Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
Συνεχίζεται με εντάσεις, κόντρες και ονοματολογία

Αμείωτες συνεχίζονται οι διεργασίες στα αστικά κόμματα στο ευρύτερο πλαίσιο αναμόρφωσης του αντιλαϊκού πολιτικού σκηνικού, ενώ στην ίδια λογική, συνεχίζεται και η «προεδρολογία» με νέα ονόματα να πέφτουν στο τραπέζι.

Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αναβρασμός για τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, από οπαδούς του προηγούμενου προέδρου, Γ. Παπανδρέου, στην προχτεσινή εκδήλωση του Ιδρύματος Α. Παπανδρέου.

Χτες, στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος αναρτήθηκε σχόλιο ενάντια στον Γ. Παπανδρέου και τους οπαδούς του, το οποίο κατέβηκε λίγο αργότερα, με την τωρινή ηγεσία να «αποδοκιμάζει» τους χαρακτηρισμούς που εμπεριείχε. Πάντως, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, χαρακτήρισε «αθλιότητες» τα συνθήματα κατά Βενιζέλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν «η αστεία εκδοχή ενός "πολιτικού τζιχαντισμού" και φανατισμού». Τις αποδοκιμασίες έσπευσε να στηλιτεύσει, μιλώντας στο «Mega», και ο Α. Λοβέρδος.

Ο Ευ. Βενιζέλος αναμένεται να «απαντήσει» σήμερα, στην ομιλία του στην επίσημη εκδήλωση του κόμματος το απόγευμα στο Ζάππειο, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Στην εκδήλωση αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Κ. Σημίτης, ενώ ο Γ. Παπανδρέου δεν θα παραβρεθεί επικαλούμενος «ανειλημμένες υποχρεώσεις» στο εξωτερικό.

«Φιλολογία» ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα

Στο μεταξύ, σε άρθρο του για τα σαράντα χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο Δ. Ρέππας αναφέρει ότι «η αλλαγή κυβέρνησης είναι προϋπόθεση για την αλλαγή πολιτικής και τον αναπροσανατολισμό της χώρας. Ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ή θα είναι πρωταγωνιστικός ή θα είναι ο τελευταίος και καταληκτικός ρόλος της σαραντάχρονης πορείας του».

Επιμένει για ένα «συνέδριο ΠΑΣΟΚ», με θέματα όπως «η αξιολόγηση της παρουσίας του ΠΑΣΟΚ στην τρέχουσα συγκυρία και η διατύπωση νέας πρότασης για την προοδευτική πολιτική αποσυνδεδεμένη από τον κυβερνητισμό (...) Η οριοθέτηση των πολιτικών συμμαχιών και συνεργασιών στη βάση ιδίως εθνικών και κοινωνικών προταγμάτων».

Κλείνοντας το μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει: «Η οριοθέτηση Δεξιάς - Αριστεράς σε πείσμα των ανιστόρητων που επιχειρούν να την επιχωματώσουν για να διευκολυνθεί η ηγεμονία της Δεξιάς είναι υπαρκτή και σε τελευταία ανάλυση αποτελεί και ζωτική ανάγκη για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία. Η Αριστερά οφείλει να είναι στην ουσία της δύναμη συνεργασίας και συνεννόησης και όχι σωτηριολογικό δόγμα και αυταρχική επιβολή».

Ταυτόχρονα, στο φόντο της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015, μετά τη φιλολογία που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες μέρες για πιθανή υποψηφιότητα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, χτες μιλώντας στο «Mega» ο βουλευτής της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος πρότεινε ως υποψήφιο τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο, το όνομα του οποίου είχε «παίξει» και παλαιότερα για τη θέση αυτή, πριν την εκλογή Παπούλια.

«Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», σχολίασε ο παρευρισκόμενος στη συζήτηση βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς. Ο Π. Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ είπε μεν ότι η συζήτηση είναι πρόωρη, αλλά δεν απέρριψε την πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ