ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 27 Φλεβάρη 2022
Σελ. /48
Συνεχίζεται η ολομέτωπη ρωσική εισβολή με έμφαση στην κατάληψη του Κιέβου

Νέες απειλές της Μόσχας ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ σε Φινλανδία και Σουηδία

Με τις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλλουν στο Κίεβο, μέσω και της Λευκορωσίας, φτάνοντας σχεδόν στο κέντρο και ρωσικούς πυραύλους να πλήττουν την ουκρανική πρωτεύουσα, συνεχίστηκε την Παρασκευή, δεύτερη μέρα, η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν τα χτυπήματα και οι μάχες σε άλλα αστικά κέντρα, στα νότια και ανατολικά της χώρας, μέσω δυτικών συνόρων της Ρωσίας, από την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα, στο Χάρκοβο, στη Χερσώνα, στη Μαριούπολη και φυσικά στο Ντονμπάς, όπου δρουν και οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ενώ από το δυτικό τμήμα συνεχίζεται η φυγή δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών προς γειτονικές χώρες.

Απ' ό,τι φαίνεται το ρωσικό σχέδιο περιλαμβάνει επιχειρησιακά, μεταξύ άλλων, την αποκοπή της Ουκρανίας από την Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα, με διάφορες αναλύσεις να συνδέουν το σχέδιο αυτό με την «επόμενη μέρα».

Πάντως, μέχρι την Παρασκευή φαινόταν πως το βάρος της εισβολής της Ρωσίας δίνεται στο Κίεβο, στην κατάληψη του διοικητικού κέντρου της χώρας, κυβερνητικών και άλλων κτιρίων, με στόχο την πτώση της κυβέρνησης. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι η πτώση του Κιέβου μπορεί να είναι θέμα χρόνου.

Το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας κάλεσε όλους τους πολίτες του Κιέβου να βοηθήσουν στην αναχαίτιση των ρωσικών δυνάμεων, ακόμη και με βόμβες μολότοφ, ενώ μοιράζονταν αθρόα «Καλάσνικοφ» και άλλα όπλα, χωρίς ηλικιακό όριο ή άλλες προϋποθέσεις.

Copyright 2019 The Associated

Να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κάλεσε Ευρωπαίους «με εμπειρία στη μάχη» να μεταβούν στην Ουκρανία,«για να υπερασπιστείτε την Ευρώπη», έκκληση που μπορεί να παραπέμπει σε στρατολόγηση «μισθοφόρων», εθνικιστικών και ακροδεξιών στοιχείων από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ηδη εξάλλου τέτοιου είδους στοιχεία δρουν επί χρόνια στην Ουκρανία, ειδικά στο Ντονμπάς, σε μονάδες όπως το γνωστό φασιστικό τάγμα «Αζόφ» κ.ά.

Στο μεταξύ, Ρώσοι στρατιωτικοί κατέλαβαν το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Τσερνόμπιλ, θέλοντας να ελέγχουν αυτήν την ευαίσθητη και επικίνδυνη υποδομή. Η ουκρανική πλευρά ανακοίνωσε την Παρασκευή αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας, κάτι που διαψεύστηκε μετά από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αλλά και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Υπαρκτός ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης - Στο «τραπέζι» τα πυρηνικά

Με την εισβολή της Ρωσίας κορυφώνεται η μακροχρόνια ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για γεωπολιτική και οικονομική επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μαύρη Θάλασσα, με θύματα τους λαούς.

Τα προσχήματα που πρόταξε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ήταν η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και η υπεράσπιση των ρωσόφωνων Ουκρανών στο Ντονμπάς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν και ρωσικά διαβατήρια. Στόχος της Μόσχας είναι η «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας και η «ουδετερότητά» της, δηλαδή να αποκλειστούν η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και ο περαιτέρω εξοπλισμός της με ΝΑΤΟικά οπλικά συστήματα κατά της Ρωσίας.

Copyright 2019 The Associated

Στο μεταξύ, ο κίνδυνος ανάφλεξης νέων συγκρούσεων στην Ευρώπη στο έδαφος του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού Δύσης και Ρωσίας ενισχύεται. Είναι ενδεικτικό ότι την Παρασκευή η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε πως ενδεχόμενη ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, κάτι το οποίο θα απαιτούσε από τη χώρα μας να προβεί σε ανάλογα βήματα». «Εκλαμβάνουμε τη δέσμευση της φινλανδικής κυβέρνησης σε πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας ως σημαντικό παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στη Βόρεια Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Ρώσος Πρόεδρος, αναγγέλλοντας την εισβολή, προειδοποίησε όποιον «προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο μας» με «συνέπειες τέτοιες που δεν έχετε ξαναδεί σε ολόκληρη την ιστορία σας», παραπέμποντας ουσιαστικά ακόμη και σε πυρηνικό πλήγμα. Πριν από λίγες μέρες, ο Λευκορώσος Πρόεδρος είχε απειλήσει η χώρα του να αναπτύξει ρωσικά πυρηνικά, αν αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές εμφανιστούν στην Πολωνία.

«Ο Πούτιν πρέπει να καταλάβει ότι και η Ατλαντική Συμμαχία είναι μια πυρηνική συμμαχία», σχολίασε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν.

Δύο μέρες πριν από τη ρωσική εισβολή, εξάλλου, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Ουκρανός ηγέτης είχε απειλήσει με πιθανή αποχώρηση από το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, που προβλέπει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να έχει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Δηλώσεις για διαπραγματεύσεις

Ετοιμος για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία εμφανίστηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, εκφράζοντας απογοήτευση γιατί «η Δύση άφησε μόνη την Ουκρανία να πολεμήσει».

«Σήμερα ρώτησα τους 27 ηγέτες της ΕΕ πότε η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ολοι τους ήταν φοβισμένοι, κανείς δεν απάντησε», είπε, αναφέροντας 137 νεκρούς έως εκείνη τη στιγμή.

Αναφερόμενος στους όρους παράδοσης που έχει θέσει η Ρωσία, ο Ζελένσκι είπε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε για ουδέτερο καθεστώς, καθώς δεν ανήκουμε στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ωστόσο πως είναι προβληματισμένος για τις εγγυήσεις που θα λάβει και από ποιες χώρες.

«Σε απάντηση της πρότασης Ζελένσκι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μινσκ ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Αμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και της προεδρίας για συνομιλίες με την ουκρανική αντιπροσωπεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Οι Ουκρανοί ζήτησαν οι διαπραγματεύσεις να γίνουν στη Βαρσοβία και στη συνέχεια διέκοψαν την επικοινωνία, συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν προτρέπει τον ουκρανικό στρατό να πάρει την εξουσία

Πάντως, ερωτήματα προξενούν τα λόγια του Βλ. Πούτιν λίγο αργότερα, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, όπου προέτρεψε τον ουκρανικό στρατό να πάρει την εξουσία και να παραδώσουν τα όπλα, λέγοντας πως «είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτούμε μαζί σας παρά με τα ναζιστικά τάγματα ασφαλείας του Κιέβου». Χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Ζελένσκι μια «κλίκα τοξικομανών και νεοναζί».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλαν πως «εθνικιστικές ομάδες» και Ουκρανοί στρατιωτικοί ηγέτες, υπό την καθοδήγηση μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, τοποθετούν ουκρανικά πυραυλικά συστήματα σε κατοικημένες περιοχές σε μεγάλα αστικά κέντρα για να προκαλέσουν τα ανταποδοτικά πυρά της Ρωσίας και «να μας κατηγορήσουν μετά ότι έχουμε επιτεθεί σε αμάχους».

«Οι βασικές μάχες του ρωσικού στρατού, όπως ήταν αναμενόμενο, διεξάγονται όχι με τμήματα του τακτικού ουκρανικού στρατού, αλλά με εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες φέρουν άμεση ευθύνη για τη γενοκτονία στο Ντονμπάς και την αιματοχυσία αμάχων», ισχυρίστηκε ο Πούτιν.

Την Παρασκευή συνολικά 10.624 Ουκρανοί εισήλθαν στη Ρουμανία και από αυτούς περίπου 3.500 πέρασαν μέσω Ρουμανίας προς Βουλγαρία και Ουγγαρία. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να προκαλέσει έως και 6 εκατ. πρόσφυγες.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις και συλλήψεις στη Ρωσία

Παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών ότι όποιος λάβει μέρος σε διαδηλώσεις που δεν έχουν άδεια θα «βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες», χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη, στο Αικατερίνενμπουργκ και άλλες πόλεις, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 700 συλλήψεις, ενώ σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνελήφθησαν πάνω από 1.800 διαδηλωτές.

Διαμαρτυρίες κατά της εισβολής έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία κ.α.

Κυρώσεις στη Ρωσία και αντιπαράθεση για το «βάθος» τους

Η ΕΕ, σε συνέχεια του δεύτερου πακέτου κυρώσεων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών την Πέμπτη, πήρε επίσης απόφαση να δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ρώσου Προέδρου και του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, χωρίς να υπάρξει ταξιδιωτική απαγόρευση, «επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων ώστε να τελειώσει η βία στην Ουκρανία» όπως δήλωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ Αλ. Σάλενμπεργκ.

Την Παρασκευή η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ ενέκρινε το δεύτερο πακέτο κυρώσεων, αν και υπάρχει διαφωνία μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα για το εύρος τους. Σύμφωνα με αναλυτές, μέχρι στιγμής η Δύση δεν έχει συμφωνήσει σε μαξιμαλιστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το δεύτερο πακέτο «θα εγκριθεί επίσημα και δεν θα είναι αρκετό», ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να στοχεύσουν «στο ρωσικό σύστημα και σε ακόμα περισσότερους ολιγάρχες». Πρόσθεσε ότι και η Λευκορωσία πρέπει να υποστεί συνέπειες, και ήδη προετοιμάζεται ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο.

Η ΕΕ δεν απέκλεισε τη Ρωσία από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, παρά τις επίμονες εκκλήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, κυρίως εξαιτίας του φόβου ευρωπαϊκών χωρών για την ενεργειακή τους τροφοδοσία. Πολλές χώρες, όπως Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, διατύπωσαν επιφυλάξεις, φοβούμενες τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης στις εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Ο αποκλεισμός από το SWIFT θα είχε τεράστιες επιπτώσεις (...) για τις γερμανικές επιχειρήσεις στις σχέσεις τους με τη Ρωσία, καθώς επίσης στη διευθέτηση των πληρωμών για την προμήθεια Ενέργειας», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στ. Χεμπεστράιτ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπάν εξέφρασε ικανοποίηση που οι τελευταίες κυρώσεις «δεν επεκτείνονται στην Ενέργεια», πράγμα που αποτελεί εγγύηση «για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ουγγαρίας και άλλων χωρών - μελών της ΕΕ».

Ο αποκλεισμός μιας χώρας από το σύστημα SWIFT θεωρείται «πυρηνικό οικονομικό όπλο» όχι μόνο για τη χώρα που τιμωρείται, αλλά και για τις τράπεζες άλλων κρατών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον στη Σύνοδο του G7 τάχθηκε υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT. «Αλλες χώρες δεν θέλουν», σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Μπ. Γουάλας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο αποκλεισμός από το SWIFT παραμένει επιλογή, αλλά «αυτήν τη στιγμή δεν τη συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι».

Μεταξύ των κυρώσεων που ενεργοποιεί η ΕΕ είναι ο δραστικός περιορισμός της πρόσβασης της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, εμποδίζοντας και επιβαρύνοντας τη χρηματοδότηση του χρέους της. Επίσης θα περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε ζωτικής σημασίας τεχνολογία, σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και λογισμικό. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι κυρώσεις αυτές σχεδιάζεται να πλήξουν τις μεταφορές, τον αεροναυπηγικό τομέα, τους ημιαγωγούς, όλες τις σημαντικές για τη ρωσική οικονομία τεχνολογίες.

Στο μεταξύ η Ρωσία προετοιμάζει αντίμετρα στις κυρώσεις, τα οποία θα έχουν με τη σειρά τους αντίκτυπο στις υπόλοιπες καπιταλιστικές οικονομίες. Ηδη απαγόρευσε στις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες να προσγειώνονται στα ρωσικά αεροδρόμια και να διασχίζουν τον ρωσικό εναέριο χώρο, σε απάντηση στην απαγόρευση της «Aeroflot» να προσγειώνεται στη Βρετανία.

Η Σερβία δεν προτίθεται να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ανέφερε ο Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς ανακοινώνοντας τα συμπεράσματα της σχετικής συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Στο κείμενο που παρουσίασε ο Βούτσιτς δεν καταδικάζεται ρητά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αναφέρεται πως «η Σερβία υποστηρίζει τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και θεωρεί πολύ λάθος να διαταράσσεται η εδαφική της ακεραιότητα από τη Ρωσία».

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ χαιρέτισε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «διόρθωση της Ιστορίας», και τόνισε ότι η Συρία βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας. Η Συρία αναγνώρισε τις δύο αποσχισθείσες περιοχές, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ενεργοποιήθηκε η «Δύναμη Απόκρισης» του ΝΑΤΟ

Την ενεργοποίηση - ήδη από την Πέμπτη - των λεγόμενων Σχεδίων Αμυνας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής (σε τηλεδιάσκεψη) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με αντικείμενο την «κατάσταση ασφαλείας εντός και γύρω από την Ουκρανία». Μετείχαν επίσης οι εκπρόσωποι Φινλανδίας, Σουηδίας και ΕΕ.

Οπως είπε, ενεργοποιούν για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της λεγόμενης Συλλογικής Αμυνας, τη NATO Response Force (NRF - Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ, θεωρητικά αριθμεί 40.000 στρατιώτες), με ανάπτυξη στοιχείων της σε γη, θάλασσα και αέρα. Μίλησε άλλωστε για μετακίνηση χιλιάδων στρατιωτών στα ανατολικά του ΝΑΤΟ, διασπορά άνω των 100 μαχητικών αεροσκαφών σε πάνω από 30 τοποθεσίες και ανάπτυξη άνω των 120 πλοίων από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο.

Επέμεινε ότι αυτή η ανάπτυξη δυνάμεων έρχεται ως «εγγύηση ασφάλειας» για τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και προκειμένου «να μη διασπαρεί και παραπέρα η σύγκρουση στην Ουκρανία».

Θυμίζουμε ότι, ήδη από την Τρίτη, είχαν θέσει σε ετοιμότητα τον πυρήνα της NRF, δηλαδή τη Διακλαδική Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (VJTF - Very High Joint Readiness Task Force), μπροστά στο ενδεχόμενο - ακόμα τότε - μιας ρωσικής επίθεσης ευρείας κλίμακας κατά της Ουκρανίας.

Η VJTF στήθηκε το 2014, μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ως «Αιχμή του Δόρατος» της NRF, μπορεί να αναπτύσσεται και να επιχειρεί εντός 2 - 3 ημερών, αποτελείται από έναν πυρήνα 5.000 ανδρών με υποστήριξη από εναέρια και θαλάσσια μέσα μαζί με δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, ενώ τη διοίκησή του αναλαμβάνουν εκ περιτροπής Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία, Τουρκία και Βρετανία.

Καθώς είναι το πιο ετοιμοπόλεμο στοιχείο της NRF, ο Στόλτενμπεργκ ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε τη σύνοδο, πού θα στείλουν την VJTF. «Δεν λέω ότι αναπτύσσουμε όλη τη δύναμη της NRF, αλλά στοιχεία της, και εναπόκειται στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Ευρώπης να ορίσει πού θα πάνε», απάντησε, αποφεύγοντας να δώσει διευκρινίσεις. Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, έσπευσε να τονίσει ότι δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο το ουκρανικό αίτημα η Τουρκία να κλείσει τα Στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά, έταξε «περισσότερη υποστήριξη» όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στις Γεωργία, Μολδαβία και Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να τονίζει στην τηλεδιάσκεψη ότι «η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, κάτι που προϋποθέτει από κράτη - μέλη της ΕΕ να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους».

Αλλωστε, η κυβέρνηση μπορεί να καυχάται ότι έχει ήδη έτοιμες δομές προς διάθεση στο ΝΑΤΟ. Π.χ. πρόσφατα το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι το Γ' Σώμα Στρατού (με έδρα τη Θεσσαλονίκη), χαρακτηρισμένο Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ (NRDC -GR), από τις 18 Δεκέμβρη βρίσκεται σε κατάσταση «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» ως Χερσαία Τμηματική Διοίκηση Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi Corps Land Component Command - MC LCC), «δυνάμενο πλέον να αναλάβει τη Διοίκηση έως 5 Χερσαίων Σχηματισμών επιπέδου Σώματος Στρατού (ΣΣ)».

«Το NRDC - GR είναι το πρώτο Στρατηγείο της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ με "Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα" διεύθυνσης χερσαίων επιχειρήσεων πολλαπλών ΣΣ υπό τη διοίκηση μίας Διακλαδικής Διοίκησης της Συμμαχίας (JFC)», υπογράμμισε τότε το ΓΕΕΘΑ, με ό,τι μπορεί να σημαίνει για τον λαό μας αυτό σε συνθήκες όξυνσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

ΚΙΝΑ
Προτείνει «ισορροπημένο μηχανισμό για την ασφάλεια στην Ευρώπη»

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, επισημαίνοντας - σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - πως το Πεκίνο στηρίζει τη Μόσχα για την επίλυση του Ουκρανικού μέσω διαπραγμάτευσης με το Κίεβο.

Σε συνέχεια των πρώτων δηλώσεων της Κίνας ότι «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», αλλά και ότι «βλέπει το σύνθετο και μοναδικό ιστορικό πλαίσιο στο ζήτημα της Ουκρανίας», ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε πως η χώρα του διαμορφώνει τις θέσεις της βασισμένη σε συμπεράσματα από το ίδιο το ουκρανικό ζήτημα και κάλεσε «σε απόρριψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας, σε απόδοση σημασίας και σεβασμού στις νόμιμες ανησυχίες που έχουν διάφορες χώρες για την ασφάλεια, σε διαμόρφωση - μέσα από διαπραγματεύσεις - ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου μηχανισμού για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ο Σι πρόσθεσε - σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό ΜΜΕ - ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να καταβάλλει τις δικές της προσπάθειες για την προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης αλλά και ότι η προσέγγιση της Κίνας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την προσέγγιση των ΗΠΑ που επιδιώκουν να δημιουργήσουν κρίση και να ωφεληθούν από αυτή». Κατέληξε δε ότι «η Ιστορία θα δείξει ποια προσέγγιση είναι πιο ευνοϊκή για την ασφάλεια και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην Ευρώπη».

Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε ότι ο Βλ. Πούτιν ενημέρωσε τον Κινέζο Πρόεδρο για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, όπως και για την ετοιμότητα της Μόσχας να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας.

Σύμφωνα δε με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργού Εξωτερικών, ο Πούτιν επανέλαβε ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις νόμιμες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια και έχουν κατ' επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους, συνεχίζουν να προωθούνται ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την Πέμπτη το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δηλώνει «παρών» στο γεωπολιτικό «παιχνίδι»

Δηλώνοντας «παρών» στο γεωπολιτικό «παιχνίδι» στην ευρύτερη περιοχή, η τουρκική κυβέρνηση απάντησε με ...γρίφους στο αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πλοία. Συγκεκριμένα, είπε ότι «όταν χρειαστεί, η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στη Σύμβαση του Μοντρέ (που ρυθμίζει τη διέλευση των πλοίων από τα Στενά Βοσπόρου και Δαρδανελλίων), είπε για τον περιορισμό της διέλευσης των πλοίων από τα Στενά ότι «αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει» εάν «αποδεχτούμε νομικά την κατάσταση πολέμου». Πρόσθεσε ότι «οι ειδικοί μας εργάζονται» για να απαντήσουν «εάν η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί πόλεμος» αλλά και ότι «σε έναν πόλεμο στον οποίο η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν σχετικά με τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη», καταλήγοντας: «Οταν χρειαστεί, η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα Στενά». Σημειωτέον, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως με βάση τη Σύμβαση του Μοντρέ «εάν ζητηθεί να επιστρέψουν στις βάσεις τους τα πλοία των χωρών που είναι συμβαλλόμενα μέρη στον πόλεμο, τότε πρέπει να επιτραπεί». Αλλά και ότι «ακόμα κι αν το απαγορεύουμε, οι Ρώσοι έχουν τέτοιο δικαίωμα», σημειώνοντας ότι κατά την υπογραφή της Σύμβασης η Ρωσία - μία από τις χώρες που βρέχει η Μαύρη Θάλασσα - «είχε καταφέρει τη προσθήκη σχετικού άρθρου».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ομέρ Τσελίκ είπε ότι «αξιολογούμε πλήρως την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα (...) έχουμε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια για το πώς το Μοντρέ θα μπορούσε να εφαρμοστεί υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, πριν τη (διαδικτυακή) Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να έχει λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα. Η προσέγγιση της Ευρώπης δείχνει έλλειψη αποφασιστικότητας. Το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν συμβουλές και να λένε τις απόψεις τους στην Ουκρανία, χωρίς να της προσφέρουν πραγματική στήριξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ