Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ «ARGO - 22»
Ορμητήριο ευρωατλαντικών δυνάμεων όλη η χώρα

Σε ορμητήριο ευρωατλαντικών δυνάμεων, ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων εναντίον άλλων λαών έχει μετατραπεί η χώρα, βάζοντας τον λαό στο στόχαστρο αντίπαλων κέντρων.

Συγκεκριμένα, σε μια συγκέντρωση δυνάμεων που ανεβάζει κατακόρυφα το θερμόμετρο στην Ανατ. Μεσογειο, από τις 24 Σεπτέμβρη έως 1η Οκτώβρη διεξάγεται για πρώτη φορά η διακλαδική άσκηση Ελλάδας - Γαλλίας «ARGO - 22» στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, καθώς επίσης στον Αγιο Ευστράτιο και στη Σκύρο.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, αεροπορικά μέσα του στρατού ξηράς, μαχητικά αεροσκάφη. Οι γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με το πλοίο Διοίκησης Αμφίβιων Επιχειρήσεων «FS Tonnerre» και τις υπαγόμενες σε αυτό μονάδες και μέσα (είναι φορτωμένο με άρματα μάχης, ερπυστριοφόρα, ελικόπτερα και πεζοναύτες).

Παραπέρα, από 6 έως 10 Οκτώβρη αναμένεται στη Σούδα το μεγαλύτερο και νεότερο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Ναυτικού, το «USS George H.W. Bush», το οποίο έχει αναπτυχθεί στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της περικύκλωσης της Ρωσίας, με επιχειρήσεις των αεροσκαφών του στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα. Στο πλοίο επιβαίνουν 3.200 άτομα πλήρωμα και περίπου 2.500 άτομα για την αεροπορία. Μεταφέρει δε 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Προηγουμένως, στο πλαίσιο της συνεχούς παροχής υπηρεσιών στον ευρωΝΑΤΟικό άξονα, από 20 έως 22 Σεπτέμβρη διεξήχθη στην Ελλάδα το Συνέδριο Διοικητών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του NATO (Special Operations Headquarters SOF Commanders Conference), το οποίο διοργανώθηκε από τη νεότευκτη ΔΕΠ ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το NATO Special Operations Headquarters (NSHQ). Στο συνέδριο συμμετείχε το σύνολο των διοικητών Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της λυκοσυμμαχίας, καθώς και σύνεδροι από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και «εταίρους».

Επισήμως, σκοπός του συνεδρίου ήταν «η προαγωγή των προσπαθειών συντονισμού, σχεδιασμού, εκσυγχρονισμού και διεξαγωγής στρατιωτικών δράσεων, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που αφορούν στο στρατηγικό περιβάλλον, στην επαύξηση της συνεργασίας και στην επίτευξη της διαλειτουργικότητας των Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων», πάντα στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της κόντρας με άλλα κέντρα.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τον διοικητή του NSHQ, Αμερικανό αντιστράτηγο Αντ. Φλέτσερ, και τους λοιπούς συμμετέχοντες, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι «η πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική ασφαλείας του ευρωατλαντικού χώρου, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιτάσσει σήμερα περισσότερο από ποτέ την ενδυνάμωση της συνεργασίας και την εδραίωση της αποτρεπτικής ικανότητας της Συμμαχίας».

Αναφέρθηκε στις συνεκπαιδεύσεις που οργανώνουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και στην πρόσφατη δημιουργία του νέου Κόμβου Πληροφοριών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Intelligence Fusion Cell - IFC) στο ΓΕΕΘΑ, που ως ενταγμένος στον «συμμαχικό ιστό των Κόμβων Πληροφοριών Ειδικών Επιχειρήσεων» ενισχύει «τη συνέργεια και τη διαλειτουργικότητα στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών» και «συμβάλλει στην επαύξηση της επιχειρησιακής του ικανότητας τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ», περιγράφοντας και αυτήν την υπηρεσία στο ευρωατλαντικό κέντρο.

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε και η επίσκεψη (15 με 21 Σεπτέμβρη) του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτέραρχου Θ. Μπουρολιά, στις ΗΠΑ, για συμμετοχή στο συνέδριο International Air Chiefs' Conference. Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Α/ΓΕΑ είχε κατ' ιδίαν συζητήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, πτέραρχο Τσ. Μπράουν, και άλλους ομολόγους του, αναλύοντας «επιχειρησιακά θέματα και δυνατότητες συνεκπαίδευσης». Επίσης επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της «Lockheed Martin» σε Ντάλας και Ατλάντα, όπου συζήτησε και ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν τα αεροσκάφη F-16 Viper, Block-50 και F-35, καθώς και τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H και C-130J.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ