ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κόντρες συμφερόντων στο φόντο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας

Συνεχίζονται οι κόντρες συμφερόντων στην ΕΕ στο φόντο της αντιμετώπισης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Αποκαλυπτική για το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά φόρα είναι η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, για «ανάγκη της Ευρώπης να μείνει ενωμένη»...

Σε συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, η Ντ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Εχουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φάση μπροστά μας. Τώρα έρχεται η ώρα της πολύ μεγάλης διαβούλευσης και είμαστε σε πυρετώδεις επαφές μεταξύ μας όλοι. Εχει μεγάλη σημασία να μείνει η Ευρώπη ενωμένη, να έχει μία φωνή, να μη διαιρεθεί».

Δήλωση η οποία μόνο επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί για τις κυπριακές θέσεις, που υποτίθεται ότι υποστηρίζει η Ελλάδα, αν η κυβέρνηση αποφασίσει στο όνομα της ενότητας να τις θυσιάσει.

Γαλλία - Γερμανία

Τη Γαλλία και τη Γερμανία να μη θέσουν αυστηρές προθεσμίες στην Τουρκία, κάλεσε η Κομισιόν, χτες, κάνοντας λόγο για «όρους χωρίς αποτέλεσμα»...

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Γαλλίας - Γερμανίας - Πολωνίας, στο Μέτλαχ της Γερμανίας, Ζακ Σιράκ και Αγκελα Μέρκελ τάχθηκαν υπέρ της 18μηνης χρονικής ρήτρας στην Τουρκία, προτείνοντας να συνταχθεί μία έκθεση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, από την Επιτροπή, μέσα στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από το φθινόπωρο του 2007 έως τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2009. Για την επανάληψη των συνομιλιών θα απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών - μελών. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι στόχος δεν είναι να γίνουν αυστηρότερες οι προϋποθέσεις για την Τουρκία, αλλά να «εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο»...

Τη θέση επαναξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας υποστηρίζει και η κυπριακή πλευρά, που τάχθηκε υπέρ της γερμανικής πρότασης για καθορισμό σαφούς χρονοδιαγράμματος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χριστόδουλο Πασιαρδή, να δηλώνει ότι «εάν οι εκλογές στην Τουρκία θεωρούνται από κάποιους αποτρεπτικός παράγοντας στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Αγκυρας, το διάστημα των 18 μηνών παρέχει ευχέρεια στην Τουρκία να ανταποκριθεί, χωρίς να προφασίζεται εσωτερικές δυσκολίες και πολιτικό κόστος». Σημείωσε δε ότι «όσοι αποφεύγουν τον καθορισμό σαφούς χρονοδιαγράμματος ενισχύουν την ευρωπαϊκή ανεκτικότητα στην Αγκυρα», επαναλαμβάνοντας ότι είναι λάθος να συνδέεται η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με το Κυπριακό.

«Υπεύθυνοι οι Ελληνοκύπριοι»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του χτες σε βουλευτές της χώρας του στην Αγκυρα, ζήτησε από την ΕΕ να αποφύγει ένα «ιστορικό λάθος» και να μη θέσει αυστηρότερους όρους στην Τουρκία. Επανέλαβε ότι υπεύθυνοι για την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στην κατοχή της χώρας του στη Βόρεια Κύπρο «είναι μόνο οι Ελληνοκύπριοι», καθώς οι Τουρκοκύπριοι αποδέχτηκαν το «σχέδιο Ανάν».

Η φινλανδική προεδρία, από την πλευρά της, εξακολουθεί να τάσσεται υπέρ των προτάσεων της Επιτροπής, επαναλαμβάνοντας ότι είναι μία «καλή βάση συζήτησης», με τον Φινλανδό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Μάτι Βανχάνεν, να διαβεβαιώνει ότι οι ΥΠΕΞ θα πετύχουν συναίνεση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας και δε θα δοθεί συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής της 14ης και 15ης του Δεκέμβρη. «Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 11 Δεκέμβρη. Αντιθέτως δε θα μιλήσουμε για το πρόβλημα της Τουρκίας»...

Δίνουν γραμμή οι ΗΠΑ

«Γραμμή» στις εξελίξεις έδωσαν και οι ΗΠΑ, διά των δηλώσεων του υφυπουργού Εξωτερικών της χώρας, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος μίλησε για «εσφαλμένο στρατηγικό υπολογισμό», αν η ΕΕ κλείσει την πόρτα στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ενωσης με μία «μεγάλη κοσμική δημοκρατία» ήταν μία εκ των σημαντικότερων αποφάσεων της Ενωσης τον 21ο αιώνα...

ΠΑΣΟΚ
Στην ίδια αντιλαϊκή ρότα η «σκιώδης κυβέρνηση»

Σαν «νέα αφετηρία» της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να παρουσιάσουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού συμβουλίου, που έγινε χτες υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου.

Η πρώτη συνεδρίαση της «σκιώδους κυβέρνησης» ασχολήθηκε με την κατάσταση στα λιμάνια της χώρας και τα στελέχη της απέδειξαν ότι θα συνεχίσουν να... αντιπολιτεύονται τη ΝΔ σε διαδικαστικά και επιμέρους θέματα, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι, ο Γ. Παπανδρέου χωρίς να διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, ζήτησε την «άμεση αναστολή της διαδικασίας εκχώρησης δραστηριοτήτων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης». Το ΠΑΣΟΚ δηλαδή ζητά το «πάγωμα» των διαδικασιών γιατί αυτές γίνονται με «αδιαφανή» τρόπο. Βέβαια, στα πλαίσια της όξυνσης της δικομματικής αντιπαράθεσης, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι σε τέτοια θέματα «η ευθύνη δε βαρύνει μόνο τον υπουργό Ναυτιλίας, αλλά και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά».

Εξάλλου για άλλη μια φορά ο Π. Ευθυμίου ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την αναθεώρηση του «άρθρου 16», αφού όπως σημείωσε «το άρθρο 16 δεν είναι η λυδία λίθος των προβλημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης»...

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να μεταφέρει τις «ευθύνες» για την πορεία του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές σ' όλα τα στελέχη του κόμματός του, κάνοντας λόγο για «συνυπευθυνότητα» στους τομείς δράσης και στη διατύπωση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τα ΜΜΕ έχουν στόχο την ενίσχυση του πολιτικού συστήματος

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με τον Ν. Κωνσταντόπουλο

Με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε χτες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ και βουλευτής Ν. Κωνσταντόπουλος, έπειτα από αίτημά του και προκειμένου να της εκθέσει την άποψή του για τα φαινόμενα «τηλεοπτικού κανιβαλισμού», που συνιστούν «πρόκληση κατά της δημοκρατίας, αλλά και των αρχών μιας ελεύθερης και αξιόπιστης δημοσιογραφίας».

Η συνάντηση με την Αλ. Παπαρήγα πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή και αμέσως μετά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποδεχτήκαμε την πρόταση του κ. Κωνσταντόπουλου να συναντηθούμε, παίρνοντας υπόψη και το προσωπικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με βάση τη συγκεκριμένη και γνωστή εκπομπή. Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να τον ακούσουμε και για το συγκεκριμένο θέμα και για τις γενικότερες σκέψεις του.

Κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, υπάρχει διαχρονικό μείζον πρόβλημα με το ρόλο των κρατικών αλλά και ιδιωτικών ΜΜΕ - και μιλάμε τώρα για τη μεγάλη πλειοψηφία - όσον αφορά στη χειραγώγηση, στον αποπροσανατολισμό και τη διαστρέβλωση των κριτηρίων της κοινής γνώμης καθώς και στον προσανατολισμό τους για τα μεγάλα προβλήματα.

Η γνώμη μας είναι ότι κυρίως δεν έχουν σαν στόχο να πλήξουν το πολιτικό σύστημα. Αντίθετα, έχουν στόχο να ενισχύσουν το πολιτικό σύστημα κι αυτό το κάνουν προσπαθώντας να μεταφέρουν τη σαπίλα του ίδιου του συστήματος σε πρόσωπα, χρησιμοποιώντας υπαρκτά προβλήματα, διογκώνοντας άλλα ή και ανύπαρκτα προβλήματα, καλλιεργώντας έτσι την αντίληψη ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας και το κοινωνικοοικονομικό σύστημα μπορεί να εξυγιανθεί με τις αλλαγές των προσώπων, με ανώδυνες αλλαγές.

Ακόμη πιστεύουμε ότι η ιδιοκτησία των ΜΜΕ ενδιαφέρεται να δημιουργήσει από τώρα εναλλακτικούς τρόπους και λύσεις ενίσχυσης του συστήματος, όταν ο κλασικός δικομματισμός, όπως τον έχουμε γνωρίσει, δεν έχει και πολλή πέραση. Από εκεί και πέρα βεβαίως μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμφέροντα, εσωτερικές αντιθέσεις κλπ.

Στο "διά ταύτα" η γνώμη του ΚΚΕ είναι, πέρα από την προσπάθεια να υπάρχουν κανόνες δεοντολογίας, πέρα από την προσπάθεια να αξιοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση και να συζητηθούν εν πάση περιπτώσει κάποια άρθρα, κάποιοι κανόνες που βάζουν μια τάξη στα πράγματα, όσο μπορεί να βάλει κανείς μια τάξη στο σημερινό σύστημα, εκείνο που προέχει είναι η ανάπτυξη της κοινωνικής κριτικής. Αυτή θα γίνει πάρα πολύ αιχμηρή και ουσιαστική και θα επιφέρει αλλαγές, στο βαθμό που αναπτύσσεται μέσα στους κόλπους ενός ανερχόμενου, ισχυρού, πραγματικά ριζοσπαστικού ταξικού κινήματος, που αμφισβητεί συνολικά το πολιτικό σύστημα και δεν αποπροσανατολίζεται στο να ασχολείται με ορισμένες επιμέρους ή επιφανειακές εκφράσεις του».

Ο κυπριακός λαός έχει λόγους να ανησυχεί

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει για τις δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη, σχετικά με τη θέση της ΕΕ για την Τουρκία:

«Η θέση της κυβέρνησης ότι αυτό που προέχει είναι η ΕΕ "να έχει μία ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία", όπως υποστήριξε η Ντ. Μπακογιάννη, φανερώνει ότι ο κυπριακός λαός έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί.

H θέση της Κομισιόν για την Τουρκία και οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν απέδειξαν ότι το κύριο και καθοριστικό ζήτημα που ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις της ΕΕ στα παζάρια τους με την Τουρκία δεν είναι το δίκιο της Κύπρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ., παρά μόνο τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα και αντιθέσεις του κεφαλαίου, που εκπροσωπούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ