ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραγούδια αγώνα και αξιοπρέπειας

Συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, στις 6/5, 8.30 μ.μ., στη Ριζούπολη

Στον Γιάννη Ρίτσο, στον μεγάλο μας ποιητή, που στρατεύτηκε με τα υψηλότερα ιδανικά, με τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος και βρέθηκε στο δρόμο πάντα παρών στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας, είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Μια εκδήλωση τιμής για τον δημιουργό, που αφουγκράστηκε το λυγμό της ανθρωπότητας και πάλεψε για έναν δίκαιο κόσμο, καταθέτοντας μια σπουδαία ποίηση, λυρική, ματωμένη, αγωνιστική, φιλοσοφική, λαϊκή, βαθιά ανθρώπινη. Στη συναυλία θα πάρουν μέρος οι τραγουδιστές Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά και Μανώλης Μητσιάς, ενώ θα συμμετέχει η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια αγκαλιά τραγούδια που σημάδεψαν γενιές και ευτύχησαν να γίνουν σύμβολα αντίστασης, αγώνα, αξιοπρέπειας. Από τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη» και τα «Λιανοτράγουδα», σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη. Από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Χρήστου Λεοντή και την «Πικραμένη μου γενιά» σε μουσική Μάριου Τόκα. Και μαζί η συγκλονιστική «Στηθάγχη» του Θάνου Μικρούτσικου, σε ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ (αναφέρεται στις εκτελέσεις των Ελλήνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης) - σε ποιητική μετάφραση Γιάννη Ρίτσου κ.ά. Θα γίνουν κάποιες απαγγελίες ποιημάτων του, ενώ θα διαβαστούν τα λόγια του Ρίτσου, που αναφέρει γιατί έγινε κομμουνιστής. Επίσης, σε βιντεοοθόνη θα παρουσιαστεί οπτικό υλικό.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να έρθουμε σ' επαφή με ό,τι ζωντανό υπάρχει στην κοινωνία

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Ρ/Σ «Αλφα»

Motion Team

Το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται λίγο καιρό πριν τις ευρωεκλογές, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους Δ. Βερύκιο και Δ. Σταυρόπουλο, στο πλαίσιο συνέντευξής της στο ραδιόφωνο του «Αλφα», από την οποία παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

-- Πάμε σε διπλές εκλογές ή σε μονές, σε ευρωεκλογές μόνο;

-- Α. Π.: «Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του κ. Καραμανλή. Πιστεύω ότι δεν πρόκειται να εξαντλήσει την τετραετία. Τώρα αν θα γίνουν τον επόμενο Σεπτέμβρη ή όχι δεν μπορώ να ξέρω, ή δεν μπορώ να ξέρω αν σε ένα βράδυ αλλάξει γνώμη και πάμε για διπλές. Αυτό που έχει σημασία πάντως είναι ότι στο επίκεντρο της συζήτησης πρέπει να βρεθούν η κρίση, ο ρόλος της ΕΕ, η πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα και που οπωσδήποτε σε σημαντικό βαθμό επηρεάζει και καθορίζεται από την ΕΕ, αφού οι ίδιες δυνάμεις είναι εδώ και εκεί. Εν πάση περιπτώσει πρέπει να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα. Τα προβλήματα της ανεργίας, τα προβλήματα της εκπαίδευσης, τα προβλήματα της Υγείας και της πρόληψης, αυτά πρέπει να είναι το κριτήριο».

-- Τα όποια προβλήματα απ' ό,τι φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών κυριαρχούν στις προτιμήσεις των πολιτών...

-- Α. Π.: «Είναι λογικό και δεν πρέπει ο λαός να ακολουθήσει τη λογική της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, να συζητάνε και να βάζουν στη ζυγαριά αν είναι πιο βαριά τα γαλάζια ή τα πράσινα σκάνδαλα».

-- Βλέπουμε τα δύο μεγάλα κόμματα να κονταροχτυπιούνται και να πολώνουν το κλίμα για να πάρουν τις εκλογές...

-- Α. Π.: «Δεν είναι μόνο ότι οξύνουν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν συσπείρωση, ανταγωνισμό και εν πάση περιπτώσει για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των οπαδών. Αυτή η συζήτηση τους συμφέρει γιατί αφήνει στο απυρόβλητο μια σειρά μεγάλα ζητήματα, ορισμένα από αυτά τα είπα και προηγουμένως».

Το ΠΑΣΟΚ παίζει το χαρτί του αντικομμουνισμού

-- Μήπως σ' αυτήν την παγίδα πέφτει και το ΚΚΕ; Θα σας φέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιστολής που στείλατε στον Γ. Παπανδρέου για τον Θ. Πάγκαλο. Δεν είχατε σκεφτεί μήπως αυτή η επιστολή αποτελέσει δόλωμα στο αγκίστρι του ΠΑΣΟΚ να μαζέψει ψήφους και από τη δεξαμενή της αριστεράς;

-- Α. Π.: «Η αποστολή του γράμματος υπηρετούσε ένα ζήτημα: Σε όλη την Ευρώπη ο αντικομμουνισμός, όχι η πολεμική προς τον κομμουνισμό και τα κομμουνιστικά κόμματα, ο αντικομμουνισμός, έχει πάρει πια τη μορφή της κρατικής επίθεσης. Αν ήταν στην Ελλάδα ζήτημα ενός προσώπου ή ενός κόμματος, θα μπορούσε κανείς να το αντιμετωπίσει. Και δε νομίζω ότι ένα γράμμα οξύνει τα πράγματα»...

-- Δηλαδή, λέτε ότι ο κ. Πάγκαλος δεν είναι μόνος του;

-- Α. Π.: «Δεν με απασχολεί ο κ. Πάγκαλος, για τον οποίο για άλλη μια φορά θα πω ότι ο άνθρωπος πάντα έτσι ήταν και έτσι είναι, δηλαδή δεν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος φοράει πολλά προσωπεία. Αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ επιλέγει σε προεκλογική περίοδο να ρίξει και αυτό το χαρτί, κάτω από το άγχος να πάρει την αυτοδυναμία, να πάρει ψήφους, γιατί εδώ πια δεν κρίνεται μόνο αν θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά αν θα μπορεί να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Θέλουν να βάλουν όρια στην αντιπαράθεση

-- Το 3% στις ευρωεκλογές, που δείχνει ένα γκάλοπ, είναι παγίδα για το ΠΑΣΟΚ, δεν τους φτάνει...

-- Α. Π.: «Και αυτό, ξέρετε, δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι και το γενικό κλίμα, υπάρχει και η γενικότερη γραμμή της ΕΕ, και επομένως εμείς θέλουμε να συγκεντρώσουμε την προσοχή στο εξής: Κάνουμε και εμείς πόλεμο στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, επομένως δεν μπορεί να μη θέλουμε και εμείς πόλεμο, δηλαδή να θυμώνουμε, αλλά άλλο πράγμα αυτό και άλλο να μιλάμε με όρους "κονσερβοκουτιού" ή του 1950. Ας μιλήσουμε με τους σημερινούς όρους. Οταν μπαίνει θέμα αν το ΚΚΕ είναι στα όρια της νομιμότητας, αυτό δεν είναι ένα απλό θέμα. Το να πει ότι το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα παλαιοκομματικό, έχει ξεπερασμένες θέσεις, οπισθοδρομικές κλπ, είναι πολιτική εκτίμηση. Δε συμφωνούμε, αλλά είναι μέσα στους όρους τους πολιτικούς»...

-- Υπάρχει πολιτική δύναμη, υπάρχει σοβαρός άνθρωπος σήμερα που να βάζει τέτοιο ζήτημα;

-- Α. Π.: «Αυτό το ζήτημα, μην ξεχνάτε, το είχε βάλει και παλιότερα ο κ. Σημίτης, δεν είναι καινούριο θέμα. Και ο κ. Πάγκαλος το είχε βάλει παλιότερα. Επομένως δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Θέλουν ακριβώς, να βάλουν όρια στην αντιπαράθεση. Δε θα τους ένοιαζε αν μιλούσαμε για πρόσωπα, να πούμε ο ένας είναι ανίκανος, ο άλλος είναι κοιμισμένος, ο άλλος είναι ηλίθιος. Τους πειράζει όταν εμείς λέμε ότι πρέπει ο λαός να γίνει αφεντικό στον τόπο, που σημαίνει να γίνει ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής».

-- Αυτό ενοχλεί...

-- Α. Π.: «Κάτι που λέμε από το '18. Τώρα το είπαμε; Κάτι καινούριο είπαμε;».

-- Μετανιώσατε για το χαρακτηρισμό σας περί ποντικιών;

-- Α. Π.: «Ενα λεπτό, εάν βέβαια απέδιδα χαρακτηριστικά ζώου σε ένα πρόσωπο δεν θα ήταν σωστό, αλλά δεν έκανα αυτό. Εκανα μία παρομοίωση, για την οποία δεν μετανιώνω βέβαια. Δηλαδή όταν το καράβι βυθίζεται τα ποντίκια φεύγουν πρώτα. Αυτό είναι μία παρομοίωση και οι λαϊκές παροιμίες στη χώρα μας είναι πάρα πολλές και εν πάση περιπτώσει χρησιμοποιούνται αυτά, ήταν μία εικόνα που έδωσα. Και αυθόρμητα βγήκε, ούτε είναι στο κάτω - κάτω καράβι το ΚΚΕ, κόμμα είναι. Αυτό δεν καταλαβαίνω. Γιατί πείραξε επί της ουσίας αυτό που έθεσα; Ετσι ήταν».

-- Ξέρετε, ίσως γιατί πείραξε, πετάξατε ξαφνικά τα ποντίκια;

-- Α. Π.: «Κοιτάξτε, αυτό είναι μια παρομοίωση και δεν μετανιώνω, είναι έτσι. Και μάλιστα μίλησα για ηγετικά στελέχη. Εγώ δεν έχω κανένα δικαίωμα όταν π.χ. έχω μία θέση ηγετική - δεν λέω αρχηγική - και αυτό που λέμε ηγέτης τι σημαίνει: Μπαίνει μπροστά και όχι ότι τον ακολουθούν άλλοι, αλλά σε ένα βαθμό επηρεάζει, όπως και να το κάνουμε. Δεν μπορεί να φτάσουμε σε κάποια στιγμή, σε ένα βράδυ να πει χαίρετε κύριοι, έχω αυτή τη γνώμη. Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε πρόβλημα».

Συμπράξεις είχαμε, αλλαγή δεν είχαμε

-- Ζείτε με το όνειρο να δείτε ξανά την αριστερά ενωμένη στην Ελλάδα, είναι εφικτό αυτό το όνειρο;

-- Α. Π.: «Να σας πω ποιο είναι το όνειρο; Είναι να ξαναδούμε, στις σύγχρονες όμως συνθήκες, δε μιλάω για επιστροφή στο παρελθόν, ένα ισχυρό εργατικό κίνημα, συνδικάτα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι εργατική αριστοκρατία, εργατοπατέρες. Μια εργατική τάξη η οποία αναδεικνύει όλα τα σύγχρονα ζητήματα, με ευρύτερο πλαίσιο πάλης και όχι απλώς κάποια αμυντικά ζητήματα, σε συμμαχία. Γιατί μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολυάριθμα μικροαστικά στρώματα. Δεν μπορεί δηλαδή να ανεβαίνουν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και να μην συμπαρίστανται και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως, υπάρχουν σωματεία που το έχουν αναδείξει».

-- Αυτά δεν μπορεί να τα πετύχει σαν πολιτική δύναμη μια ενωμένη αριστερά;

-- Α. Π.: «Τι θα πει ενωμένη αριστερά; Αυτό δε σημαίνει βεβαίως - και θα το προσθέσω - ότι μπορεί να το κάνει μόνο του το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είναι το κόμμα που έχει ολοκληρωμένη αντίληψη για αυτή την κοινωνική συμμαχία, που αποκτά πια πολιτικές διαστάσεις. Είναι μεγάλο πράγμα, αυτή είναι η δύναμη και πραγματικά θα θέλαμε να υπάρχουν και άλλες δυνάμεις. Με τις υπάρχουσες όμως δυνάμεις δεν μπορούμε να συμπράξουμε. Επομένως είναι άλλο πράγμα να έχω ένα όραμα το οποίο προσπαθώ να συμβάλω να γίνει πραγματικότητα και άλλο πράγμα να ονειρεύομαι κάτι το οποίο είναι απραγματοποίητο»...

-- Γιατί δεν κάνετε ένα τέτοιο κάλεσμα;

-- Α. Π.: «Κάλεσμα κάνουμε στο λαό και μάλιστα χωρίς να βάζουμε ταμπέλες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εργατοϋπάλληλοι, το 65% στην Ελλάδα είναι μισθωτή εργασία, η μεγάλη πλειοψηφία είναι εργατοϋπάλληλοι, απευθυνόμαστε σε αυτούς. Βεβαίως και στους μικρούς επιχειρηματίες. Και εδώ δεν βάζουμε ταμπέλες, αριστερός, δεξιός κλπ. Εδώ πια τους βλέπεις σαν κοινωνική δύναμη και απευθυνόμαστε σε αυτούς. Βεβαίως, για να πετύχεις αυτή την κοινωνική δύναμη, απευθύνεσαι ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι ριζοσπάστες ή που νοιώθουν προδομένοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Σε αυτούς που θέλουν να αλλάξουν τη ρότα των πραγμάτων, που θέλουν αντίσταση - όχι φραστική, αλλά της πράξης - μέχρι τη ρήξη. Απευθυνόμαστε σε αυτούς. Και να υπήρχαν αυτή τη στιγμή 2-3 κόμματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε σύμπραξη, θα εμπνέαμε κάποια ενδεχόμενη δυναμική εκλογική εκστρατεία η οποία μετά την κάλπη θα χανόταν. Εδώ πρέπει να ανασυνταχθεί το ίδιο το λαϊκό κίνημα. Εκεί ρίχνουμε σήμερα την προσοχή μας κι αν ήμασταν 2-3 κόμματα μαζί, βεβαίως θα δημιουργούνταν ελπίδες. Αλλά οι ελπίδες - θα σας το πω καθαρά - θα χάνονταν μέσα στο επόμενο κοινοβούλιο.

Ξέρετε, αυτή την περίοδο, αλλά και την προηγούμενη, διαβάζω μια σειρά βιβλία από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, όχι μόνο κομμουνιστικά. Και βγαίνει αυτό το πράγμα: Συμπράξεις και εκλογικές συμπράξεις είχαμε μέχρι να στερεωθεί ο δικομματισμός στην Ελλάδα. Αλλαγή δεν είχαμε».

Το ευρωψηφοδέλτιο έχει μια δυναμική

-- Οποια συνεργασία είχατε και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και με άτομα συνεργαζόμενα με το ΚΚΕ, δεν πήγε άσχημα...

-- Α. Π.: «Βεβαίως, αλλά είναι άλλο πράγμα. Τώρα μιλάμε για πολιτικές δυνάμεις. Οχι μόνο στο κεντρικό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο, αλλά και σε κάθε χώρο, σε κάθε γειτονιά υπάρχουν άνθρωποι εξαιρετικοί, με πολλούς από αυτούς ακόμα δεν έχουμε βρεθεί και πρέπει να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας. Και εδώ είναι που πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα».

-- Δεν πρέπει να το κάνετε στο ευρωψηφοδέλτιο;

-- Α. Π.: «Στο ευρωψηφοδέλτιο, το οποίο θα παρουσιάσουμε τη Δευτέρα, θα δείτε ότι δεν είναι μόνο επώνυμα κομματικά στελέχη. Υπάρχουν και άνθρωποι συνεργαζόμενοι, οι οποίοι για πρώτη φορά μπαίνουν σε ψηφοδέλτιο. Που δείχνει μια δυναμική. Σε πανελλαδικό επίπεδο, στα θέματα της ΕΕ και επιπλέον, μιλάμε για 22 υποψήφιους, επομένως αυτό το θέλουμε και είναι στόχος μας με ό,τι ζωντανό υπάρχει μέσα στην κοινωνία, χωρίς να απαιτούμε να συμφωνούν σε όλα μαζί μας, να έρθουμε σε επαφή».

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Πώς ψηφίζουμε

Την Κυριακή, 7 Ιούνη 2009, ψηφίζουμε στη χώρα μας για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 το πρωί και οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Η ελληνική επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια (22 έδρες).

Ψηφίζουν για πρώτη φορά όσοι έχουν γεννηθεί μέσα στο 1991. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν. Ψηφίζουμε με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Στα εκλογικά τμήματα πρέπει να αναλογούν μέχρι περίπου 600 ψηφοφόροι.

Οι ετεροδημότες που έχουν εγγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν στον τόπο που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι δημότης Βόλου που κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα και στις προηγούμενες εκλογές του 2007 ψήφισε στην Αθήνα, ως ετεροδημότης, θα ψηφίσει και πάλι στην Αθήνα. Σε περίπτωση όμως που υπέβαλε αίτηση (σ.σ. η σχετική προθεσμία έληξε στις 3 Μάρτη) για να ψηφίσει στο Δήμο Βόλου, δηλαδή αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, τότε ψηφίζει στο Δήμο Βόλου. Στον τόπο διαμονής τους ψηφίζουν επίσης για πρώτη φορά όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 3 Μάρτη. Για παράδειγμα κάποιος που είναι δημότης Καλαμάτας και μένει στην Πάτρα, ψηφίζει στην Πάτρα για πρώτη φορά ως ετεροδημότης, εφόσον υπέβαλε αίτηση μέχρι τις 3 Μάρτη. Η εγγραφή εκλογέα στους καταλόγους ετεροδημοτών είναι πάγια και διαρκής, δηλαδή δεν αφορά συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία (π.χ. μόνο για βουλευτικές του 2004 ή μόνο για ευρωεκλογές του 2009) και αίρεται μόνο με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο αίτησης διαγραφής.

Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι γενικά πολιτικοί υπάλληλοι ψηφίζουν είτε στην εκλογική περιφέρεια στο δήμο ή την κοινότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο διαμονής τους με την ιδιότητα του ετεροδημότη εκλογέα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα στο οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους. Οι έφοροι και όσοι αναπληρωτές αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου που ορίζεται απ' αυτόν. Οι εκλογείς που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο Λιμενικό Σώμα και εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν στον τόπο που υπηρετούν την ημέρα της ψηφοφορίας. Η αναγνώριση των εκλογέων αυτών από την εφορευτική επιτροπή γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Οι Ελληνες ναυτικοί, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.

Σημειώνεται ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζουν για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας μας όχι μόνον οι Ελληνες πολίτες, αλλά και οι Ελληνες που κατοικούν ή βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς και οι πολίτες της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα, εφόσον υπέβαλαν σχετική αίτηση.

Με βάση κοινοτική οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο κάθε κράτους, οι πολίτες της ΕΕ που διαμένουν σε άλλο κράτος - μέλος μπορούν να ψηφίσουν είτε για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της χώρας τους, στην οικεία διπλωματική αρχή, είτε για τους υποψήφιους της χώρας διαμονής τους. Οι Ελληνες εκλογείς κάτοικοι χωρών - μελών της ΕΕ υποβάλλουν σχετική αίτηση, στην οποία δηλώνεται υπεύθυνα ότι δε θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως κοινοτικοί εκλογείς, υπέρ δηλαδή των υποψήφιων ευρωβουλευτών της χώρας διαμονής τους.

Η ψηφοφορία από τους Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ θα διεξαχθεί το Σάββατο 6 Ιούνη 2009. Κατά την ψηφοφορία, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Ως εκλογικά τμήματα θα χρησιμοποιηθούν κτίρια των ελληνικών πρεσβευτικών και προξενικών αρχών, κτίρια άλλων ελληνικών αρχών ή υπηρεσιών, ανεξάρτητα γραφεία ιερών ναών της ορθόδοξης ελληνικής εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Στις 24 Μάη ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί των υποψηφίων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου. Αμέσως ακολουθεί η έκδοση προκήρυξης του υπουργείου Εσωτερικών, για τους ανακηρυχθέντες συνδυασμούς κομμάτων ή συνασπισμούς συνεργαζομένων κομμάτων.

Στις 29 Μάη λήγει η προθεσμία κατά την οποία υποχρεούνται τα κόμματα και οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ