ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΤΡΟΦΕΣ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 8,5 δισ. δολάρια το νέο εξοπλιστικό πακέτο για τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Ο λαός στενάζει από την ακρίβεια και ανησυχεί για τις εξελίξεις στην περιοχή, αλλά η κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων, «τινάζει την μπάνκα» στην προμήθεια νέου πολεμικού υλικού και σέρνει τη χώρα πιο βαθιά στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια

Αλλο ένα εξοπλιστικό πακέτο - χρυσάφι για την πολεμική βιομηχανία, πληρωμένο από τον ελληνικό λαό όχι για την άμυνα της χώρας, αλλά για τις ανάγκες και τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, την ώρα που κλιμακώνονται οι κόντρες τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ετοιμάζει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την περιλάλητη «συναίνεση στα βασικά» που επιδεικνύουν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα και μορφώματα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, εισηγήθηκε την Πέμπτη στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής την απόκτηση 20 αεροσκαφών τύπου F-35 (χωρίς να αποκλείεται η άσκηση προαίρεσης αργότερα για επιπλέον 20), αλλά και την «έναρξη διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης, στην Ελλάδα, της φρεγάτας Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού», όπως την παρουσίασε.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Γενάρη, το αμερικανικό ΥΠΕΞ ενέκρινε την πώληση 20+20 F-35 στην Ελλάδα, έναντι 8,6 δισ. δολαρίων, όπως λένε οι Αμερικανοί. Προηγήθηκε η έγκριση πώλησης F-16 στη ΝΑΤΟική «σύμμαχο» Τουρκία, την οποία οι Αμερικανοί εξοπλίζουν εξίσου, επιβεβαιώνοντας το παζάρι που διεξάγεται στην περιοχή και την υποδαύλιση άλλης μιας κούρσας εξοπλισμών στη συνεχή εναλλαγή φάσεων ύφεσης και έντασης στις σχέσεις των δυο ΝΑΤΟικών «συμμάχων».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, η Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει μία μοίρα F-35 στη διαμόρφωση Block 4. Η δε κουβέντα για τις φρεγάτες «Constellation» αφορά την έναρξη συζητήσεων με τους Αμερικανούς για τον τρόπο συμμετοχής της Ελλάδας και του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα, το χρονοδιάγραμμα, τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων, τη χρηματοδότηση και τη διαμόρφωση του πλοίου το οποίο θα προορίζεται για τον ελληνικό Στόλο.

Στις 16/1 παραλήφθηκε από το ΓΕΝ σχετική επιστολή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, «καταρχήν αποδοχής» του ελληνικού αιτήματος για σχεδιασμό και συμπαραγωγή έως 7 φρεγατών τέτοιας κλάσης στα ελληνικά ναυπηγεία. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Επί της ουσίας στήριξη από τα άλλα κόμματα

Να σημειωθεί, όσον αφορά τη στάση των υπόλοιπων δυνάμεων, ότι το ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε ανοικτά με το κυβερνητικό σχέδιο για τα F-35, ενώ τα άλλα κόμματα και μορφώματα διαφοροποιήθηκαν στα επιμέρους και επουσιώδη. Στοιχήθηκαν πάντως ακόμα πιο ...ενθουσιωδώς για τις φρεγάτες, όπου ομονόησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλος, Νίκη.

Το γεγονός αυτό έκανε τον Ν. Δένδια να δηλώνει τη «μεγάλη» του «ικανοποίηση για το επίπεδο της συζήτησης, αλλά και για τη συναίνεση που σε βασικά θέματα διαμορφώνεται».

Αλλωστε, κανένα από τα άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας) δεν αμφισβητεί τη στρατηγική της περαιτέρω εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, που απαιτεί και αναβάθμιση των εξοπλισμών, ειδικά μπροστά στο ισχυρό ενδεχόμενο μιας γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης.

Οι όποιες «ενστάσεις» των άλλων κομμάτων περιορίζονται στα «ανταλλάγματα» που πρέπει να παζαρέψει η κυβέρνηση από τους πωλητές όπλων, όπως οι ΗΠΑ. Ακόμα κι αυτά τα «ανταλλάγματα» όμως (π.χ. παραχώρηση έξτρα στρατιωτικού υλικού, συμπαραγωγές που εντάσσουν τη Ναυπηγοεπισκευή στην πολεμική οικονομία, πολιτική στήριξη στον ανταγωνισμό με την Τουρκία κ.ά.) οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στον πόλεμο.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τις κυβερνητικές εισηγήσεις για τις νέες πολεμικές δαπάνες και κατήγγειλε ότι οι εξοπλισμοί και η ραγδαία μετατροπή της οικονομίας σε πολεμική είναι στοιχείο ενεργότερης συμμετοχής της χώρας στα εγκληματικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που απαιτούν ακόμα περισσότερα όπλα και τροφοδοτούν την περαιτέρω εμπλοκή.

Αυτός ο φαύλος κύκλος είναι που βυθίζει τον λαό όλο και πιο βαθιά στον βούρκο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, την ίδια ώρα που εξαθλιώνεται οικονομικά και στερείται ακόμα και τα βασικά.

Για τις «δυνατότητες» και την «ασφάλεια» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Το είχε επιβεβαιώσει προηγουμένως ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, που υπέγραψε τον Γενάρη σχετική επιστολή της κυβέρνησής του προς τον Κυρ. Μητσοτάκη:

«Η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα, ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας», σημείωνε.

Τόνιζε, δε, ότι τον «ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας (σ.σ. η Συμφωνία για τις Βάσεις) ώστε να διατηρήσουμε ισχυρά, ικανά και διαλειτουργικά στρατεύματα», εξ ου και οι Αμερικανοί βάζουν μπρος «να διευρύνουμε την εταιρική συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας».

Το επιβεβαίωνε, επίσης, η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, με την οποία «προτάθηκε» η πώληση F-35 στην Ελλάδα:

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ ο οποίος είναι μια δύναμη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα (...) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας, την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Τονίζεται επίσης ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Οπερ σημαίνει ότι οι Αμερικανοί εξοπλίζουν την Ελλάδα και άλλες «σύμμαχες» χώρες για τις επιθετικές ανάγκες και τα σχέδιά τους.

«Δεν θα αλλάξει η βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή»

Σε πανομοιότυπη γλώσσα και μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για τους σκοπούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ήταν η αντίστοιχη επιστολή προς το Κογκρέσο και για την πώληση σύγχρονων F-16 στην Τουρκία (συν πακέτου εκσυγχρονισμού υπαρχόντων), που ανέφερε τότε:

«Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Επίσης, «αυτά τα νέα και ανακαινισμένα αεροσκάφη θα παράσχουν στην Τουρκία έναν στόλο εκσυγχρονισμένων πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων, που θα της επιτρέψουν (...) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας, την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Και τέλος: «Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Βαρέλι δίχως πάτο

Με τις νέες δρομολογούμενες αγορές, οι προμήθειες για τις ανάγκες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αναδεικνύονται βαρέλι δίχως πάτο. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της λυκοσυμμαχίας («Defence Expenditure of NATO Countries» 2014 - 2024), ο ελληνικός λαός πλήρωσε για στρατιωτικές δαπάνες (προσανατολισμένες όπως είναι στα πρότυπα και προτάγματα των Ευρωατλαντικών) 8,054 δισ. ευρώ το 2022, 6,224 το 2023, ενώ προϋπολογίζεται να καταβάλει 7,126 δισ. ευρώ το 2024. Το αντίστοιχο ποσό το 2014 ήταν 3,939 δισ.

Σημαντική δαπάνη που πληρώνει ο λαός είναι και τα 500.000 ευρώ που κοστίζει η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά κάθε μέρα, όταν η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει «λόγω δημοσιονομικού κόστους» και τα πιο στοιχειώδη αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος για την ανακούφιση από την ακρίβεια. Η ανάπτυξη της «Υδρας» κόστισε στον λαό πάνω από 45 εκατομμύρια ευρώ, πληρωμένα για τις ανάγκες των εφοπλιστών και τους ομίλους της διαμετακόμισης, ενώ ο λογαριασμός συνεχίζει να τρέχει τώρα με τα «Ψαρά».


ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ
«Λαγός» η ελληνική κυβέρνηση για παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ

Η συζήτηση στη Βουλή για το νέο εξοπλιστικό «πακέτο» έγινε την ώρα που στις Βρυξέλλες συνερχόταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξετάζοντας το «στρατηγικό θεματολόγιο για την περίοδο 2024 - 2029» (τη λεγόμενη «στρατηγική ατζέντα» της ΕΕ).

Για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε στη Σύνοδο ως «λαγός» για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ. Στο πλαίσιο της συζήτησης περί «στρατηγικής αυτονομίας», ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέφερε την πρόταση που προωθεί σε συνεργασία με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντ. Τουσκ, «για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας ως ενός έργου "φάρου", το οποίο μπορεί να σηματοδοτήσει ένα νέο βήμα στην ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία σε μια εποχή όπου όλοι αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να θωρακίσει την κοινή της άμυνα».

Σχέδιο για κοινή αντιπυραυλική ασπίδα της ΕΕ υπήρχε και στο παρελθόν, αλλά τώρα φαίνεται πως επιταχύνεται, με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών και τον πολεμικό πυρετό ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το 2001, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μονομερή αποχώρησή τους από την Αντιβαλλιστική Συμφωνία (ΑΒΜ) του 1972, παρουσίασαν ένα σχέδιο περιορισμένης αντιαεροπορικής ασπίδας με ραντάρ στην Αλάσκα, στην Αγγλία και με προοπτική επέκτασης στην Ευρώπη. Το 2013, η κυβέρνηση Ομπάμα ακύρωσε το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος και το αντικατέστησε με το «Aegis», που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβρη του 2022, η Γερμανία ανακοίνωσε την «Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Αντιαεροπορικής Ασπίδας» (European Sky Shield Initiative - ESSI), με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η ESSI βασίζεται στο γερμανικό σύστημα «IRIS-T» για την άμυνα μεσαίου βεληνεκούς, στο αμερικανικό «Patriot» για μεγάλου βεληνεκούς και στο εξωατμοσφαιρικό υπερηχητικό αντιβαλλιστικό σύστημα «Arrow 3», που αναπτύσσουν και παράγουν από κοινού το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Εκείνη τη χρονιά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, 15 χώρες υπέγραψαν «μνημόνιο κατανόησης» για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας (Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Ουγγαρία). Δανία, Σουηδία, Αυστρία και Ελβετία προσχώρησαν αργότερα στην πρωτοβουλία, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη εντάχθηκαν η Τουρκία και η Ελλάδα, αυξάνοντας σε 21 τον συνολικό αριθμό.

Απέξω έμειναν Γαλλία και Ιταλία, καταγγέλλοντας ότι το σχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας και ότι τα δικά τους μονοπώλια είναι ριγμένα στη μοιρασιά. Οι δύο χώρες, μέσω της κοινοπραξίας «Eurosam», έχουν αναπτύξει ένα εναλλακτικό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, το SAMP/T, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στον γερμανικό σχεδιασμό.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα όξυνσης των αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ΕΕ, Μητσοτάκης και Τουσκ αναφέρουν στην επιστολή τους προς την Κομισιόν ότι η Ευρώπη, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, χρειάζεται ένα «πρόγραμμα - ναυαρχίδα» που θα αντιμετωπίζει όλες τις εναέριες απειλές. Υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ και θα δώσει «κίνητρα στις ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες να αναπτύξουν τεχνολογίες αιχμής και να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες στους τομείς τους», ενώ θα σταλεί και σαφές μήνυμα ότι «η Ευρώπη είναι ενωμένη και αποφασισμένη να προστατεύσει τον εαυτό της, ότι είναι μια παγκόσμια δύναμη της οποίας η οικονομική ισχύς ενισχύεται από τη στρατιωτική ισχύ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ