Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απελάσεις και παιχνίδια στις πλάτες των κατατρεγμένων

Την πόρτα των προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης «έδειξε», για άλλη μια φορά, χτες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στους ξεριζωμένους. Ο Ν. Μηταράκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που αφορούσε ποια θα είναι η τύχη όσων κατατρεγμένων έχουν απορριπτική απάντηση σε αίτηση ασύλου, είπε ότι «όταν κάποιος έχει πάρει απορριπτική απόφαση έχει λιγότερο από ένα μήνα να φύγει από τη χώρα. Εχουμε επενδύσει αρκετά τα τελευταία αυτά χρόνια στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης γι' αυτούς που δεν έχουν φύγει ή υπάρχει κίνδυνος να κρυφτούν και να αποφύγουν τις απελάσεις».

Παράλληλα, την ώρα που οι καταγγελίες για επαναπροωθήσεις κατατρεγμένων πληθαίνουν, σε ερώτηση πώς γίνονται οι αποτροπές των ξεριζωμένων στον Εβρο από τις ελληνικές αρχές, απάντησε ότι «δεν είναι ένα θέμα που θα συζητήσω δημόσια». Μάλιστα, για το θέμα της διαχείρισης των συνόρων αναφέρθηκε στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ σύμφωνα με τις οποίες θα επεκταθεί σταδιακά ο φράχτης σε όλο το μήκος του Εβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ, και θα ενισχυθούν τα μέσα επιτήρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ένταση του ανθρωποκυνηγητού των ξεριζωμένων στα σύνορα.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη της... ορθής, όπως είπε, εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, όταν είναι γνωστό ότι η διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού από την ΕΕ και όλες τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών καθώς και η Κοινή Δήλωση είναι που αναγκάζουν τους ξεριζωμένους να ρισκάρουν τη ζωή τους και διαμορφώνουν το έδαφος και για τη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που δρουν σε Αιγαίο και Εβρο.

Επίσης, ο υπουργός είπε ότι τον Φλεβάρη του 2023 αναμένεται να τελειώσει η κατασκευή της κλειστής δομής - «φυλακής» στη Λέσβο και τον Απρίλη στη Χίο, αν και, όπως ανέφερε, υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες. Οσον αφορά το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που μοιράζει την καταστολή εφαρμόζοντας νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις για την εκ των προτέρων απόρριψη των αιτημάτων για άσυλο και fast track απελάσεις, διατηρώντας το κριτήριο της χώρας πρώτης υποδοχής επιβεβαιώνοντας τα «φούμαρα» περί ευρωενωσιακής «αλληλεγγύης», τόνισε ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής περιμένουν συνολικά το 2022 160.000 ανθρώπους, ενώ οι μετεγκαταστάσεις είναι μόλις 1.017. Για τη δομή στον Ελαιώνα είπε ότι θα κλείσει, ενώ όσοι έχουν απομείνει σε αυτήν θα μεταφερθούν σε άλλες δομές και στα προαναχωρησιακά κέντρα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται τόσο στον ελληνικό όσο και στον τουρκικό Τύπο η αναμόχλευση δημοσιευμάτων σχετικά με το λεγόμενο «καραβάνι του φωτός», όπου, όπως υποστηρίζεται, με την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών έχει συγκεντρώσει στην ευρύτερη περιοχή της Αδριανούπολης χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό τα ελληνοτουρκικά σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ