ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ και Ρωσία ανταλλάζουν απειλές για πυρηνικά όπλα και προσαρτήσεις εδαφών

Σε εξέλιξη τα δημοψηφίσματα σε Ντονμπάς, Χερσώνα, Ζαπορίζια - Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια κατά της επιστράτευσης στη Ρωσία

Νέα πολυεθνική ΝΑΤΟική άσκηση στην Λετονία περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων HIMARS που ήδη «δοκιμάζονται» στην Ουκρανία
Νέα πολυεθνική ΝΑΤΟική άσκηση στην Λετονία περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων HIMARS που ήδη «δοκιμάζονται» στην Ουκρανία
Με την εξελισσόμενη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για προσάρτηση στη Ρωσία των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια, με τη Μόσχα να εντείνει τις απειλές για υπεράσπιση αυτών των εδαφών ακόμη και με πυρηνικά, την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απευθύνουν δικές τους «προειδοποιήσεις» στη Μόσχα για «καταστροφικές συνέπειες» και συνεχίζουν να τροφοδοτούν με τεράστιες ποσότητες όπλων το Κίεβο για την ανακατάληψη αυτών των εδαφών, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι περιοχές στις οποίες διεξάγονται δημοψηφίσματα θα τελούν υπό την «πλήρη προστασία» της Ρωσίας όταν ενταχθούν σε αυτή, ξεκαθάρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ. Σε ερώτηση αν η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί προσαρτημένες περιοχές, ο Λαβρόφ απάντησε πως το ρωσικό έδαφος «τελεί υπό την πλήρη προστασία του κράτους» και «όλοι οι νόμοι, τα δόγματα, οι αντιλήψεις και οι στρατηγικές της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εφαρμόζονται σε όλη την επικράτειά της», το ίδιο ισχύει και για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, η Μόσχα δεν λέει «όχι» σε επαφές, ωστόσο «στην παρούσα κατάσταση, η Ρωσία πολύ απλά δεν πρόκειται να κάνει το πρώτο βήμα».

Ολα τα στρατόπεδα εμφανίζονται αποφασισμένα να φτάσουν «μέχρι τέλους» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, ξεκαθάρισε ότι «η Ουκρανία δεν θα υποχωρήσει». Κάλεσε «όλες τις πυρηνικές δυνάμεις να μιλήσουν τώρα και να καταστήσουν σαφές στη Ρωσία ότι τέτοιου είδους ρητορικές θέτουν τον κόσμο σε κίνδυνο και δεν θα γίνουν ανεκτές».

Η Ουκρανία ζήτησε επίσης τη σύγκληση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα δημοψηφίσματα, αιτούμενη η Ρωσία «να λογοδοτήσει για τις περαιτέρω προσπάθειές της να αλλάξει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας κατά παράβαση του Χάρτη του ΟΗΕ».

Το Κίεβο κατήγγειλε ότι οι κάτοικοι εξαναγκάζονται να ψηφίσουν και δεν τους επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές κατά τη διάρκεια του τετραήμερου δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά της, η Ρωσία κατήγγειλε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις τρομοκρατούν τους αμάχους στο Ντονέτσκ, με 115 επιθέσεις να σημειώνονται από αυτές στην πόλη κατά τη διάρκεια τριών ημερών του δημοψηφίσματος.

Οι δε φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας κατηγόρησαν την Κυριακή τις ουκρανικές δυνάμεις ότι έπληξαν με έναν πύραυλο ένα ξενοδοχείο στην πόλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, ενώ καταγγέλλεται ότι το πλήγμα στο ξενοδοχείο, όπου διέμεναν μεταξύ άλλων ένας φιλορώσος Ουκρανός πρώην βουλευτής και δημοσιογράφοι ρωσικών ΜΜΕ, έγινε με ΝΑΤΟική καθοδήγηση.

Η συμμετοχή στα δημοψηφίσματα φέρεται να είχε ξεπεράσει το 50% και έτσι θεωρούνται «έγκυρα» (ανακοινώνονται ποσοστά συμμετοχής πάνω από 80% σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, και πάνω από 60% σε Ζαπορίζια και Χερσώνα).

ΗΠΑ: «Καταστροφικές συνέπειες» για τη Ρωσία αν χρησιμοποιήσει πυρηνικά

Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε το Κρεμλίνο ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές συνέπειες» για τη Ρωσία, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν. Οι ΗΠΑ «θα απαντήσουν αποφασιστικά» και η Ουάσιγκτον σε ιδιωτικές συνομιλίες με τη Μόσχα έχει «διευκρινίσει με περισσότερες λεπτομέρειες τι ακριβώς θα σήμαινε αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συχνή, άμεση επαφή με τη Ρωσία, μεταξύ άλλων τις τελευταίες μέρες, για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και τις ενέργειες και απειλές του Ρώσου Προέδρου.

Οσο η Μόσχα επιμένει στους στόχους της θα «συνεχίσουμε με όπλα, πυρομαχικά, πληροφορίες και όλη την υποστήριξη που μπορούμε να προσφέρουμε» στην Ουκρανία, κατέληξε.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία έλαβε το εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας πυραύλων εδάφους - αέρος NASAMS, το οποίο επιζητούσε εδώ και καιρό. Τα αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Κατασκευάζονται από την αμερικανική «Raytheon» και τον νορβηγικό όμιλο «Kongsberg». Πάντως, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, «αυτό απέχει πολύ από το να καλύψει τη μη στρατιωτική υποδομή, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τα σπίτια των Ουκρανών».

Παράλληλα οι ΗΠΑ θεωρούν τα ρωσικά δημοψηφίσματα «απάτη» και «δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ το ουκρανικό έδαφος ως οτιδήποτε άλλο, παρά μόνο ως τμήμα της Ουκρανίας», υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με τους συμμάχους τους για να επιβάλουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Το G7 σε κοινή ανακοίνωση με τον Λευκό Οίκο καταδίκασαν τα «ψευτοδημοψηφίσματα» με το σκεπτικό ότι «παραβιάζουν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο» και δήλωσαν έτοιμοι να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία.

Στο μεταξύ, καθώς κλιμακώνεται διαρκώς η συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων και εξοπλισμών στην Ανατολική Ευρώπη, περίπου 4.200 στρατιώτες από 17 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν από χτες σε διήμερη άσκηση της λυκοσυμμαχίας στη Λετονία. Στο πλαίσιο της άσκησης NAMEJS αναπτύχθηκαν μεταξύ άλλων αμερικανικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος και τον εναέριο χώρο της Λετονίας περιλαμβάνουν αναχαίτιση αεροσκαφών, απώλεια ραδιοεπικοινωνιών, έλεγχο αεροσκαφών και υποστήριξη των συμμαχικών αεροσκαφών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Μερική επιστράτευση με ...«ταξικά» κριτήρια

Την ίδια ώρα, στη Ρωσία συνεχίζονται οι συλλήψεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης, εν μέσω φημολογίας πως επιστρατεύονται κατά προτεραιότητα άντρες από φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας.

Την Κυριακή, περίπου 100 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μαχατσκάλα, πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της επιστράτευσης σε αυτήν τη ρωσική περιοχή του Καυκάσου, που έχει πληρώσει ήδη βαρύ τίμημα από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία. Η Δημοκρατία του Νταγκεστάν, μια πολυεθνική περιοχή όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, είναι μία από τις πιο φτωχές περιοχές της Ρωσίας. Είχε πνιγεί στο αίμα τα χρόνια του 2000 εξαιτίας ενός πολέμου ανάμεσα στις ρωσικές δυνάμεις και τζιχαντιστές αντάρτες.

Οι συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας υπολογίζονται πλέον σε περίπου 2.300.

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε το Σάββατο πιο βαριές ποινές για τους λιποτάκτες και όσους αρνούνται να εμπλακούν σε μάχη, με ποινή φυλάκισης ως και 10 ετών.

Επίσης, υπογράφτηκε διάταγμα που διευκολύνει την απόκτηση της ρωσικής υπηκοότητας για ξένους που δεσμεύονται να υπηρετήσουν στον στρατό για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Στα παραπάνω προστέθηκε το περιστατικό με νεαρό που άνοιξε πυρ και πυροβόλησε τον επικεφαλής στρατολογικού γραφείου στην πόλη Ουστ - Ιλίμσκ στην περιφέρεια Ιρκούτσκ της Σιβηρίας.

Στη δε πόλη Ριαζάν ένας στρατεύσιμος άνδρας αυτοπυρπολήθηκε στον δρόμο και άρχισε να φωνάζει ότι δεν θέλει να πάει στο μέτωπο.

Παράλληλα, καταγράφονται αρκετά εξόφθαλμα λάθη στην επιστράτευση ηλικιωμένων, ανθρώπων χωρίς στρατιωτική εμπειρία, ακόμα και μαιών, με το Κρεμλίνο να δηλώνει ότι θα «διορθωθούν».

Τον δε κυνισμό της Ρωσικής Εκκλησίας ανέδειξε για ακόμη μια φορά ο πατριάρχης Κύριλλος, που έχει στηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας πως όσοι Ρώσοι στρατιώτες πεθαίνουν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας θα λάβουν ...άφεση αμαρτιών. Οπως είπε, όποιος σκοτωθεί στο μέτωπο, «θα έχει θυσιαστεί για άλλους. Και επομένως, πιστεύουμε ότι αυτή η θυσία ξεπλένει όλες τις αμαρτίες που έχει διαπράξει»...

Στο μεταξύ, φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις, υπέρ των δημοψηφισμάτων, έγιναν την Παρασκευή σε Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Γκρόζνι, πόλεις στη Σιβηρία και τη ρωσική Απω Ανατολή.

Ο δε Γεβγκένι Πριγκόζιν, Ρώσος επιχειρηματίας και άνθρωπος του Κρεμλίνου, παραδέχθηκε ότι αυτός ίδρυσε, το 2014, την παραστρατιωτική οργάνωση μισθοφόρων «Wagner» για να στείλει «ικανούς μαχητές» να πολεμήσουν στην Ουκρανία και ομολόγησε τη δραστηριότητά της σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική.

«Αυτοί οι τύποι, ήρωες, υπερασπίσθηκαν τον συριακό λαό, άλλους λαούς αραβικών χωρών, Αφρικανούς και Λατινοαμερικανούς δυστυχισμένους, έχουν γίνει ο πυλώνας της πατρίδας μας», ανέφερε ο Πριγκόζιν.

Drones πάνω από πλατφόρμες πετρελαίου αναφέρει η Νορβηγία

Η νορβηγική αρχή ασφάλειας πετρελαίου (PSA) καλεί τις εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου να είναι σε επαγρύπνηση για άγνωστα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν κοντά σε νορβηγικές υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για ατυχήματα ή σκόπιμες επιθέσεις.

Η προειδοποίηση έρχεται αφότου η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, «Equinor», ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εντόπισε drones άγνωστης προέλευσης που πετούσαν κοντά σε ορισμένες πλατφόρμες της.

Η εποπτική αρχή ασφαλείας τόνισε ότι τα μη αναγνωρισμένα drones αποτελούν κίνδυνο για τα ελικόπτερα που μεταφέρουν εργάτες και θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία ανάφλεξης σε περιοχές με κίνδυνο έκρηξης ή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σκόπιμες επιθέσεις.


ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
«Αποφεύγει» να απαντήσει ο Λαβρόφ για τις πιέσεις του Πεκίνου

Νέα «τροφή» στα σενάρια που θέλουν την Κίνα να δυσανασχετεί με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων λόγω του «παγώματος» πολλών επιχειρηματικών πρότζεκτ και άλλων οικονομικών συνεπειών και «κινδύνων», έδωσε η απάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε διεθνή ΜΜΕ, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχουν πιέσεις της Κίνας στη Ρωσία προκειμένου να βάλει τέλος στον πόλεμο ο Ρώσος ΥΠΕΞ περιορίστηκε να πει «μπορείτε να πείτε (...) πως απέφυγα να απαντήσω στην ερώτησή σας».

Νωρίτερα ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ επανέλαβε με έμφαση την υποστήριξη του Πεκίνου σε όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της «κρίσης» στην Ουκρανία. «Ουσιαστικές λύσεις είναι η αντιμετώπιση των εύλογων ανησυχιών για την ασφάλεια όλων των μερών και η οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας», υποστήριξε.

Την περασμένη Παρασκευή ο Γουάνγκ συναντήθηκε - για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου - με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμ. Κουλέμπα, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο καλεί σε σεβασμό «της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών». Ο Κινέζος υπουργός επέλεξε να τονίσει επίσης ότι «οι νόμιμες ανησυχίες όλων των πλευρών σε σχέση με την ασφάλεια πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

Από τη μεριά του ο Κουλέμπα δήλωσε ότι «η Κίνα φρόντιζε πάντα να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, χωρίς ποτέ να μένει με σταυρωμένα χέρια, χωρίς να ρίχνει λάδι στη φωτιά ή να εκμεταλλεύεται την κατάσταση προς ίδιον όφελος».

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία απασχόλησαν και τη συνάντηση του Γουάνγκ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν (βλ. σχετικό θέμα στη σελ. 26). Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν «τόνισε τις επιπτώσεις» που θα υπάρξουν «αν η Κίνα παράσχει στήριξη στην εισβολή της Μόσχας σε ένα κυρίαρχο κράτος».

Στο μεταξύ η Τουρκία, που διατηρεί «ουδέτερη» στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία και φιλοδοξεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή, ανακοίνωσε ξανά ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις προσαρτηθείσες περιοχές ως τμήμα της Ρωσίας, όπως άλλωστε δεν έχει αναγνωρίσει και την ενσωμάτωση της Κριμαίας το 2014.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ