναντίας, πρόκειται για σώματα κατοχής, με επεμβατική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια, μικρή σημασία έχει η αποκήρυξη της ΝΑΤΟικής ομπρέλας σ' αυτό το σώμα από μέρους του Αλ. Αλαβάνου. Ενα τέτοιο σώμα δεν παύει να είναι σώμα επέμβασης ακόμα κι όταν φέρει τα διακριτικά του ΟΗΕ.

Στη συνέντευξη Τύπου κυριάρχησαν οι επικλήσεις του διεθνούς δικαίου και του ΟΗΕ, παρά την επιδεικτική και σκόπιμη απουσία τους κατά τα κελεύσματα και τις προσταγές των ιμπεριαλιστών. Επαναλήφθηκε το αίτημα για απελευθέρωση των κρατουμένων από όλες τις πλευρές, σαφή υπόμνηση της θέσης, που εξαρχής πήρε τουλάχιστον ο ΣΥΝ εξίσωσης θύτη και θύματος. Περίσσεψαν οι προτροπές για μια διεθνή διάσκεψη που θα εστιάσει στο Παλαιστινιακό και στην επίλυσή του, παρότι τα πάμπολλα χρόνια που σοβεί το ζήτημα δεν έλειψαν οι διασκέψεις και οι συζητήσεις, αυτό που έλειψε ήταν η βούληση για ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για την απόκτηση πατρίδας, αίτημα που προσκρούει στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Οσο για το αίτημα του κόμματος της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» προς την ΕΕ να προχωρήσει επιτέλους σε μια αυτόνομη από τις ΗΠΑ πολιτική που θα προσβλέπει σε μια ειρηνική λύση του προβλήματος του Μεσανατολικού με διπλωματικά μέσα, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, δε συνέβαλε παρά στη συσκότιση και τη συγκάλυψη του άσχημου ρόλου που παίζει η ΕΕ απολύτως συνειδητά σε βάρος της Παλαιστίνης πολλά χρόνια τώρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις ακόμα και η σιωπή είναι θέση υπέρ του επιτιθέμενου. Ισως από διάθεση «χιουμοριστική» ο Β. Γκέρκε, βουλευτής του γερμανικού κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού - Αριστερά, να δήλωσε: «Γι' αυτό αναζητούμε να διαμορφώσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική πάνω στο θέμα, καθώς και του κόμματος "Ευρωπαϊκή Αριστερά"».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

Στο γνωστό μοτίβο της αποφυγής καταδίκης του Ισραήλ κινήθηκε στις χτεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Αμυνας και Ασφάλειας του ΠΑΣΟΚ που έγινε το απόγευμα στη Βουλή. Αφού ζητάει εκεχειρία, κάνει αναφορά στις καταστροφές χωρίς να ονομάσει τον δράστη, μιλάει για «μια ανθρωπιστική καταστροφή που είναι πολύ πέρα οποιουδήποτε δικαιώματος αυτοάμυνας». Και πρόσθεσε: «Κάνουμε έκκληση σε όλη τη διεθνή κοινότητα να δράσει αποφασιστικά και άμεσα για την κατάπαυση του πυρός για την ειρήνη στην περιοχή. Λέμε όχι σε ένα νέο Ιράκ. Λέμε ναι στο δρόμο της διαπραγμάτευσης, ναι στο δρόμο του διαλόγου για μια τελική λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς μεταβαίνει στη Ρώμη ενόψει στης διεθνούς συνάντησης για το Μεσανατολικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ