ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόντρες για την προεδρία, ενωμένοι στα ζητούμενα του κεφαλαίου

...και αναζήτηση του «αφηγήματος» που θα στοιχίζει πλατιά λαϊκά στρώματα πίσω από αυτά τα ζητούμενα

Από τη συνάντηση του Ευ. Μεϊμαράκη με τον γραμματέα της ΚΟ και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ, ενόψει της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Ευ. Μεϊμαράκη με τον γραμματέα της ΚΟ και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ, ενόψει της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων
Μια εικόνα ενότητας επιχειρούν να παρουσιάσουν στη ΝΔ, για να κρύψουν τις «ελεγχόμενες», προσώρας, εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών, σχετικά με το ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος. Βασικό κριτήριο εκλογής του, το με ποιο πρόσωπο αλλά και με ποιον τρόπο θα συνεχίσουν να αποτελούν έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού σκηνικού, ικανού να προωθεί τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εναλλαγή κομμάτων στην αστική διακυβέρνηση.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος ανακήρυξε χτες και επισήμως τους τέσσερις υποψηφίους για την προεδρία - κατά αλφαβητική σειρά, Αδ. Γεωργιάδης, Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας - ενώ σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει με τη συμμετοχή αντιπροσώπων τους ώστε να εξετάσουν ημερομηνίες διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών, το πού θα στηθούν κάλπες και άλλα διαδικαστικά ζητήματα.

Σπόντες και «μαχαιριές»

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό του κόμματος γίνονται μια σειρά στοιχίσεις και κάθε είδους εκτιμήσεις για την έκβαση της «μάχης»:

-- Η πλευρά Μεϊμαράκη δείχνει χολωμένη με την πλευρά Σαμαρά γιατί από το βράδυ των εκλογών κιόλας, βουλευτές θεωρούμενοι «πρωτοπαλίκαρα» του τέως προέδρου της ΝΔ άσκησαν κριτική στον νυν, ότι η τακτική της «συναίνεσης» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησε προεκλογικά, και της στροφής στο «κέντρο» (που ουσιαστικά στοχοποιούσαν τον Σαμαρά ότι επί ημερών του το κόμμα «μπάταρε» στα δεξιά) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Επίσης, ότι μια σειρά βουλευτές που θεωρούνταν παλαιότερα «σαμαρικοί» δεν στηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη.

-- Στην πλευρά Σαμαρά υπάρχει μια γκρίνια, καθώς θεωρείται ότι αναφορές του Ευ. Μεϊμαράκη ότι ο ίδιος δεν παράτησε ποτέ την παράταξη, δεν στόχευαν μόνο στον Απ. Τζιτζικώστα (κατέβηκε ως «αντάρτης» στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ) αλλά και ενάντια στον Αντ. Σαμαρά που αποχώρησε παλαιότερα από τη ΝΔ για να ιδρύσει την Πολιτική Ανοιξη.

-- Η Ντόρα Μπακογιάννη συνεχίζει, όπως φαίνεται, να μη στηρίζει την υποψηφιότητα του αδελφού της Κυρ. Μητσοτάκη. Από την πλευρά της διαρρέεται ότι η ίδια «θα κάνει αυτό που πρέπει για την παράταξη», και στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη θεωρούν μάλλον δεδομένη τη στήριξή της στον νυν πρόεδρο.

-- Υποστηρικτές του Απ. Τζιτζικώστα απαξιώνουν όλες τις άλλες υποψηφιότητες, λέγοντας ότι το κόμμα χρειάζεται κάτι «νέο», ότι προηγουμένως «δοκιμάστηκαν όλες οι άλλες λύσεις», στελέχη, αρχηγοί, στροφές προς τα δεξιά ή το κέντρο, κι όμως «όλες απέτυχαν, χάνοντας η ΝΔ με επτά μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ».

-- Οι αντίπαλοι του Απ. Τζιτζικώστα υποστηρίζουν ότι με αυτόν επικεφαλής η παράταξη οδεύει κατευθείαν σε διάσπαση, καθώς, όπως λένε, σε αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία το κόμμα δεν μπορεί να έχει τύχη με έναν πρόεδρο που (λόγω συνταγματικού κωλύματος για τους περιφερειάρχες) δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πριν από το 2019, η δε ΝΔ θα εμφανίζεται έως τότε ακέφαλη στις «μάχες» της Βουλής.

-- Οι υποστηρικτές του αντιγυρίζουν ότι σε τέτοιες εσωκομματικές διαδικασίες λογικό είναι να υπάρχουν και «εντάσεις», και ότι μόλις ολοκληρωθούν οι εκλογές «θα ηρεμήσουμε» όποιος κι αν εκλεγεί.

Στο κάδρο

Σε κάθε περίπτωση, και ίσως στον απόηχο διαρροών και εκτιμήσεων ότι η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα έχει «πέραση» στον κόσμο, και ότι η υποψηφιότητα Γεωργιάδη δεν κόβει τόσο από αυτόν, όσο από τους Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, καθώς και οι τρεις τους έχουν ως κύρια δεξαμενή ψήφων τη Β' Αθήνας, ο «υπηρεσιακός» πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης, επιχείρησε χτες να βάλει και τον βορειοελλαδίτη αντίπαλό του στο «κάδρο» της δημοσιότητας, σκοπεύοντας μάλλον να τον φθείρει μέσω της έκθεσής του.

Κατά πρώτον, απηύθυνε πρόσκληση στους Γεωργιάδη, Μητσοτάκη, Τζιτζικώστα να πάνε και οι τέσσερις μαζί στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις 20/10 στην Ισπανία, όπου θα τους ζητηθεί από τους λοιπούς Ευρωπαίους ηγέτες και κομματάρχες της ευρωενωσιακής κεντροδεξιάς να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο αν και ποιες «μεταρρυθμίσεις» στηρίζουν.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο, ο Ευ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τον Απ. Τζιτζικώστα «να συμμετέχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να εκφράσει τη δική του άποψη για το τι θέλει να γίνει στην ψηφοφορία για τις προγραμματικές, αλλά και για τις ψηφοφορίες στους διάφορους νόμους που έρχονται, που είναι πάρα πολύ σοβαροί. Και πρέπει και εμείς να γνωρίζουμε τις δικές του απόψεις»... Επέμεινε, μάλιστα, ότι είναι «πάρα πολύ δημοκρατικό όταν κάποιος είναι υποψήφιος, να έρθει να μας πει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για αυτές τις πολύ σοβαρές αποφάσεις που κοινοβουλευτικά έχουμε να λάβουμε στο μεταβατικό στάδιο - το οποίο δεν ξέρω και πόσο θα διαρκέσει - να ξέρουμε τι θέλει».

Επιδοκιμάζοντας πιθανότατα αυτήν ακριβώς την κίνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Μπακογιάννη μιλώντας χτες στη Βουλή με τον Ευ. Μεϊμαράκη, λίγο πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ακούστηκε να του λέει ότι «αυτό που έκανες ήταν πολύ καλό...».

Το βασικό ζητούμενο

Βέβαια, πέρα από τη διαμάχη τους σχετικά με το πρόσωπο με το οποίο θα προχωρήσουν, συνισταμένη τους είναι το πώς θα ξανασερβίρουν το περιβόητο «αφήγημα» της σύγχρονης κεντροδεξιάς παράταξης.

Μιας παράταξης με «ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και αδιαπραγμάτευτη την παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ - στρατηγική επιλογή όπως είναι (τουλάχιστον ακόμα) των ντόπιων μονοπωλίων. Που διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία, ακόμα ακόμα και κρατώντας «αποστάσεις» ως αντιπολίτευση από σκληρά μέτρα που στην ουσία ενέκρινε το προηγούμενο διάστημα (π.χ. ενώ υπερψήφισε το τρίτο μνημόνιο, διαρρέεται ότι «δεν πρέπει να τη θεωρούν δεδομένη» στην ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων!). Που έχει τη δυνατότητα να συντηρητικοποιήσει - αντιδραστικοποιήσει περαιτέρω λαϊκά στρώματα εμφανίζοντας π.χ. τις περικοπές σε μια σειρά τομείς των δημοσίων δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις, τον «περιορισμό του σπάταλου κράτους», τις φοροελαφρύνσεις που απευθύνονται κύρια σε επιχειρηματίες και υψηλά εισοδήματα, ως μονόδρομο προς τη ...λαϊκή ευημερία.

ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - ΠΟΤΑΜΙ
Νερό στο μύλο της κυβέρνησης για νέες περικοπές κρατικών δαπανών

Στη γραμμή «καταπολέμησης του σπάταλου κράτους» κινούνται (και) οι ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ («Δημοκρατική Συμπαράταξη») και Ποτάμι, ρίχνοντας νερό στο μύλο της κυβέρνησης για παραπέρα περικοπές κρατικών δαπανών, που κατά κύριο λόγο αφορούν σε δαπάνες σχετικές με την κάλυψη εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Εμφανίζουν, μάλιστα, τις εν λόγω νέες περικοπές ως... «ισοδύναμα» σε αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη υπερψηφίσει και οι ίδιοι, εγκρίνοντας συνολικά το τρίτο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενά του, από κοινού με ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ και σε συνεννόηση με τους «εταίρους» τους σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικά όσα υποστηρίζουν σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση:

Η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» έλεγε σε ανακοίνωσή της ότι «η λανθασμένη και επώδυνη αυτή πρόταση έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πέρασε στο μνημόνιο, λόγω των ιδεοληπτικών εμμονών της». Παραπέρα ζητούσε από την κυβέρνηση να βρει «τα ισοδύναμα μέτρα - μέσω περιορισμού δαπανών - για την απόσυρση του μέτρου».

Σε μια ανακοίνωση καρμπόν, το Ποτάμι, απευθυνόμενο στην κυβέρνηση, την καλούσε: «Ας σκεφτούν, λοιπόν, την ουσία και ας αφήσουν κατά μέρος τις ιδεοληψίες και τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Η μείωση της συνεχιζόμενης κρατικής σπατάλης αφήνει πολλά περιθώρια για λύσεις, αρκεί να το θέλουν».

Περιττό να αναφέρουμε ότι την ίδια ακριβώς γλώσσα μιλά και η ΝΔ, που σε χτεσινή της ανακοίνωση παρέπεμπε σε «συγκεκριμένα μέτρα ίσης απόδοσης για να μην εφαρμοστεί» ο φόρος, καλούσε δε τον Αλ. Τσίπρα «να εγκαταλείψει, επιτέλους, τις αριστερές ιδεοληψίες και τη φοροεπιδρομή»...

Σειρήνες για τον «Παρμενίωνα»

Οι σειρήνες συναγερμού της Πολιτικής Αμυνας θα ηχήσουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα, για πέντε λεπτά, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2015», σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, οι σειρήνες θα ηχήσουν ως εξής: Στις 11.00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για 60 δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης). Στις 11.05, σήμανση λήξης συναγερμού, για 60 δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης). Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Αμυνας έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δε συντρέχει κανένας λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Θυμίζουμε η διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2015» διεξάγεται από 30/9 έως 9/10. Πρόκειται για άσκηση μεγάλης κλίμακας, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, με τη συνδρομή των Γενικών Επιτελείων. Διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ