ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Φλεβάρη 2004
Σελ. /32
Οδηγίες προς τους ψηφοφόρους
  • Απαραίτητο να μάθουν έγκαιρα όλοι πού ψηφίζουν και να το επιβεβαιώσουν
  • 3.000 ψηφοφόροι έχουν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους
  • 7.427 ετεροδημότες πρέπει τελικά να μεταβούν στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν
  • 48.000 οι διπλοεγγεγραμμένοι που ψηφίζουν με υπεύθυνη δήλωση

Την επόμενη Κυριακή ψηφίζουμε και βασικό μέλημα όσων δεν το έχουν ακόμα πράξει είναι να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν. Για το σκοπό αυτό, οι εκλογείς θα πρέπει να απευθυνθούν στον οικείο δήμο, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, στο τηλεφωνικό κέντρο 1564 ή στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.ypes.gr.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι περίπου 545.000 νέοι ψηφοφόροι ώστε να μάθουν πού ψηφίζουν. Επίσης, οι ετεροδημότες, που έκαναν χρήση της δυνατότητας να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, καθώς υπάρχουν 7.427 πρέπει τελικά να μεταβούν στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επειδή δε συμπληρώνεται ο αριθμός των 40 ψηφοφόρων από μια ευρύτερη εκλογική περιφέρεια, ώστε να συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών.

Η υπόθεση της ενημέρωσης αφορά όλους, καθώς υπάρχουν - σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εσωτερικών - περίπου 3.000 ψηφοφόροι που έχουν παραλειφθεί από τους εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί θα πρέπει να απευθυνθούν στον οικείο δήμο, από τον οποίο θα εφοδιαστούν με μια υπεύθυνη δήλωση ότι είναι γραμμένοι στα δημοτολόγιά του και με αυτήν θα ψηφίσουν. Οι περίπου 48.000 διπλοεγγεγραμμένοι ψηφίζουν σε ένα δήμο, με βάση υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν στο εκλογικό τμήμα.

Πώς ψηφίζουμε

Αφού, λοιπόν, φροντίσουμε έγκαιρα να πληροφορηθούμε και να επιβεβαιώσουμε το δήμο και το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουμε, ας δούμε πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Ψηφίζουμε στις 7 Μάρτη, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Θυμίζουμε ότι το εκλογικό βιβλιάριο έχει καταργηθεί. Ψηφίζουμε μόνο με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Δηλαδή ένας εκλογέας, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Λάρισας, αλλά κατοικεί στην Αθήνα, θα ψηφίσει στην Αθήνα, αλλά τους υποψήφιους των κομμάτων του Νομού Λάρισας.

θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στους οποίους τα ονόματά τους φέρουν την ένδειξη «Ε».

Ο ετεροδημότης που έχει υποβάλει δήλωση, ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι δυνητικά και στον τόπο της βασικής του εγγραφής. Επίσης ψηφίζουν υποχρεωτικά οι ετεροδημότες που κατά την ημέρα των εκλογών διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο όπου υποχρεούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Συνεπώς από αυτές τις εκλογές, δε θα χορηγείται πλέον από τις αστυνομικές αρχές βεβαίωση χιλιομετρικής απόστασης.

Σταυροί προτίμησης

Μπορούμε να εκφράσουμε την προτίμησή μας σε υποψήφιους βουλευτές, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο, δίπλα στο όνομά τους, από έναν έως πέντε σταυρούς, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζουμε. Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθώς και ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί υπέρ τους το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων του κόμματος, στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβάνονται.

Ψηφοδέλτιο με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από όσους επιτρέπεται θεωρείται έγκυρο, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Αν όμως, υπάρξει ψηφοδέλτιο στο οποίο σημειώνονται δύο (για παράδειγμα) σταυροί και όχι ένας, όπως θα έπρεπε με βάση μια συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, και ο ένας σταυρός έχει τεθεί δίπλα στο όνομα πρώην πρωθυπουργού ή αρχηγού κόμματος, τότε ο σταυρός λαμβάνεται υπόψη.

Οσοι ψηφίζουν την εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών, βάζουν μέχρι 5 σταυρούς προτίμησης. Μέχρι και 4 στην Α΄ Αθηνών. Μέχρι και 3 στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Μέχρι και 2 σταυρούς βάζουμε στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από 6 μέχρι και 12 βουλευτές. Ενα σταυρό βάζουμε στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από ένας μέχρι και 5 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, στη Β΄ Αθηνών εκλέγονται 42 βουλευτές. Στην Α΄ Αθηνών, 17. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης 16. Στο υπόλοιπο Αττικής, 12. Στην Αχαΐα, 9. Από 8 βουλευτές εκλέγουν οι εξής περιφέρειες: Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Β΄ Πειραιώς, Ηρακλείου. Από 7 βουλευτές εκλέγουν οι εξής Περιφέρειες: Β΄ Θεσσαλονίκης, Σερρών. Από 6 οι περιφέρειες Ηλείας, Εύβοιας, Α΄ Πειραιά. Από 5 βουλευτές εκλέγουν οι περιφέρειες Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου. Στις περιφέρειες Εβρου, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Χανίων εκλέγονται από 4 βουλευτές. Από 3 βουλευτές εκλέγουν οι περιφέρειες Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Αρτας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Κυκλάδων. Στις περιφέρειες Φλώρινας, Καστοριάς, Πρέβεζας, Χίου, Ρεθύμνου, Λασηθίου εκλέγονται από 2 βουλευτές. Τέλος, μονοεδρικές, εκλέγουν δηλαδή από ένα βουλευτή, είναι οι περιφέρειες Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Σάμου.

Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

Οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ψηφίζουν με υπηρεσιακή ταυτότητα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι είτε στο δήμο όπου υπηρετούν, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Κατά τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δικαστικοί, με την αστυνομική τους όμως ταυτότητα.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ασκούν τα καθήκοντά τους.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου έχουν διοριστεί τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εν λόγω εκλογικό τμήμα.

Οι έφοροι δικαστικών αντιπροσώπων και αναπληρωτές δικαστικοί αντιπρόσωποι, που δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

Οι κληρικοί ψηφίζουν στον τόπο όπου βρίσκονται την ημέρα των εκλογών και ασκούν τα ιερατικά τους καθήκοντα.

Οι Ελληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, ψηφίζουν σε δήμο ή κοινότητα του λιμανιού όπου βρίσκεται το πλοίο, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται από τον πλοίαρχο και θεωρούνται από τον προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του οικείου δήμου. Οι ναυτικοί ψηφίζουν με το ναυτικό τους φυλλάδιο ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

Οι κρατούμενοι θα ψηφίσουν μέσα στις φυλακές. Εχουν συσταθεί 27 εκλογικά τμήματα.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες εξυπηρετούνται με απόλυτη προτεραιότητα.

Οι εκλογικοί αντιπρόσωποι

Πολύ σημαντικά είναι τα καθήκοντα των εκλογικών αντιπροσώπων ώστε να διεξαχθούν σωστά οι εκλογές και να περιφρουρηθεί η νομιμότητα της διαδικασίας. Ο εκλογικός αντιπρόσωπος για κάθε παραβίαση της διαδικασίας της ψηφοφορίας που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα σε βάρος του ΚΚΕ και γενικότερα, πρέπει να υποβάλει έγγραφη ένσταση στον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ώστε το πρακτικό που συντάσσεται στο τέλος της ψηφοφορίας με τα αποτελέσματα να ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Θα πρέπει να περιφρουρηθούν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ από τυχόν λάθος χαρακτηρισμό τους ως άκυρων ή αντίθετα ο χαρακτηρισμός ως έγκυρου ψηφοδελτίου άλλου κόμματος που είναι άκυρο. Ακόμη, επειδή η ψηφοφορία θα γίνεται είτε με αστυνομική ταυτότητα, είτε με διαβατήριο και πολλά ακούγονται, σχετικά με «αερομεταφερόμενους ψηφοφόρους» από την αλλοδαπή, είναι απαραίτητο να προσέχονται ιδιαίτερα οι περιπτώσεις αυτές και να καταγράφονται όσοι ψηφίζουν με διαβατήριο, ώστε να είναι δυνατός ο μετέπειτα έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ» έκρηξη των δεινών

«Τα παιδιά της "παγκοσμιοποίησης": Τρομοκρατία και φασισμός (Στη δίνη του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου)», της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, εκδόσεις Παπαζήση, εικαστικό εξωφύλλου Βασίλη Παπαγεωργίου, σελ. 750.

Το νέο σύγγραμμα της συγγραφέα, τ. καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποτελεί συνέχεια και επέκταση του αμέσως προηγούμενου που είχε τίτλο: «Η συνωμοτική παγκοσμιοποίηση». Το νέο βιβλίο ερευνά τις διασυνδέσεις ανάμεσα στην «παγκοσμιοποίηση» και στην έξαρση της τρομοκρατίας του καπιταλιστικού κέντρου, την επέκταση της εκμετάλλευσης, τον περιορισμό των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Το συμπέρασμα που θεμελιώνεται από τη διασταύρωση επίκαιρων στοιχείων και πληροφοριών είναι ότι συνεχίζεται και επεκτείνεται η «παγκοσμιοποίηση» της «νέας τάξης», η τρομοκρατία των πολέμων, η άνοδος του ρατσισμού, η ένταση της εκμετάλλευσης, της ανεργίας και της βίας.

Η Μαρία Δελιβάνη δε συμμερίζεται την άποψη του Χάντινγκτον ότι πρόκειται για πόλεμο θρησκειών και πολιτισμών. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι ο αραβο-ισλαμικός κόσμος πιστεύει πως βρίσκεται μπροστά στην εφαρμογή συστηματικής σταυροφορίας εξόντωσης, για την προώθηση των οικονομικών και πολιτικών αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή των πετρελαίων.

Στον οικονομικό τομέα - και όχι μόνο - η παρούσα πολυσύνθετη κρίση αποτελεί κρίση του καπιταλισμού, της «νέας οικονομίας», του άκρατου φιλελευθερισμού, της ανιστόρητης υποβάθμισης του δημόσιου τομέα, της «πάση θυσία» μεγιστοποίησης του κέρδους και του αδυσώπητου ανταγωνισμού.

Ενδεικτικό είναι το εικαστικό μήνυμα του εξωφύλλου, όπου φίδια με τη χιτλερική σβάστικα συμβολίζουν την επέκταση των δεινών, του πολέμου και του φασισμού της παγκοσμιοποιημένης «νέας τάξης».

Το νέο σύγγραμμα της Μ. Δ. ενισχύει, με ισχυρή επιστημονική θεμελίωση, το ογκούμενο μέτωπο κατά της ιμπεριαλιστικής αγριότητας και όσων της προσφέρουν «διευκολύνσεις».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ