Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Με φόντο την αποτυχία της διαπραγμάτευσης με την «Gazprom»

Νέες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής της απέναντι στη Ρωσία έγιναν την Κυριακή στη Μολδαβία, με χιλιάδες συγκεντρωμένους στο Κισινάου να απαιτούν την παραίτηση της φιλοδυτικής κυβέρνησης της χώρας, εν μέσω αυξανόμενης οργής για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και τον πληθωρισμό.

Η Μολδαβία, μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας και δίπλα στον φιλορωσικό θύλακα της Υπερδνειστερίας, βιώνει κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων και πιέσεων από τα δυο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση δεν δέχτηκε στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική «Gazprom» συμφωνία για ευνοϊκές τιμές - με τους όρους της Μόσχας - όπως της καταλογίζει η φιλορωσική αντιπολίτευση.

Παράλληλα, ΝΑΤΟ και ΕΕ επιδιώκουν να «δέσουν» τη Μολδαβία στο ευρωατλαντικό «άρμα» και δρομολογούνται συμφωνίες παράδοσης σύγχρονου εξοπλισμού «δυτικού τύπου», στις οποίες αντιδρά η φιλορωσική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», χιλιάδες διαδήλωσαν και αυτό το Σαββατοκύριακο έξω από την επίσημη κατοικία της Προέδρου της Μολδαβίας, Μ. Σάντου, στο κέντρο του Κισινάου, με αντικυβερνητικά συνθήματα. Επιπλέον έχουν στηθεί σκηνές διαδηλωτών έξω από την προεδρική κατοικία.

Η Σάντου έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία και πιέζει για ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ. Οι επικριτές της την κατηγορούν ότι θα έπρεπε να είχε διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία φυσικού αερίου με τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή της Μολδαβίας, και να μη μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό «ορμητήριο».

Την Παρασκευή, η ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου της Μολδαβίας αύξησε τις τιμές κατά 27% για τα νοικοκυριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ