ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1998
Με τη σφραγίδα του Μάαστριχτ
  • Αρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού
  • Αχ. Κανταρτζής: "Ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς και τα εισοδήματα των εργαζομένων"

Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός για το 1998 στον οποίο αποτυπώνεται η σφραγίδα του Μάαστριχτ και του προγράμματος Σύγκλισης άρχισε να συζητιέται χτες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης τοποθετήθηκαν οι γενικοί εισηγητές των κομμάτων ενώ ο προϋπολογισμός θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση στις 17 Δεκέμβρη.

"Ο φετινός προϋπολογισμός δεν είναι μία απλή συνέχεια των προϋπολογισμών που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια" τόνισε στην τοποθέτησή του ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ βουλευτής Αχ. Κανταρτζής υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο προϋπολογισμός έρχεται να σηματοδοτήσει "μία νέα ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς και τα εισοδήματα των εργαζόμενων. Αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, νέα φορολογική επέλαση, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες για τους εργαζόμενους και νέα περίοδο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο την ντόπια και ξένη ολιγαρχία".

Αναφερόμενος στην ουσία του φετινού προϋπολογισμού ο Αχ. Κανταρτζής επεσήμανε:

"Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι θα δουν για μία ακόμα χρονιά τα εισοδήματά τους να μειώνονται, την ανεργία να φουντώνει και τις κοινωνικές παροχές να πετσοκόβονται ενώ από την άλλη οι βιομήχανοι, οι μεγαλοέμποροι, οι τραπεζίτες θα συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο πλούτο στα θησαυροφυλάκιά τους".

Ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι με την πρόσδεση στο άρμα του Μάαστριχτ, η λιτότητα δε θα έχει ημερομηνία λήξης υπογραμμίζοντας:

"Τι εγγυάται όμως για τον λαό μας και τους εργαζόμενους η εμμονή στο γνωστό δρόμο του Μάαστριχτ; Τη συνέχιση και ένταση αυτής της πολιτικής και για τα επόμενα χρόνια, όπως προκύπτει και από τις επανειλημμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και από όσα αναφέρει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τα επόμενα χρόνια".

Ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι από την εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε προκύπτει ότι οι μισθωτοί θα δουν για μία ακόμα χρονιά νέα μείωση των πραγματικών τους εισοδημάτων. Και υπογράμμισε: "Με μέσο προβλεπόμενο πληθωρισμό για το 1998 3,7% οι αυξήσεις θα είναι 2,5% δηλαδή κάτω από τον πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα θα είναι κάτω και από το 2,5% αφού η αύξηση δε θα υπολογιστεί στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών αλλά σε μέρος μόνο από αυτές, δηλαδή στον βασικό μισθό και στο επίδομα παραγωγικότητας".

Στο σημείο αυτό ο Αχ. Κανταρτζής είπε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει την καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους διορθωτικής αύξησης που να καλύπτει τις απώλειες που είχαν την επταετία 1990 - 97 και την καθιέρωση γνήσιας ΑΤΑ στις αποδοχές τους όπως προβλέπει και η σχετική πρόταση νόμου που έχει καταθέσει και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες. Επίσης τόνισε ότι το ΚΚΕ ζητάει τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του κατήγγειλε την περικοπή των κοινωνικών δαπανών και τις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις και κατέληξε λέγοντας ότι το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει τον προϋπολογισμό αλλά θα πρωτοστατήσει και θα στηρίξει τους αγώνες που θα γίνουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Τα άλλα κόμματα

Εκτός τόπου και χρόνου εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Διαμαντίδης.Κόντρα σε κάθε λογική ισχυρίστηκε ότι "ο προϋπολογισμός του 1998 χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, από τόλμη και υπευθυνότητα και οδηγεί τη χώρα μας στους ισχυρούς της Ευρώπης". Κάνοντας μία αναδρομική εκτίμηση για την οικονομική πολιτική των τελευταίων τεσσάρων χρόνων είπε ότι η πολιτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια αποδίδει και έτσι "ο στόχος συμμετοχής στην ΟΝΕ που έμοιαζε ανέφικτος είναι σήμερα ρεαλιστικός".

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Δ. Κωστόπουλος είπε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι της φτώχειας και των φόρων χωρίς κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές. Ως τέτοιες ο βουλευτής της ΝΔ πρότεινε τις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τις προχωράει όσο θα ήθελε η ΝΔ. Δήλωσε δε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 1997 καθώς δεν πέτυχε στην πρόβλεψή της για ποσοστό δημοσιονομικού ελλείμματος 4,2% αφού σήμερα αυτό ανέρχεται σε 6%.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Γ. Δραγασάκης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως σκληρό, είπε ότι φέρνει λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις και πλήττει την κοινωνία. Ζήτησε δε να αλλάξει ο τρόπος συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή καθώς με τη σημερινή διαδικασία δε γίνεται ουσιαστική συζήτηση.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΔΗΚΚΙ και τις τοποθετήσεις των οικονομικών υπουργών.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Σταράτες κουβέντες" ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

"Οι επιχειρήσεις καλούνται να στηρίξουν ένα εγχείρημα, από το οποίο άντλησαν σημαντικά οφέλη τα τελευταία χρόνια, και από το οποίο θα αντλήσουν ακόμα περισσότερα, όταν ολοκληρωθεί"! Με αυτά τα λόγια, απευθύνθηκε χτες ο πρωθυπουργός στο εξαιρετικά "εκλεκτό" ακροατήριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο παρερμηνειών, σχετικά με τον ποιον ωφελεί η πολιτική της κυβέρνησής του. Με "εγγύηση" την αταλάντευτη προσήλωσή του στην προώθηση αυτής της πολιτικής, ζήτησε από εκείνους που με την εφαρμογή της κερδίζουν, και οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους κεφαλαιοκράτες, την υποστήριξη την κυβέρνησής του.

Η τοποθέτηση - ομολογία ταξικής στοχοπροσήλωσης για το "εγχείρημα" του Κ. Σημίτη,δε θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί από "σταράτες κουβέντες" κατά του λαού. Απέναντι στις αντιδράσεις των εργαζομένων, "θέλω να τοποθετηθώ ξεκάθαρα και ανεπιφύλακτα. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την πολιτική μας" (!), ήταν τα λόγια του Κ. Σημίτη. Μετά από αυτό, η επανάληψη της ακατάσχετης κινδυνολογίας, των εκβιασμών, αλλά και του ψέματος, που κατά καιρούς χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να προωθήσει την πολιτική της, ήταν κάτι αναμενόμενο.

Ακόμα πιο αποφασιστικοί ρυθμοί

"Η κυβέρνηση θα στραφεί το 1998, το 1999 και το 2000 με ακόμα πιο αποφασιστικούς ρυθμούς στο μεταρρυθμιστικό της έργο", ανακοίνωσε για να συμπληρώσει ότι ο κυβερνητικός οδοστρωτήρας είναι έτοιμος να "πετύχει", αφού θα "συγκρουστεί αποφασιστικά με ό,τι εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό της χώρας". Τι εμποδίζει κατά την κυβέρνηση τον "εκσυγχρονισμό"; Και εδώ ο Κ. Σημίτης ήταν σαφής: Οποιος εμποδίζει "τη μη έγκαιρη συμμετοχή στην ΟΝΕ" και αρνείται να υποστεί "ένα χρονικό καταναγκασμό δυο ετών" (σ.σ.: είναι ο νέος όρος για την επικείμενη διετή λιτότητα), είναι υπόλογος για "αποσταθεροποίηση, οπισθοδρόμηση και υπονόμευση" της χώρας,ισχυρίστηκε! Στο ίδιο μήκος κύματος της κινδυνολογίας και πιστός στη λογική "ή ΟΝΕ ή θάνατος", ο πρωθυπουργός απείλησε ότι, αν ο λαός δεν αποδεχτεί την ΟΝΕ, τότε θα προέλθει "αισθητή μείωση του βιοτικού επιπέδου, αποσταθεροποίηση της οικονομίας και εξασθένιση της διεθνούς θέσης" της Ελλάδας...

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός ...επέκτεινε τον ορίζοντα της λιτότητας. "Η διαδρομή που πρέπει να διανύσουμε - είπε - δεν ολοκληρώνεται σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Κοινωνίες με προβλήματα, όπως η δική μας, θέλουν ένα χρονικό ορίζοντα 6-7 ετών", για να γίνουν όπως επιθυμούν οι πολυεθνικές και η κυβέρνηση του ..."εκσυγχρονισμού".

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Κ. Σημίτης δεν απέφυγε να παραθέσει στους επιχειρηματίες που τον άκουγαν τα "καλά" του προϋπολογισμού, με έναν κυνισμό που σοκάρει: Προχωράμε σε "πιο αυστηρή δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική",ομολόγησε, για να "σηματοδοτήσουμε προς τις αγορές την πολιτική βούληση για επίτευξη των στόχων και συνεπώς της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής", ήταν τα λόγια του, απέναντι στα κέντρα παροχής των κυβερνητικών διαπιστευτηρίων.

Φυσικά, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να προκαλέσει για μια ακόμα φορά την κοινή λογική και το κοινό αίσθημα με την παραποίηση της πραγματικότητας, στην οποία κατέφυγε: "Τα εισοδηματικά του δημόσιου τομέα αναπτύχθηκαν το 1996 - '97 με ρυθμούς που ήταν αρκετά πιο πάνω από τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα. Γι' αυτό - κατέληξε - και ζητήσαμε από τους εργαζόμενους αυτοσυγκράτηση για το 1998"! Με άλλα λόγια, ο Κ. Σημίτης πήγε στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να πει στους εργαζόμενους ότι τα προηγούμενα χρόνια τους έδωσε ...παραπάνω από όσα έπρεπε και τώρα δε δικαιούνται να διαμαρτύρονται!

Η συνέχεια ήταν αντάξια του πρωθυπουργικού "νέου" ύφους. Οσοι καταγγέλλουν τον προϋπολογισμό για "φορολογική λαίλαπα" και "συμπίεση των χαμηλών εισοδημάτων", απευθύνουν "εξωπραγματικούς ισχυρισμούς" (!), υποστήριξε."Ούτε φορολογική λαίλαπα, ούτε συμπίεση των χαμηλών εισοδημάτων υπάρχει... υπάρχει προσπάθεια δικαιότερης κατανομής του φορολογικού βάρους" (!), συμπλήρωσε και κατέληξε ότι "χωρίς φόρους, με άφθονες παροχές", δε θα πάει μπροστά ο τόπος...

Η ...προσπάθεια συνεχίζεται

Κατόπιν ο πρωθυπουργός άρχισε να απαριθμεί τις αποδείξεις ότι η κυβέρνησή του είναι όργανο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου: "Στη διάρκεια των ετών αυτών προχωρήσαμε στις μεγαλύτερες και πιο δύσκολες ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν στα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα... και η προσπάθεια συνεχίζεται", όπως υποσχέθηκε. "Προωθήσαμε προγραμματικές συμφωνίες πολλών δισ. δραχμών", είπε απευθυνόμενος στην εγχώρια πλουτοκρατία, απέναντι στην οποία δεσμεύτηκε ότι "όταν έχουμε το δικαίωμα προγραμματικών συμφωνιών δεν μπορούμε να το αγνοούμε σε όφελος της βιομηχανίας άλλων χωρών". Δεσμεύτηκε ότι έπεται και συνέχεια του ξεκοκαλίσματος πολλών δισ. δραχμών που θα διατεθούν στους κεφαλαιοκράτες μέσω του "πακέτου Σαντέρ", αλλά και ενόψει της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004.

Εύλογα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και αφού υπενθύμισε για δεύτερη φορά ότι "τα τελευταία χρόνια καταγράφονται σημαντικά κέρδη για τις ελληνικές επιχειρήσεις" εξέφρασε το ...παραπονάκι ότι ενώ η κυβέρνηση εκτελεί πιστά τις υποδείξεις του μεγάλου κεφαλαίου, εκείνο δεν τη βοηθά όσο θα έπρεπε, αφού "οι επιχειρηματικές επενδύσεις δεν επιταχύνονται ανάλογα"... Εκλεισε δε με την παραίνεση προς τους πλουτοκράτες να αξιοποιήσουν τα μέτρα της κυβέρνησής του: "Να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που σας προσφέρονται", ήταν η κατακλείδα του πρωθυπουργού προς το ακροατήριό του.

Εύσημα από το ΣΕΒ στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Την ομογενοποίηση και συστράτευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων... στη μεγάλη πορεία προς την Ευρώπη των πολυεθνικών, ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ,Ι. Στράτος, στην ομιλία του. Αναφερόμενος "στις προϋποθέσεις εφαρμογής μιας υγιούς οικονομικής πολιτικής στο μέλλον", επισήμανε ότι η προσδοκία αυτή στηρίζεται "... και στην προσέγγιση των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων της χώρας όσον αφορά τις μακροχρόνιες κατευθύνσεις της οικονομίας και ειδικότερα στη σύμπτωση των απόψεων για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας", καθώς και στο... θετικό ρόλο της υποταγμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, στην ηγεσία της οποίας ο πρόεδρος του ΣΕΒ απένειμε εύσημα, επειδή κατάφερε να διατηρήσει "για πάνω από μια πενταετία ένα θετικό κλίμα εργασιακών σχέσεων και συνεργασίας στον ιδιωτικό τομέα..."!

Ο Ι. Στράτος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις των βιομηχάνων, για μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, δραστικότερο δηλαδή περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, "άρση των αντικινήτρων προς τη βιομηχανία", το δε μεγαλύτερο "αντικίνητρο" κατά ΣΕΒ είναι το μέγεθος του κράτους, ενώ με αφορμή τα φορολογικά μέτρα του προϋπολογισμού - τα οποία, σημειωτέον, δεν αγγίζουν στο ελάχιστο τις μεγάλες επιχειρήσεις - μίλησε για "λήψη έκτακτων εισπρακτικών μέτρων", τα οποία "αποθαρρύνουν το επενδυτικό κλίμα".

Ο Λ. Παπαδήμος

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη γιγάντωση των χρηματαγορών τα τελευταία χρόνια,παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία:

  • Ο ημερήσιος όγκος των διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών είναι 40 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο όγκο των συναλλαγών που συνδέονται με το διεθνές εμπόριο.
  • Ο μέσος ημερήσιος όγκος των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος συμπεριλαμβανομένων και των πράξεων σε παράγωγα προϊόντα ανήλθε σε 1,2 τρισ. δολάρια το 1995 από 200 δισ. δολάρια το 1986, ποσό που αντιστοιχεί στο 85% του συνόλου των συναλλαγματικών διαθεσίμων όλων των χωρών.
  • Το συνολικό υπόλοιπο των ακαθάριστων διεθνών τραπεζικών χορηγήσεων τον Μάρτη του 1997 ήταν 9,7 τρισ. δολάρια και το υπόλοιπο των διεθνών χρεογράφων 3,2 τρισ. δολάρια.

Αν και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ομολόγησε ότι στις σημερινές συνθήκες της διεθνοποίησης των κεφαλαιαγορών, η άσκηση νομισματικής πολιτικής στα πλαίσια του εθνικού κράτους είναι αρκετά περιορισμένη, και στο διά ταύτα πρότεινε σκλήρυνση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Στρώνουν το έδαφος για νέα, άγρια επίθεση

Δεν αποκλείει αποδοχή των αιτημάτων τους ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Νέα πιο "τολμηρά και δραστικά" μέτρα για την ποντοπόρο ναυτιλία απαιτούν εδώ και τώρα οι εφοπλιστές, αξιώνοντας, στο όνομα της... ανταγωνιστικότητας, να παραμείνουν στα πλοία το πολύ 2 ως 4 Ελληνες ναυτεργάτες! Οι νέες προκλητικές εφοπλιστικές αξιώσεις για την "εξολόθρευση" των Ελλήνων ναυτεργατών, διατυπώθηκαν χτες από τον πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων ΕφοπλιστώνΙ. Λύρα και τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου ΕλλάδαςΓιώργο Γράτσο στη διάρκεια του Συνεδρίου που διοργάνωσαν το Ελληνο - αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και ο ΣΕΒ.Ο υπουργός Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρος Σουμάκης, μιλώντας στο ίδιο Συνέδριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει αυτές τις προτάσεις και για το λόγο αυτό θα "συνεχίσουμε τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων"... Ανάλογη δήλωση έκανε και κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Πάντως, η νέα πιο άγρια επίθεση εναντίον των Ελλήνων ναυτεργατών, ήδη προετοιμάζεται πυρετωδώς από τα εφοπλιστικά και κυβερνητικά επιτελεία και αναμένεται να εξαπολυθεί αμέσως μετά το 25ο Πανναυτικό Συνέδριο, που θα γίνει στις 4 και 5 Σεπτέμβρη. Την περασμένη βδομάδα έγιναν μια σειρά συναντήσεις, εν κρυπτώ, του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και αντιπροσώπων εφοπλιστικών Ενώσεων, ενώ μεθαύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,στα πλαίσια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας ΚΟΜΙΤΙ Ι. Χατζηπατέρα.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Συνέδριο ο υπουργός, ανέφερε με νόημα ότι "η πλευρά της ναυτεργασίας οφείλει να αντιληφθεί ότι το μέλλον (της ελληνικής ναυτιλίας) προσδιορίζεται πλέον μέσα από διεθνείς παραμέτρους και να λάβει σοβαρά υπόψη της, ότι στο παιχνίδι της ναυτιλίας μπαίνουν για πρώτη φορά άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τρίτες χώρες με φτηνό κόστος εργασίας"!

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Ι. Λύρας χαρακτήρισε "ημίμετρα" τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση - τα οποία σημειώνεται ότι μειώνουν στην καλύτερη περίπτωση τον αριθμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα ποντοπόρα πλοία κατά 50% και απαλλάσσουν τους εφοπλιστές από τις εισφορές τους προς το ΝΑΤ - και υπογράμμισε: "Τα ημίμετρα τιμωρούν", προβάλλοντας το γνωστό εκβιασμό ότι η φυγή πλοίων από την ελληνική σημαία θα συνεχιστεί, αν η κυβέρνηση δε "γίνει πιο τολμηρή και δεν ακολουθήσει τη συνταγή επιτυχίας που ακολουθούν οι ανταγωνιστές μας".

Ο πρόεδρος του ΝΕΕ στη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι η καλύτερη λύση για τη μείωση του κόστους εργασίας και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι "οι δύο ως τέσσερις Ελληνες αξιωματικοί" ώστε να μη φεύγουν τα πλοία από την ελληνική σημαία! Απαιτούνται σημείωσε "δραστικά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα. Αν όχι σύντομα θα συρρικνωθούν οι θέσεις εργασίας και στη στεριά", σημειώνοντας ότι μόνο στα ναυτιλιακά γραφεία απασχολούνται 11 χιλιάδες εργαζόμενοι.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
Ταύτιση απόψεων για την κοινωνία των νεόπτωχων

Βήμα, για την προβολή των απαιτήσεων της οικονομικής ολιγαρχίας και των πρόσθετων παραχωρήσεων της κυβέρνησης στο μεγάλο κεφάλαιο, αποτέλεσε και φέτος το συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα.

Οσο για τον Κ. Σημίτη,με τη χτεσινοβραδινή του ομιλία απέδειξε ότι εύλογα κατέχει τη θέση του "εκλεκτού" της πλουτοκρατίας στον κατάλογο των διαχειριστών των συμφερόντων της. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, καμία λαϊκή αντίδραση δεν πρόκειται να προκαλέσει στην κυβέρνηση αμφιβολίες για τη συνέχιση της πολιτικής της! Ανακοίνωσε με περηφάνια ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, που είναι συνώνυμο του "μονόδρομου" της ΟΝΕ, οι κεφαλαιοκράτες είχαν σημαντικά οφέλη, τα οποία όπως είπε θα αυξηθούν. Την ίδια ώρα χαρακτήρισε "εξωπραγματικούς ισχυρισμούς" (!) το ότι ο προϋπολογισμός του 1998 είναι ένα κράμα φοροεπιδρομής και εισοδηματικής λεηλασίας των εργαζόμενων.

Στη χτεσινή μέρα των εργασιών του συνεδρίου, από πλευράς βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,σε μία ιδιαίτερα προσεκτική παρέμβασή του - χαρακτηριστική των καλών σχέσεων των εμποροβιομηχάνων με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - εστίασε την ομιλία του στην "ανάγκη" να επιταχυνθεί η "απελευθέρωση" στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της υγείας και της παιδείας.

Στις "επιθυμίες" αυτές της άρχουσας τάξης, να οικειοποιηθεί όσο το δυνατό γρηγορότερα τη μεγάλη και κερδοφόρα πίτα των τομέων αυτών, απάντησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος τους διαβεβαίωσε για λογαριασμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι μέχρι το 2000 θα έχουν "απελευθερωθεί" οι τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Ο Γ. Παπαντωνίου υποσχέθηκε επίσης και νέα μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών,μετά το 2000, όταν θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της Συνθήκης του Μάαστριχτ...

Ενδιαφέρουσα εξάλλου ήταν η ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου,ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη νομισματική και χρηματιστηριακή κρίση στο Χονγκ Κονγκ και άλλες χώρες της Ασίας, η οποία έπληξε και τη χώρα μας. Αν και τα στοιχεία που παρουσίασε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι χρηματιστηριακές κρίσεις είναι απόρροια της τρομακτικής συσσώρευσης των κεφαλαίων που διακινούνται μέσω των χρηματιστηρίων, στο διά ταύτα ο Λ. Παπαδήμος ζήτησε από την κυβέρνηση "επιπρόσθετα μέτρα διαρθρωτικής προσαρμογής, πέραν των παρεμβάσεων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό".Η άκρατη όμως φιλελευθεροποίηση της οικονομίας είναι αυτή που ευθύνεται και πυροδοτεί τις χρηματιστηριακές κρίσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα της σημερινής νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής ρύθμισης.

Διαπιστευτήρια πολλών κατευθύνσεων

Κάθε χρόνο, λίγο πριν την επικύρωση του προϋπολογισμού, ο εκάστοτε πρωθυπουργός ανεβαίνει στο βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, για να επιδώσει στην ολιγαρχία τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησής του. Πρόκειται για μονότονα επαναλαμβανόμενο σκηνικό. Οι όποιες διαφορές στο ύφος που χρησιμοποιεί ο τάδε ή ο δείνα πρωθυπουργός, το μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος του καταλόγου που παραθέτει, για να υπενθυμίσει τα κέρδη που προσφέρει η κυβέρνησή του στο μεγάλο κεφάλαιο, οι περισσότερο ή λιγότερο προκλητικές για το λαϊκό αίσθημα αναφορές στη, δήθεν, "κοινωνικά δίκαιη" πολιτική του, κινούνται πάντα στον κοινό παρονομαστή. Και ο κοινός παρονομαστής είναι, ανέκαθεν ήταν, η αυτοδιαφήμιση του ομιλούντα, που αυτοσυστήνεται ως ο "καλύτερος" διαχειριστής των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

***

Πάντως, ο πρωθυπουργός ήταν κάπως υπερβολικός χτες. Οχι, επαναλαμβάνουμε, ως προς την ουσία των όσων είπε. Ηταν υπερβολικός στους τόνους που χρησιμοποίησε, για να πείσει ότι είναι ο ενδεδειγμένος εντολοδόχος. Αλήθεια, γιατί χρειάστηκε να πει δυο φορές ότι επί των ημερών του οι πλουτοκράτες έχουν σημαντικά κέρδη και πως θα έχουν ακόμα περισσότερα, όταν ολοκληρωθεί η κυβερνητική πολιτική; Το ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν δεν έχει κατηγορηθεί από κανέναν ως τώρα σαν... αργόστροφο. Το "έπιασαν" από την πρώτη αυτό που ήθελε να τους πει ο πρωθυπουργός. Γιατί ο Κ. Σημίτης επέλεξε να επαναλάβει δυο και τρεις φορές ότι "εγγυάται" την πολυετή λιτότητα; Μήπως πιστεύει ότι έχουν κάποια αμφιβολία για τις προθέσεις του τα αφεντικά του; Τελικά, όταν ο πρωθυπουργός έλεγε πως "καλλιεργείται ένα κλίμα δυσπιστίας με αντιφατικές τοποθετήσεις και επικρίσεις", σε ποιους απευθυνόταν; Στη ΝΔ; Θεωρεί ότι, στη σημερινή φάση, την παίρνουν τόσο στα σοβαρά οι χτεσινοί συνδαιτυμόνες του; Η μήπως εκείνο που έλεγε σε ένα εκλεκτό κομμάτι της άρχουσας τάξης είναι ότι τα συνολικά συμφέροντα αυτής της τάξης θα εξυπηρετηθούν στο πρόσωπό του πολύ καλύτερα, αν εκλείψουν τα όποια ψήγματα"κριτικής" του ασκούν, για ίδιον όφελος, κάποιες μερίδες του κατεστημένου;

***

Δεν έχουμε στοιχεία για να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός εννοούσε το τελευταίο. Αλλωστε, γνωρίζει καλύτερα από εμάς ότι τα πρωτοσέλιδα του αστικού Τύπου, με τις ανούσιες αιχμές κατά του προϋπολογισμού, είναι εποχιακό φαινόμενο που αποτυπώνει και τα προβλήματα αξιοπιστίας των εκδοτών απέναντι στο αναγνωστικό τους κοινό. Το σίγουρο είναι ένα: Μια τόσο στυγνή πολιτική δεν έχει την πολυτέλεια να ανέχεται ούτε τη δήθεν "φιλολαϊκή" κριτική. Ως προς αυτό ο Κ. Σημίτης ήταν σαφής.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ