ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ταφόπλακα» στις μίζες της «Ζήμενς»

Καλύπτει πλήρως τον «ταξιδιώτη υπουργό» και προχωρεί σε συμψηφισμό με τις μίζες του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

«Ταφόπλακα» στην υπόθεση με τις μίζες της «Ζήμενς» βάζει η κυβέρνηση, επιλέγοντας από τη μια να καλύψει πλήρως τους δικούς της υπουργούς που φέρονται αναμεμειγμένοι και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε συμψηφισμό με τις μίζες του ΠΑΣΟΚ.

Από τις χτεσινές τοποθετήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της προκειμένου να οδηγήσει σε κουκούλωμα και αυτή την υπόθεση, ακολουθώντας τη δοκιμασμένη τακτική που είχε ακολουθήσει σε παρόμοια διαχειριστικά σκάνδαλα επί γαλάζιας διακυβέρνησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου ανέλαβε την ευθύνη να προσφέρει πλήρη πολιτική κάλυψη στον Μιχ. Λιάπη αναφορικά με το ταξίδι που εμφανίζεται να είχε οργανώσει για λογαριασμό του η «Ζήμενς» στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα παραστατικά, που - όπως δήλωσε - διαθέτει και επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του. «Είναι τόσο σαφής η δήλωση του κ. Λιάπη, ώστε δε χρειάζεται εγώ να προσθέσω τίποτα περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι από την έρευνα που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου δεν προκύπτει κάτι μεμπτό και επιμένοντας ότι τα όσα αποκαλύπτονται για τον υπουργό Πολιτισμού κινούνται στη σφαίρα των φημών.

«Η έρευνα έχει γίνει μέχρι τώρα για το συγκεκριμένο θέμα και δεν έχει αποδείξει ότι υπάρχει υπουργός ο οποίος να έχει ταξιδέψει με τον τρόπο που αναφέρεται στις φήμες και στο δημοσίευμα», είπε απαντώντας στο χτεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», σύμφωνα με το οποίο το ταξίδι του Μ. Λιάπη στη Γερμανία προσφέρθηκε από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής της «Ζήμενς» στη χώρα μας Μιχ. Χριστοφοράκο.

Παράλληλα, επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και κουκούλωμα της υπόθεσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «θύμισε» με νόημα το 1 εκατ. ευρώ που κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τη δήλωση του Θ. Τσουκάτου. Ο Θ. Ρουσόπουλος υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας αναληθώς ότι «λειτουργεί και βγάζει στη δημοσιότητα διάφορα θέματα», καθώς και ότι με την κύρια ανάκριση «διευρύνονται οι ορίζοντες της έρευνας».

«Οργή» Μ. Λιάπη

Νωρίτερα ο Μιχ. Λιάπης εξέδωσε μια γραπτή δήλωση στην οποία εκφράζει την οργή του επειδή «διασύρεται το όνομά του με ανυπόστατες φήμες», υποστηρίζει ότι πληρώνει με δικά του χρήματα όλα τα ιδιωτικά ταξίδια του και μάλιστα κρατάει όλα τα παραστατικά, αλλά δεν τα έδωσε στη δημοσιότητα...

«Το ταξίδι μου στη Γερμανία, για τους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας, ήταν ιδιωτικό, ταξίδεψα μόνο με το γιο μου, το οργάνωσα και το πλήρωσα ο ίδιος. Και για να εμπεδωθεί από τους λασπολόγους μου καλύτερα: ΟΛΑ τα ιδιωτικά μου ταξίδια τα πληρώνω πάντα με δικά μου χρήματα. Και κρατάω και τα σχετικά παραστατικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση, επαναλαμβάνοντας ότι «όλα τα άλλα είναι ψευδή». Υποστηρίζει ότι στόχος των συκοφαντών είναι πλήττοντας τον ίδιο να πλήξουν την κυβέρνηση, «για να αντισταθμίσουν τα αποδεδειγμένα πια ανομήματα των πολιτικών μας αντιπάλων». Η δήλωση καταλήγει με βαρύγδουπες διαπιστώσεις του τύπου «την πολιτική τρομοκρατία δε θα την ανεχθώ», καθώς και απειλές για παραπομπή των συκοφαντών στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός επρόκειτο να ασκήσει αγωγή σε βάρος της «Ελευθεροτυπίας» διεκδικώντας αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση. Η εφημερίδα απάντησε χτες επισημαίνοντας ότι «δε θα υπήρχε ζήτημα» για τον Μιχ. Λιάπη αν έδινε στη δημοσιότητα τα παραστατικά. Σύμφωνα πάντως με χτεσινοβραδινή αποκάλυψη του «Αλτερ», η διεύθυνση του ξενοδοχείου όπου διέμεινε ο υπουργός στη Λειψία της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι «η Ζήμενς έκανε την κράτηση για τον κ. Λιάπη»...

Ορίστηκε ο ειδικός ανακριτής για την υπόθεση

Ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, ορίστηκε προκειμένου να διενεργήσει την κύρια ανάκριση της υπόθεσης «Siemens». Ο ανακριτής άρχισε ήδη να μελετά την 30 τόμων δικογραφία, ενώ οι όποιες εξελίξεις της υπόθεσης αναμένονται από το Σεπτέμβρη.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου, που έκανε από το Δεκέμβρη του 2006 την προκαταρκτική εξέταση, ολοκλήρωσε προχτές τη διαδικασία χωρίς να εκδώσει πόρισμα και να προσωποποιήσει τις κατηγορίες. Η εξέταση έκλεισε με την άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου για τέσσερα κακουργήματα σε βάρος του Δημοσίου, χωρίς να εντοπιστούν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Στο πλαίσιο της έρευνάς του ο εισαγγελέας εξέτασε με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων περίπου σαράντα άτομα. Οι κατηγορίες είναι παθητική και ενεργητική δωροδοκία σε βάρος του Δημοσίου και του ΟΤΕ, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ηθική αυτουργία και άμεση συνεργία στη νομιμοποίηση εσόδων και αφορούν τις συμβάσεις του ΟΤΕ με την «Siemens» για ψηφιοποίηση, καθώς και τη σύμβαση για την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος C4I ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στην ποινική δίωξη δεν περιλαμβάνεται το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, ενώ o εισαγγελέας Πρωτοδικών ζήτησε επίσης να σχηματιστούν ξεχωριστές δικογραφίες και να διενεργηθούν ξεχωριστές προκαταρκτικές έρευνες για τις καταγγελίες που αφορούν στον ΟΣΕ, στο πρόγραμμα «Ερμής» και στην προμήθειά τους.

Στο μεταξύ σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ούτε βιαστικό κλείσιμο της υπόθεσης ούτε αιφνιδιαστική απόφαση της προανάκρισης ούτε βεβαίως ουδεμία διάθεση κάλυψης ευθυνών και στοιχείων υπήρξε στην υπόθεση της "Siemens"», χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνους τους ισχυρισμούς και τις διαρκείς επιθέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό η Δικαιοσύνη με αφορμή την υπόθεση».

ΠΑΣΟΚ
Το «παίζει»... εντιμότερος διαχειριστής

Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ στην προχτεσινή απόφαση του εισαγγελέα να κλείσει την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ, κίνηση που η Χ. Τρικούπη χρεώνει ευθέως στην κυβέρνηση. Η αξιωματική αντιπολίτευση σηκώνει τους τόνους, πασχίζοντας να εμφανιστεί ως εντιμότερος διαχειριστής του συστήματος, έναντι της ΝΔ, καθώς ουσιώδεις διαφορές στα μείζονα πολιτικά ζητήματα δεν έχουν.

Χτες ο πρόεδρος Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε έγκλημα και εκτροπή, πολιτική και δικαστική - της οποίας την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και η ηγεσία της Δικαιοσύνης - το γεγονός ότι έκλεισε η προανακριτική διαδικασία. «Αρον - άρον» όπως είπε και επειδή δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που ενοχοποιούσαν τη ΝΔ. Αναφερόταν σε δημοσιεύματα εφημερίδων που φωτογραφίζουν τον υπουργό Πολιτισμού Μ. Λιάπη ότι διατηρούσε σχέσεις με το μεγαλοστέλεχος της ΖΗΜΕΝΣ και εμπλεκόμενο στις μίζες που φέρονται να δόθηκαν στο δικομματισμό, Μ. Χριστοφοράκο.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την προανακριτική διαδικασία ως διάτρητη, έκανε λόγο για επιλεκτικές διαρροές και πρόσθεσε ότι βολεύει την κυβέρνηση να κλείσει τη διαδικασία επικεντρώνοντας στο χρηματισμό μόνο του ΠΑΣΟΚ μέσω Τσουκάτου, όπως ο τελευταίος μαρτυρά. Αναφέρθηκε στις πληροφορίες εκ Γερμανίας περί πολλών εκατομμυρίων που όδευσαν προς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να γίνει προσπάθεια να βρεθεί «ποιους αφορούν και να έχουμε τα ονόματα και να αποκαλυφθούν».

Πάντως, στην πρόταση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνου, να κληθεί να καταθέσει στον εισαγγελέα και ο Κ. Σημίτης, απάντησε ότι «το ζητούμενο δεν είναι, για επικοινωνιακούς λόγους, να φωνάξουμε έναν τέως πρωθυπουργό για να μας πει τι γνωρίζει».

Τέλος, παραδέχτηκε ότι η υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ δεν περιορίζεται στο ταξίδι του Λιάπη, αλλά «ότι υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με πολιτικό χρήμα και τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα ακόμα και απ' την περίφημη υπόθεση Τσουκάτου», ότι «υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή δε βγαίνουν στην επιφάνεια».

Την άποψη αυτή έκφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος λέγοντας ότι «το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα μικρό πρόβλημα ενός ή δύο ατόμων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ