Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Παζάρια» στις πλάτες των λαών με μείγματα ενεργειακής φτώχειας

Με τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βουλιάζουν στην ενεργειακή φτώχεια, πραγματοποιείται ένα ακόμη Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη, όπου θα συζητηθεί εκ νέου το σχέδιο της Επιτροπής για τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρισμού, την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, τη λεγόμενη «φορολόγηση υπερκερδών» των ενεργειακών εταιρειών και επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη των εταιρειών πετρελαίου. Το σχέδιο της Επιτροπής προβλέπει μείωση ηλεκτρικού ρεύματος κατά 5% συγκριτικά με πέρσι, τις ώρες αιχμής, έτσι ώστε να μειωθεί αντίστοιχα και η κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Πρόκειται για ένα μείγμα που:

-- Από τη μία επιβάλλει μπλακάουτ στις ανάγκες των νοικοκυριών για θέρμανση και ρεύμα τις ώρες αιχμής, δηλαδή τις ώρες που στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οι τιμές έχουν ανέβει πολύ λόγω ζήτησης. Ουσιαστικά, τις συγκεκριμένες ώρες της μέρας επιδιώκουν να μειώσουν τη ζήτηση για να συγκρατήσουν τιμές και όγκο κατανάλωσης, φορτώνοντας και έτσι τα σπασμένα στους λαούς για την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

-- Από την άλλη, με μια σειρά «ρυθμίσεων» στην αγορά, επιχειρούν να «ανακατανείμουν» ανάμεσα στους ομίλους τα τεράστια κέρδη των παραγωγών Ενέργειας, να θωρακίσουν την κερδοφορία και τα επενδυτικά τους σχέδια, ιδιαίτερα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταστροφική για τον λαό «πράσινη μετάβαση» με απευθείας ενισχύσεις και προνόμια στους ομίλους.

Για το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία φέρονται να προωθούν δικό τους σχέδιο, το οποίο και έχουν αποστείλει με επίσημη επιστολή, το πλαφόν να αφορά όλους τους προμηθευτές και όχι μόνο τη Ρωσία. Περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο όπως διέρρευσε χτες στο ΑΠΕ, στο σχέδιο των τεσσάρων χωρών υποστηρίζεται ότι «το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου». Φαίνεται πάντως ότι με αυτήν την προοπτική συμφωνούν και άλλα κράτη - μέλη, Ρουμανία, Μάλτα κ.ά.

Πάντως υπάρχει έντονη διαπάλη μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων για το ποιος θα επωμιστεί το μεγαλύτερο κόστος από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που λαμβάνονται από τους ηγετικούς κύκλους της ΕΕ. Μέχρι σήμερα η Επιτροπή προωθούσε την επιβολή ορίου τιμών στην ηλεκτροπαραγωγή απ' όλες τις πηγές εκτός του φυσικού αερίου, κάτι που η Ελλάδα και άλλα κράτη της ΕΕ θέλουν να αποφύγουν, επιμερίζοντας κατά το δυνατόν το κόστος μεταξύ των ηλεκτροπαραγωγών ανεξαρτήτως καυσίμου. Αντιδράσεις από βιομηχανικούς ομίλους υπάρχουν και για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος τις ώρες αιχμής, όπως και από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις και διυλιστήρια που αντιδρούν με την έκτακτη φορολόγηση των «πρόσθετων κερδών» τους κατά το τρέχον έτος.

Εκτός των άλλων η Επιτροπή προτείνει μια προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης πάνω στα «υπερκέρδη» που παράγονται από δραστηριότητες στους κλάδους του πετρελαίου, του αερίου, του άνθρακα και των διυλιστηρίων, τα οποία δεν καλύπτονται από την εφαρμογή ανωτάτου ορίου στα υπο-οριακά έσοδα. Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για το πού θα κατευθυνθούν τα έσοδα από ένα τέτοιο μέτρο αιτιολογεί: «Η εν λόγω χρονικά περιορισμένη εισφορά θα συντηρήσει τα επενδυτικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση». Στην πραγματικότητα, η Κομισιόν δίνει νέα κίνητρα και προκρίνει συμπράξεις ανάμεσα σε εταιρείες, προκειμένου να συνεχιστεί η καταστροφική για τον λαό «πράσινη μετάβαση» και προτείνει στα κράτη - μέλη να χρηματοδοτούν «πράσινες» επενδύσεις σε ΑΠΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ