Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Συνεχίζονται τα «μπαλώματα» που ανοίγουν μεγαλύτερα κενά στα νοσοκομεία

Συνέχεια στην πολιτική των «μπαλωμάτων» και των «παρατάσεων» για την ...αντιμετώπιση της πανδημίας και των ελλείψεων σε νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας, πολιτική που μέχρι τώρα είχε δραματικές επιπτώσεις για την υγεία και τη ζωή του λαού, ανοίγοντας «χώρο» για να επενδύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, δίνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας και συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με την επωνυμία «Ενωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας - Ακτινοθεραπείας Ελλάδας (ΕΤΑΑΕ), ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, και λοιπές διατάξεις».

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για την ΕΤΑΑΕ «ουσιαστικά αποτελεί φορέα υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής και αντίστοιχα ευρωενωσιακής πολιτικής» και «μηχανισμό για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και ενσωμάτωσης» των υγειονομικών αυτής της κατηγορίας. Ως παράδειγμα έφερε τη διάταξη που προβλέπει πειθαρχική δίωξη σε μέλη που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις και κατευθύνσεις του ΔΣ. Δηλαδή αν η επικρατούσα άποψη είναι υπέρ του να πληρώνουν οι ασθενείς, «μπορεί τότε να θεωρηθεί πειθαρχικό αδίκημα η υποστήριξη της δωρεάν παροχής των υπηρεσιών».

Από εκεί και πέρα, με το άρθρο 25 του νομοσχεδίου, τόνισε ο Γ. Λαμπρούλης, η κυβέρνηση επαναφέρει ρυθμίσεις «σχετικά με τη διενέργεια των εμβολιασμών, καθώς και την υποχρεωτική επίδειξη των διαγνωστικών τεστ και των εμβολιασμών των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή στην ουσία έχουμε επαναφορά του άρθρου 205 του ν. 4820/2021, που συνδέεται με το άρθρο 206 του ίδιου νόμου περί υποχρεωτικότητας και με το οποίο, να θυμίσουμε, τέθηκαν εκτός εργασίας και συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός εργασίας χιλιάδες υγειονομικοί, που θα πρέπει άμεσα να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους, στελεχώνοντας το αποδεκατισμένο ΕΣΥ». Με άλλα λόγια αναδεικνύεται ξανά «η πλήρης παραίτηση του κράτους και της κυβέρνησης από τα σχεδιασμένα μέτρα πρόληψης, η ανάθεση των όποιων μέτρων στην ατομική ευθύνη».

Με το άρθρο 39 η κυβέρνηση ανανεώνει την ανάθεση των εξετάσεων των δειγμάτων για τον κορονοϊό από τις δημόσιες μονάδες και τον ΕΟΔΥ στον ιδιωτικό τομέα, ενώ με τα άρθρα 50 έως 54 και το άρθρο 57 συνεχίζονται οι γνωστές επί πληρωμή συμβάσεις με τους ιδιώτες επιχειρηματίες, αντί για επίταξη χωρίς πληρωμή. Δηλαδή συνεχίζεται το μπούκωμα των επιχειρηματικών ομίλων με πακτωλό χρημάτων από τις τσέπες των εργαζομένων, συνεχίζοντας ταυτόχρονα, με τη διαρκή υποχρηματοδότηση και τις τραγικές ελλείψεις, την πορεία διάλυσης των δημόσιων δομών Υγείας.

Αντί για μόνιμες προσλήψεις, στα άρθρα 27, 28, 33, 36 και 37 προβλέπονται προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, μετακινήσεις παντός είδους προσωπικού από μονάδα σε μονάδα, υποχρεωτικές υπερωρίες για την κάλυψη των κενών.

Τα άρθρα αυτά, κατέληξε ο Γ. Λαμπρούλης, είναι και η αιτία που το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ