ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Προτεραιότητα η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας

Κυρίαρχο θέμα στις χτεσινές συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με ΣΕΒ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Την ύπαρξη «κοινά αποδεκτών λύσεων» για τη στήριξη του αντιλαϊκού στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης διαπίστωσαν, για άλλη μια φορά, ο Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος των βιομηχάνων

Eurokinissi

Την ύπαρξη «κοινά αποδεκτών λύσεων» για τη στήριξη του αντιλαϊκού στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης διαπίστωσαν, για άλλη μια φορά, ο Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος των βιομηχάνων
«Θεωρώ ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να έχουμε κοινά αποδεκτές λύσεις», ήταν η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, μετά τη συνάντησή του χτες με τον Αλ. Τσίπρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις που αφορούν τη διαχείριση του δημοσίου χρέους χωρίς να έχουν επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τη σταθερότητα», πρόσθεσε.

Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που «βασίζεται σε επενδύσεις και όχι στην κατανάλωση» βρέθηκε - κατά τον Θ. Φέσσα - στο επίκεντρο της συζήτησης, ενώ ερωτηθείς για τον κατώτατο μισθό ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ πληρώνουν πολύ παραπάνω, συμπληρώνοντας με νόημα ότι ναι μεν οι «καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι δίνουν ώθηση στις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται», αλλά «το θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι πολύ γενικότερο για να μείνει μόνο στον κατώτατο μισθό».

Μ' αυτές τις δηλώσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ απάντησε εμμέσως σε ορισμένα απ' τα ζητήματα που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας στο τραπέζι, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, όπως η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, η διαπραγμάτευση για «κούρεμα» του χρέους κ.ά.

Κίνημα στοιχισμένο πίσω από τους στόχους των καπιταλιστών

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας στις συναντήσεις που είχε με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διατύπωσε την αξίωση να πάρει το εργατικό - λαϊκό κίνημα «πάνω του» την υπόθεση της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, βρίσκοντας ευήκοα ώτα αυτά των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που υπηρετούν χρόνια τώρα το στόχο αυτό. «Εγινε ουσιαστική συζήτηση για τη δυνατότητα ευρύτερης σύγκλισης κοινωνικών δυνάμεων, υπό την ηγεμονία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, καλώντας τους εργαζόμενους και το κίνημά τους να αυτοχειριαστούν, μέσω της συστράτευσής τους με τους ταξικούς τους αντιπάλους για επίτευξη στόχων εχθρικών προς τα συμφέροντά τους.

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τις δυνάμεις με τις οποίες ούτως ή άλλως το κόμμα του συμπορεύεται χρόνια τώρα σε επίπεδο συνδικαλιστικού κινήματος, να διαμορφώσουν «μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία που θα στηρίξει την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, με ουσιαστική και ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα δημόσιου χρέους».

Ετοιμος από καιρό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, διαβεβαίωσε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως κάνουν άλλωστε έως σήμερα, ανεξάρτητα ποιος τη διευθύνει. «Τα συνδικάτα μπορούν να στηρίζουν μια πολιτική, η οποία είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων, ανεξαρτήτως των κομματικών και πολιτικών επιλογών που έχουν τα μέλη των συνδικάτων», δήλωσε.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Συνεχίζεται με εντάσεις, κόντρες και ονοματολογία

Αμείωτες συνεχίζονται οι διεργασίες στα αστικά κόμματα στο ευρύτερο πλαίσιο αναμόρφωσης του αντιλαϊκού πολιτικού σκηνικού, ενώ στην ίδια λογική, συνεχίζεται και η «προεδρολογία» με νέα ονόματα να πέφτουν στο τραπέζι.

Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός για τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, από οπαδούς του προηγούμενου προέδρου, Γ. Παπανδρέου, στην προχτεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος Α. Παπανδρέου.

Χτες, στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος αναρτήθηκε σχόλιο ενάντια στον Γ. Παπανδρέου και τους οπαδούς του, το οποίο κατέβηκε λίγο αργότερα, με την τωρινή ηγεσία να «αποδοκιμάζει» τους χαρακτηρισμούς που εμπεριείχε. Πάντως, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, χαρακτήρισε «αθλιότητες» τα συνθήματα κατά Βενιζέλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν «η αστεία εκδοχή ενός "πολιτικού τζιχαντισμού" και φανατισμού». Τις αποδοκιμασίες έσπευσε να στηλιτεύσει, μιλώντας στο «Mega», και ο Α. Λοβέρδος.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να «απαντήσει» σήμερα, στην ομιλία του στην επίσημη εκδήλωση του κόμματος το απόγευμα στο Ζάππειο, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Στην εκδήλωση αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Κ. Σημίτης, ενώ ο Γ. Παπανδρέου δεν θα παραβρεθεί επικαλούμενος «ανειλημμένες υποχρεώσεις» στο εξωτερικό.

«Φιλολογία» ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα

Στο μεταξύ, σε άρθρο του για τα σαράντα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Ρέππας αναφέρει ότι «η αλλαγή κυβέρνησης είναι προϋπόθεση για την αλλαγή πολιτικής και τον αναπροσανατολισμό της χώρας. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ή θα είναι πρωταγωνιστικός ή θα είναι ο τελευταίος και καταληκτικός ρόλος της σαραντάχρονης πορείας του».

Επιμένει για ένα «συνέδριο ΠΑΣΟΚ», με θέματα όπως «η αξιολόγηση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην τρέχουσα συγκυρία και η διατύπωση νέας πρότασης για την προοδευτική πολιτική αποσυνδεδεμένη από τον κυβερνητισμό (...) Η οριοθέτηση των πολιτικών συμμαχιών και συνεργασιών στη βάση ιδίως εθνικών και κοινωνικών προταγμάτων».

Κλείνοντας το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει: «Η οριοθέτηση Δεξιάς - Αριστεράς σε πείσμα των ανιστόρητων που επιχειρούν να την επιχωματώσουν για να διευκολυνθεί η ηγεμονία της Δεξιάς είναι υπαρκτή και σε τελευταία ανάλυση αποτελεί και ζωτική ανάγκη για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία. Η Αριστερά οφείλει να είναι στην ουσία της δύναμη συνεργασίας και συνεννόησης και όχι σωτηριολογικό δόγμα και αυταρχική επιβολή».

Ταυτόχρονα, στο φόντο της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015, μετά τη φιλολογία που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες μέρες για πιθανή υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, χτες μιλώντας στο «Mega» ο βουλευτής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος πρότεινε ως υποψήφιο τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, το όνομα του οποίου είχε «παίξει» και παλαιότερα για τη θέση αυτή, πριν την εκλογή Παπούλια.

«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», σχολίασε ο παρευρισκόμενος στη συζήτηση βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς. Ο Π. Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ είπε μεν ότι η συζήτηση είναι πρόωρη, αλλά δεν απέρριψε την πρόταση.

ΔΗΜΑΡ
Πρώτα άλλο μείγμα, μετά συζήτηση για την Προεδρία

Ενώνοντας τη φωνή της με όσους αξιώνουν αλλαγή του ακολουθούμενου μείγματος πολιτικής, ώστε να ευνοηθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, η ΔΗΜΑΡ καλεί την κυβέρνηση «στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης» να επιδιώξει «μια νέα συμφωνία με τους δανειστές που θα απεγκλωβίσει την οικονομία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο και θα αποκαταστήσει την κοινωνική συνοχή».

Ενώ σε επίπεδο διακηρύξεων ταυτίζεται ουσιαστικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, η απροθυμία της ηγεσίας της να διαλύσει τον «κουρνιαχτό» σεναρίων που φέρουν τον πρόεδρό της να ορέγεται την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκαλεί αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην Κουμουνδούρου.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γ. Πανούσης, επανήλθε χτες και έκανε λόγο (ρ/σ «Βήμα») για ενδείξεις για συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο Κουβέλη: «Ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι παραιτείται μετά τις ευρωεκλογές, αλλά δεν παραιτήθηκε. Είπε πέντε φορές ότι δεν θα είναι υποψήφιος ΠτΔ και θυμωμένα κάποια στιγμή, όταν τον πιέσαμε, αλλά ξαφνικά λέει ότι τον πήραν τηλέφωνο... Δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του καθενός. Οι ενδείξεις - διότι δεν ήμουν παρών - είναι σοβαρές. Δεν μπορεί να βγει με πρωτοσέλιδο κυριακάτικα η "Καθημερινή", με κίνδυνο να διαψευστεί σε πέντε λεπτά. (...) Υπάρχουν, όμως, και άλλες ενδείξεις. Οπως ο τρόπος της απάντησης. Οτι δεν έχει δεχθεί τηλέφωνο. Δεν είπε "δεν με ενδιαφέρει". Νομίζω λοιπόν ότι έχουν συζητηθεί αυτά τα θέματα. Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό, αλλά ρωτήστε και στη Βουλή τους βουλευτές της ΝΔ που ξέρουν καλύτερα από μένα. Μεταξύ υπουργών και βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συζητώνται αυτά, σε κάποιο βαθμό. Παράδειγμα, είδα κάποιον αντιπρόεδρο της Βουλής πριν από καιρό και του είπα ότι δεν πρόκειται να υπάρχει υποψήφιος ΠτΔ από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά μου απάντησε "μη φοβάσαι, γιατί γίνονται συζητήσεις"...».

Ο θεσμός και ο χρόνος

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρας, σχολιάζοντας τα σενάρια, επανέλαβε: «Στο ζήτημα της εκλογής του ΠτΔ συνάπτονται δύο ζητήματα: Ενα θεσμικού και ένα πολιτικού χαρακτήρα. Οσον αφορά το θεσμικό ζήτημα, φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε με την πρόσφατη δήλωση του Κ. Κουβέλη ότι κανένα παιχνίδι με τους θεσμούς και από κανέναν δεν είναι ανεκτό. (...) Εμείς, λοιπόν, λέμε, πρώτον - κρατώντας το θεσμικό στοιχείο - ότι αυτήν τη συζήτηση θα την κάνουμε στον κατάλληλο χρόνο. Ο κατάλληλος χρόνος δεν μπορεί να είναι νωρίτερα, τουλάχιστον από τα τέλη του Ιανουαρίου. Δεύτερον, (...) η εκλογή δεν μπορεί παρά να γίνει σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί, μετά από έξι μήνες και με τις πολιτικές που ασκούνται».

Διόρθωση

Στη λεζάντα της φωτογραφίας που συνόδευε το χτεσινό θέμα του «Ριζοσπάστη» (σελ. 9) για την εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας δράσης κατά του ΝΑΤΟ, η σωστή σειρά στο πάνελ των ομιλητών είναι η εξής (από αριστερά): Θανάσης Παφίλης, Ακελ Τακάζ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Χρίστος Κουρτελλάρης και Γιάννης Ντουνιαδάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ