Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
«Αποφεύγει» να απαντήσει ο Λαβρόφ για τις πιέσεις του Πεκίνου

Νέα «τροφή» στα σενάρια που θέλουν την Κίνα να δυσανασχετεί με τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων λόγω του «παγώματος» πολλών επιχειρηματικών πρότζεκτ και άλλων οικονομικών συνεπειών και «κινδύνων», έδωσε η απάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε διεθνή ΜΜΕ, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν υπάρχουν πιέσεις της Κίνας στη Ρωσία προκειμένου να βάλει τέλος στον πόλεμο ο Ρώσος ΥΠΕΞ περιορίστηκε να πει «μπορείτε να πείτε (...) πως απέφυγα να απαντήσω στην ερώτησή σας».

Νωρίτερα ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, από το βήμα της συνέλευσης του ΟΗΕ επανέλαβε με έμφαση την υποστήριξη του Πεκίνου σε όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της «κρίσης» στην Ουκρανία. «Ουσιαστικές λύσεις είναι η αντιμετώπιση των εύλογων ανησυχιών για την ασφάλεια όλων των μερών και η οικοδόμηση μιας ισορροπημένης, αποτελεσματικής και βιώσιμης αρχιτεκτονικής ασφάλειας», υποστήριξε.

Την περασμένη Παρασκευή ο Γουάνγκ συναντήθηκε - για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου - με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμ. Κουλέμπα, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο καλεί σε σεβασμό «της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών». Ο Κινέζος υπουργός επέλεξε να τονίσει επίσης ότι «οι νόμιμες ανησυχίες όλων των πλευρών σε σχέση με την ασφάλεια πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

Από τη μεριά του ο Κουλέμπα δήλωσε ότι «η Κίνα φρόντιζε πάντα να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, χωρίς ποτέ να μένει με σταυρωμένα χέρια, χωρίς να ρίχνει λάδι στη φωτιά ή να εκμεταλλεύεται την κατάσταση προς ίδιον όφελος».

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία απασχόλησαν και τη συνάντηση του Γουάνγκ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν (βλ. σχετικό θέμα στη σελ. 26). Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν «τόνισε τις επιπτώσεις» που θα υπάρξουν «αν η Κίνα παράσχει στήριξη στην εισβολή της Μόσχας σε ένα κυρίαρχο κράτος».

Στο μεταξύ η Τουρκία, που διατηρεί «ουδέτερη» στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία και φιλοδοξεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή, ανακοίνωσε ξανά ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις προσαρτηθείσες περιοχές ως τμήμα της Ρωσίας, όπως άλλωστε δεν έχει αναγνωρίσει και την ενσωμάτωση της Κριμαίας το 2014.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ