ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Διάλογος ... ΝΑΤΟικών προδιαγραφών

Αποφασίστηκε κοινή ελληνοτουρκική στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο

Associated Press

Την έναρξη ελληνοτουρκικού στρατιωτικού διαλόγου για το Αιγαίο, εντός των ΝΑΤΟικών δομών και κατευθύνσεων, σηματοδοτούν οι αποφάσεις «για την προώθηση της ελληνοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας», που έλαβαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών κατά την επίσκεψη στην Τουρκία του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Π. Χηνοφώτης μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του στρατηγό Χ. Οζκιόκ.

Αποφασίστηκε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, αλλά και η πραγματοποίηση κοινής ελληνοτουρκικής άσκησης, με σκοπό την «προαγωγή των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών».

Συγκεκριμένα, έγινε «ανασκόπηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του στρατιωτικού μέρους των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στο πλαίσιο αυτό, διερεύνηση τεχνικών μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητάς τους». Τέτοιες τεχνικές, όπως εκτιμάται, είναι, εκτός από το «μορατόριουμ» των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών κατά τους θερινούς μήνες στο Αιγαίο, η αποφυγή πτήσεων αεροσκαφών της μιας χώρας πάνω από πολεμικά πλοία της άλλης, η αποφυγή προσέγγισης αεροσκαφών σε ενεργοποιημένα πεδία βολής και η τήρηση αποστάσεων ασφαλείας από τις ασκήσεις.

Επίσης, αποφασίστηκε να γίνονται ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων κάθε χώρας αλλά και η πραγματοποίηση «συνδυασμένης άσκησης αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας». Η άσκηση αυτή που θα είναι η πρώτη διμερής στρατιωτική άσκηση Ελλάδας - Τουρκίας, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη και από ελληνικής πλευράς θα πάρει μέρος η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εγινε ακόμα συζήτηση και θεμάτων αμέσου ΝΑΤΟικού ενδιαφέροντος, όπως «η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Επίσης, συζητήθηκαν η πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και η εξέλιξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξεκινούν οι «διακοινοτικές συνομιλίες»

Η κυπριακή κυβέρνηση θα υποβάλει μέχρι τη Δευτέρα, στα Ηνωμένα Εθνη, κατάλογο με τα θέματα καθημερινότητας και ουσίας για το Κυπριακό για συζήτηση στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών.

Αυτό δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει ανάλογη ετοιμότητα και εκ μέρους της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Ελπίζουμε, είπε, να μην υπάρξει αλλαγή στα συμφωνηθέντα, ότι δηλαδή η συζήτηση θα είναι παράλληλη για θέματα ουσίας και καθημερινότητας και ότι η πρόοδος στις επιτροπές αυτές είναι αλληλένδετη.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπάρχουν ζητήματα διαδικασίας, τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν, για να μπορέσουν να αρχίσουν εργασίες των επιτροπών για τα καθημερινά ζητήματα, αλλά και για τα θέματα ουσίας.

Αν η προσπάθεια, επισήμανε, είναι να αρχίσουμε με θέματα καθημερινότητας και στη συνέχεια να περάσουμε σε θέματα ουσίας, τότε θα υπάρξει εμπλοκή.

Το κυπριακό πρόβλημα απαιτεί «μια κυπριακή λύση», τονίζει ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης».

«Ολα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στη διαδικασία των διακοινοτικών συζητήσεων, που δρομολογήθηκε να ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα με την ενεργό εμπλοκή του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ», αναφέρει ο κ. Γκαμπάρι και επισημαίνει:

«Πολλοί αντιμετωπίζουν αυτές τις συζητήσεις, ορθώς ή λάθος, σαν ένα βαρόμετρο της πολιτικής βούλησης να προχωρήσουμε μπροστά, πράγμα το οποίο θα προσδιορίσει και το κατά πόσον ωρίμασε ο χρόνος για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος». Ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών διαβεβαιώνει στο άρθρο του ότι η δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών σε μια συνολική διευθέτηση (του Κυπριακού), που τόσο καθαρά αποδείχτηκε στη διάρκεια της θητείας του Γενικού Γραμματέα, Κόφι Ανάν, «δεν ατόνησε και ούτε πρόκειται να εγκαταλειφθεί».

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
«Οχι» στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Αντίθετη είναι η πλειοψηφία της «κοινής γνώμης» των 25 κρατών - μελών της ΕΕ με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ακόμα και αν έχει εκπληρώσει όλες τις «ευρωπαϊκές προϋποθέσεις», κόντρα στη βούληση των κυβερνήσεών τους, που στηρίζουν τη διεύρυνση της ΕΕ προς τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με ειδική έρευνα του «Ευρωβαρόμετρου», που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27 Μάρτη - 1 Μάη 2006 ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν το φθινόπωρο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το 48% των ερωτηθέντων στα 25 κράτη - μέλη τάσσονται κατά της ένταξης της Τουρκίας, ακόμα και «όταν η Τουρκία θα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους που θέτει η ΕΕ», έναντι 39% που τάσσονται υπέρ. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη χώρα μας είναι 67% κατά της ένταξης και 33% υπέρ.

Σημειώνεται ότι το «όχι» των Ελλήνων στην τουρκική ένταξη είναι το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των «25», μετά την Αυστρία (13% υπέρ και 81% κατά), τη Γερμανία (27% υπέρ και 69% κατά), το Λουξεμβούργο (24% υπέρ και 69% κατά) και την Κύπρο (26% υπέρ και 68% κατά).

Στους «25» πλειοψηφία υπέρ της τουρκικής ένταξης διαπιστώνεται μόνο σε τέσσερα κράτη - μέλη: Τη Σουηδία (60% υπέρ και 33% κατά), την Ολλανδία (55% υπέρ και 42% κατά), τη Σλοβενία (53% υπέρ και 41% κατά) και την Πολωνία (51% υπέρ και 31% κατά ). Παράλληλα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι Ελληνες (50%) και οι Κύπριοι (52%) είναι αυτοί που υποστηρίζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο πολίτη ότι «η συμφιλίωση και η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες» αποτελούν τις βασικές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν στην ευρωπαϊκή τους πορεία η Τουρκία και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Στους «25» το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 31%.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της διεύρυνσης, οι Ελληνες (87%) υποστηρίζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο πολίτη ότι η διεύρυνση της ΕΕ αυξάνει τη μεταφορά θέσεων απασχόλησης σε χώρες όπου η εργασία είναι φθηνότερη. Ακολουθούν οι Βέλγοι με 86%, οι Σλοβένοι με 85% και οι Γερμανοί με 84%. Στους «25» το 75% των πολιτών συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Συγκέντρωση στην Κάρυστο

H ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση σήμερα Σάββατο, στις 9.30 μ.μ. στην παραλία. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δίωξη για τα πεταμένα απόρρητα έγγραφα

Ποινική δίωξη κατά αγνώστων για παραβίαση μυστικών της Πολιτείας από πρόθεση και πλαστογραφία με σκοπό τη βλάβη τρίτου (κακουργήματα) άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε ύστερα από καταγγελίες για ανεύρεση απόρρητων εγγράφων του υπουργείου Εξωτερικών στα σκουπίδια.

Μεταξύ των εγγράφων αυτών υπήρχε και λίστα με ονόματα δημοσιογράφων, που φέρονται να εισέπρατταν μυστικά κονδύλια, που όμως από την εισαγγελική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ήταν πλαστή. Από την κύρια ανάκριση που θα διενεργήσει τακτικός ανακριτής αναμένεται να ελεγχθούν ποια πρόσωπα είχαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα έγγραφα.

Η εισαγγελική έρευνα είχε διαταχθεί τον περασμένο Απρίλη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κατόπιν αιτήματος της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ