Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέο «ψαλίδισμα» εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία

Κοινή πρόβλεψη για ύφεση στη Γερμανία από τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα

AP

Νέες δυσοίωνες προβλέψεις δημοσιοποίησε χτες ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Στην ενδιάμεση έκθεσή του, με τίτλο «Πληρώνοντας το τίμημα του πολέμου», ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας ανακόπηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και ότι το 2023 θα είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν πριν από ένα έτος.

Ετσι, η παγκόσμια ανάπτυξη για φέτος αναμένεται στο 3%, το ήμισυ του ρυθμού του 2021, ενώ γίνεται λόγος για 2,2% το 2023, ποσοστό ακόμη χαμηλότερο από το 2,8% που ήταν η πρόβλεψη του Ιούνη.

Για την Ευρωζώνη, προβλέπεται απότομη μείωση της ανάπτυξης - ουσιαστικά στασιμότητα - σε μόλις 0,3% το 2023, ενώ ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα παραμείνει υψηλός, αν και εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 6,2% από 8,1% φέτος.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά επίσης ότι τα πραγματικά εισοδήματα μπορεί να είναι χαμηλότερα κατά περίπου 2,8 τρισ. δολάρια σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν ένα χρόνο πριν, ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ με βάση τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης.

Σημειώνει ακόμη ότι υπάρχει κίνδυνος ύφεσης σε αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες κατά τους χειμερινούς μήνες και ότι μία μεγαλύτερη μείωση των προμηθειών Ενέργειας από τη Ρωσία θα οδηγήσει σε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το βασικό σενάριο. Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 50% από το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν κατά 10% και των λιπασμάτων κατά 25%.

Εκτιμάται επίσης ότι η νέα αύξηση των τιμών Ενέργειας θα οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το βασικό σενάριο, δηλαδή πολλές χώρες της θα είναι σε ύφεση όλο το 2023, ενώ η ανάπτυξη θα εξασθενήσει και το 2024.

Ο ΟΟΣΑ βλέπει επίσης τη γενική τάση αύξησης των επιτοκίων στις μεγάλες οικονομίες ως βασικό παράγοντα επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ως άλλοι παράγοντες αναφέρονται η διάβρωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών λόγω πληθωρισμού, η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι υψηλές τιμές της Ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου.

Σημειώνει παρ' όλα αυτά ότι χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες για να διασφαλισθεί ότι η μείωση των πληθωριστικών πιέσεων θα έχει διάρκεια. Για το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 1,25%, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα αυξηθεί στο 4% το 2023.

Για τις ΗΠΑ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,5% το 2023 και μείωση του πληθωρισμού κάτω από το 4%.

Στις χώρες του G20, ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί στο 6,5% το 2023 από 8,2% φέτος και στις αναπτυγμένες οικονομίες του G20 στο 4% από 6,2%, αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, χτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, για αρκετές συνεδριάσεις ακόμα, παρά την αναμενόμενη «σημαντική επιβράδυνση» της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, «για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να θωρακιστούμε απέναντι στον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Στο μεταξύ, χτες, τέσσερα μεγάλα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα αναθεώρησαν προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για την πορεία της γερμανικής οικονομίας για φέτος και το 2023, προβλέποντας ύφεση το 2023. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Handelsblatt», τα ινστιτούτα RWI, ifo, IfW και IWH προβλέπουν ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα αυξηθεί φέτος κατά 1,4% (από 2,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και ότι το 2023 θα μειωθεί κατά 0,4%.

Περιοδεία Σολτς στον Περσικό Κόλπο

Τον εφοδιασμό της Γερμανίας με επιπλέον 137.000 κ.μ. LNG και σημαντικές ποσότητες ντίζελ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το τέλος του τρέχοντος έτους ως τουλάχιστον το 2023 - απολογισμός μάλλον πενιχρός για τις γερμανικές ανάγκες - εξασφάλισε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, στο πλαίσιο περιοδείας στον Περσικό Κόλπο που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο, προτού βρεθεί χτες θετικός στον κορονοϊό.

Δεν δημοσιοποιήθηκαν συγκεκριμένες πληροφορίες γύρω από τη συμφωνία, πέραν του ότι είναι μέρος μιας «ευρύτερης συμφωνίας ενεργειακής ασφάλειας και βιομηχανικής επιτάχυνσης» μεταξύ Βερολίνου και Αμπου Ντάμπι που θα καταστήσει εφικτή τη γρήγορη εφαρμογή σχεδίων στους τομείς των ΑΠΕ, του υδρογόνου, του LNG και των «δράσεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Σημειώνεται ωστόσο ότι η συμφωνία αφορά ένα πολύ μικρό μέρος των 56,3 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου που η Γερμανία εισήγαγε από τη Ρωσία το 2020.

Το Σάββατο ο Σολτς είχε συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία για επενδύσεις στην Ενέργεια (υδρογονάνθρακες, «πράσινο» υδρογόνο, ΑΠΕ κ.λπ.) με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενώ αντιπροσωπεία Γερμανών βιομηχάνων που τον συνόδευε πραγματοποίησε συναντήσεις με αξιωματούχους της χώρας.

Την Κυριακή ο Σολτς μετέβη στο Κατάρ, με τα ενεργειακά θέματα να κυριαρχούν και εκεί στις συζητήσεις με τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Συμφωνία της «Total Energies» με το Κατάρ

Το Σάββατο, στο μεταξύ, στο Κατάρ, ο Πατρίκ Πουαγιάν, διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού μονοπωλίου «Total Energies», εξασφάλισε «μεγάλη συμφωνία» με τις καταριανές αρχές με στόχο επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. δολαρίων που θα αφορούν το κοίτασμα φυσικού αερίου North Field South για εξαγωγές σε υγροποιημένη μορφή, εξασφαλίζοντας μερίδιο 9,4% από τα κέρδη.

Το Ιούνη το ίδιο γαλλικό μονοπώλιο είχε εξασφαλίσει συμφωνία ύψους 2 δισ. δολαρίων για να συμμετάσχει στην εκμετάλλευση του άλλου τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, North Field East, που αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή LNG στο Κατάρ κατά 60% έως το 2027. Στην εκμετάλλευση του ίδιου κοιτάσματος συμμετέχουν και άλλα μονοπώλια Ενέργειας (με μικρότερα μερίδια), όπως η βρετανική «Shell», η ιταλική «Eni» και οι αμερικανικές «ConocoPhillips» και «ExxonMobil».

«Ιστορική» πτώση της στερλίνας

Την ίδια ώρα, μεγάλη μείωση (ύψους 5%) καταγράφει η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η μείωση αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη από το 1971, καθώς η ισοτιμία του δολαρίου με τη στερλίνα διαμορφώθηκε στη 1 λίρα προς 1,03 δολάρια. Η στερλίνα σημείωσε επίσης βουτιά 1,3% έναντι του ευρώ, έχοντας υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τα παραπάνω ερμηνεύτηκαν ως αντίδραση των αγορών στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση. Σε αυτό το φόντο, αυξάνονται φωνές στη Βρετανία για «επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων» ακόμα και μέσα στη βδομάδα.

Κινήσεις για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Χτες, στο μεταξύ, διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν την πληροφορία ότι Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο προωθούν στην ΕΕ επιστολή με στόχο την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η σχετική επιστολή έχει αποδέκτη την Κομισιόν πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου που επικαλέστηκε χτες το ΑΠΕ - ΜΠΕ, προτείνεται το πλαφόν να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής αναφέρεται ότι τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν, μιλώντας στη Βουλή, επέκρινε δριμύτατα τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, καθώς όπως υποστήριξε έχουν γυρίσει μπούμερανγκ, ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές της Ενέργειας. «Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων οι Ευρωπαίοι έχουν γίνει φτωχότεροι ενώ η Ρωσία δεν έχει γονατίσει», είπε ο Ορμπαν. «Αυτό το όπλο απέτυχε, με τις κυρώσεις η Ευρώπη έχει πυροβολήσει τα πόδια της».

Επιπλέον, χτες το «Bloomberg» μετέδωσε ότι στην ΕΕ υπάρχουν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Κύπρος, που αντιτίθενται στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, οι αντιρρήσεις αυτές δεν αποκλείεται να αναβάλουν την ενεργοποίηση των σχετικών αποφάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ