ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Κυριαρχία» για τους λίγους

Εικόνα κυρίαρχης πολιτικής δύναμης καλλιεργεί για το κόμμα του ο Κ. Καραμανλής, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πείσει ότι αυτή η κυριαρχία θα είναι προς όφελος των πολλών και σύμφωνα με τις «προσδοκίες» που δημιούργησε τα προηγούμενα χρόνια.

Αποφεύγοντας να μιλήσει συγκεκριμένα για τις πολιτικές που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του χτες το βράδυ στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, προτίμησε να προβάλει το οραματικό στοιχείο της πολιτικής του και την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του, αποδίδοντας ιδιαίτερο βάρος στον ύφος και ήθος της διαχείρισης της εξουσίας.

Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε κρίσιμο το διάστημα που ακολουθεί «για την ισχυροποίηση, αλλά και την περαιτέρω διεύρυνση της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουμε θεμελιώσει σε ολόκληρη την κοινωνία», καλώντας τους νεολαίους του κόμματός του «να βάλουν πλάτες».

«Είμαστε η κυρίαρχη κοινωνική δύναμη του κέντρου, του μέτρου και της ευθύνης. Αφήνουμε στους άλλους τα άκρα και τις ακρότητες. Ακούμε όλους τους πολίτες που στήριξαν τις προσπάθειές μας. Είμαστε δύναμη εμπιστοσύνης. Δύναμη συνένωσης δυνάμεων και προσπαθειών. Δύναμη σύνθεσης. Δύναμη προόδου. Δύναμη που οδηγεί την Ελλάδα σε νέους δρόμους, ανοιχτούς ορίζοντες, εφικτό όραμα», τόνισε προσδιορίζοντας τον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Υποστήριξε ότι το κόμμα του εκφράζει «μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, που ξεπερνά τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος», η οποία εκφράστηκε στις εκλογές της 7ης Μάρτη και πάνω σε αυτή «θεμελιώνεται και εδραιώνεται η πολιτική υπεροχή της παράταξής μας. Στο κέντρο της πολιτικής. Με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Δίνοντας το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, επανέλαβε ότι «είμαστε οι πρωτοπόροι και αυθεντικοί εκφραστές του ευρωπαϊκού προσανατολισμού», «είμαστε η παράταξη της φιλελεύθερης επιλογής, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του μεσαίου χώρου, της ανοιχτής και ελεύθερης οικονομίας».

Προκειμένου να μη χαλάσει και αμαυρωθεί το «όραμα» ο Κ. Καραμανλής έμεινε σε γενικόλογες εξαγγελίες εξωραϊσμού της αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει. Δημαγώγησε με απλές αναφορές στις «περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες», στη «νέα φτώχεια», στη «μεγάλη ανεργία που πλήττει ακόμη περισσότερο τις γυναίκες και τους νέους», στη «μάστιγα των ναρκωτικών», αλλά δεν είχε να πει κάτι συγκεκριμένο. Περιορίστηκε έτσι στην επανάληψη των «αξόνων» της «νέας οικονομικής πολιτικής», όπως «γνήσια δημοσιονομική εξυγίανση, περιορισμό της κρατικής σπατάλης, μείωση των φόρων, απελευθέρωση των αγορών, ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης, στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας και επέκταση και αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας»...

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Οταν «μεγαλώσει» θέλει να γίνει... αξιωματική αντιπολίτευση!

Τη φιλοδοξία να... αντικαταστήσει το ΠΑΣΟΚ στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως απέκτησε η ηγεσία του ΣΥΝ, κατανοώντας πως η μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ σε νεοφιλελεύθερες θέσεις αφήνει ελεύθερο το έδαφος μιας σοσιαλδημοκρατικού τύπου αντιπολίτευσης. Αυτή της τη στόχευση την καταθέτει λίγες μέρες μετά τις εκλογές με το γνωστό σε όλους εκλογικό αποτέλεσμα και πιο συγκεκριμένα στην εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΠΕ που συνεδριάζει σήμερα και αύριο, αποσπάσματα της οποίας δημοσίευσε χτες η «Αυγή». Η συγκεκριμένη αναφορά έχει ως εξής: «Το σημερινό ΠΑΣΟΚ αδυνατεί και θα αδυνατεί όλο και περισσότερο να παίξει το ρόλο του ως ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ (...). Αν ο ΣΥΝ ανασυγκροτηθεί και γίνει πιο αποτελεσματικός, έχει δυνατότητες να καλύψει αυτό το κενό».

Κατά τα λοιπά, στην εισήγηση - που ψηφίστηκε από το σύνολο των μελών της ΠΓ, εκτός του σημείου που αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ υπάρχουν δύο εναλλακτικές διατυπώσεις στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω - εκτιμάται ότι το εκλογικό αποτέλεσμα εκπέμπει ένα κρίσιμο μήνυμα για την πορεία του ΣΥΝ και διαμορφώθηκε από διαχρονικούς αλλά και συγκυριακούς παράγοντες οι οποίοι απλώς παρατίθενται, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, ίσως γιατί, όπως αναφέρεται, «για τα ζητήματα αυτά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο κόμμα οι οποίες θα αναλυθούν στην πορεία προς το Συνέδριο». Πρόκειται για την υπόθεση ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του στο σχέδιο Ανάν και πτυχές της ευρωπαϊκής του πολιτικής.

Σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ - σύμφωνα πάντα με την «Αυγή» - υπάρχουν δύο διατυπώσεις που θα τεθούν στην κρίση της ΚΠΕ, στην πρώτη διακηρύττεται ο στόχος της «ενότητας δράσης των πιο πλατιών αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων» και στη δεύτερη ο στόχος για συνέχιση του διαλόγου, προώθηση των προτάσεων του ΣΥΝ και αναζήτηση, όπου είναι εφικτό, σημείων κοινής δράσης.

Παρότι αυτό το σημείο έμεινε με ερωτηματικό, λόγω των διαφορετικών εκτιμήσεων στα πλαίσια της ΠΓ, σε άλλο σημείο της εισήγησης περιλαμβάνεται ο στόχος για «ανάληψη προς τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλιών με τις οποίες να εκδηλώνουμε το ενδιαφέρον μας για συνέχιση διαλόγου και κοινών δράσεων». Εκτιμάται ακόμη ότι η κατάληξη του ΣΥΡΙΖΑ «κλόνισε ελπίδες και προσδοκίες, οι οποίες ήταν έκδηλες και στις γραμμές του κόμματος», αλλά σε σχέση με το ποιος έφταιξε για την κατάληξη αυτή, απλώς αναφέρεται ότι «για τις ευθύνες υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις».

Η ηγεσία του ΣΥΝ ερμηνεύει τη μεγάλη αποχή ως ένδειξη αδιαφορίας των λαών, αν και παραδέχεται ότι αποδοκιμάστηκαν τα κυβερνητικά σχήματα, ενώ χαρακτηρίζει αρνητικό το γεγονός πως τη λαϊκή δυσφορία την καρπώθηκαν ποικίλης κατεύθυνσης «ευρωσκεπτικιστικά σχήματα που δε διαθέτουν μια θετική εναλλακτική πρόταση για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση»...

Τέλος, σε σχέση με τη ΝΔ εκτιμά ότι της δόθηκε «πίστωση χρόνου», για το ΛΑΟΣ ότι είναι «ανησυχητική η δύναμή του», ενώ για το ΚΚΕ ότι «η εκλογική του δύναμη είναι ετερόκλητη, δεν έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά και εκφράζει περισσότερο τάσεις διαμαρτυρίας στις κυρίαρχες επιλογές και όχι εμπιστοσύνη στις πολιτικές και προοπτικές που το ΚΚΕ υποδεικνύει για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Δεν παραλείπει φυσικά να του προσάψει ξανά «αντιενωτικές πολιτικές και συστηματικές συκοφαντικές επιθέσεις σε βάρος του ΣΥΝ, που είναι άκρως επιζήμιες για τις αριστερές δυνάμεις συνολικά».

Της Κορέας τα διδάγματα...

Φαίνεται πως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος της δεκαετίας του '50 στην Κορέα είναι στην επικαιρότητα, γιατί στην επικαιρότητα είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι. Τότε και σήμερα οι ιμπεριαλιστές πολεμούσαν για τις ίδιες «αξίες» και τα ίδια «ιδανικά» και αυτό δε θέλουν να το ξεχάσουμε. Τότε και σήμερα οι υποτελείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ν. Κορέα με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρονται.

Για αυτό χτες πραγματοποίησαν και «λαμπρή» τελετή για να μας το θυμίσουν. Στου Παπάγου λοιπόν, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του «μνημείου των πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών κατά τον πόλεμο της Κορέας». Η τελετή έγινε με όλη την επισημότητα, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Ι. Λαμπρόπουλου, πολυμελούς αντιπροσωπείας από τη Ν. Κορέα με επικεφαλής τον υφυπουργό Υποθέσεων Βετεράνων Πολέμου και άλλοι, δίνοντας το μέτρο της συνέχειας αυτής της πολιτικής. Μάλιστα, η κατασκευή του μνημείου έγινε με τη συμμετοχή του ΓΕΕΘΑ. Να υπενθυμίσουμε ότι προ μηνών το υπουργείο Αμυνας, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, είχε μέσω ΓΕΣ γιορτάσει πανηγυρικά τα «50 χρόνια ειρηνευτικών αποστολών», δηλαδή τη συμμετοχή του Ελληνικού Στρατού σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από την Κορέα μέχρι το Αφγανιστάν.

Στη χτεσινή τελετή μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ν. Κορέας έγινε ανταλλαγή φιλοφρονήσεων που υποδηλώνουν πίστη στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα σήμερα. Μίλησαν για «πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Και βέβαια, όπως υπενθύμισαν, η Ελλάδα ήταν ένα από τα 22 κράτη που είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο της Κορέας, με απολογισμό 186 άνδρες του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι σαφές, εξάλλου το λένε καθαρά: οι «αξίες», τα «ιδανικά» εκείνου του πολέμου είναι ζωντανά. Η Ν. Κορέα στέλνει 3.000 στρατιώτες στο Ιράκ. Η ελληνική κυβέρνηση συζητάει την παραπέρα ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στο Αφγανιστάν, ενώ και για το Ιράκ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ομως ο πόλεμος της Κορέας έχει διδάξει και τον ελληνικό λαό.


Κ.Ζ.

Στο Συνέδριο του ΚΚ Σλοβακίας

Ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχώρησε για την Μπρατισλάβα, προκειμένου να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ