ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σύμπλευση με τη ΝΔ στις αντιδραστικές πολιτικές

Ενα ένα τα σημεία που έχει στηρίξει και έχει συμπλεύσει με τη ΝΔ φρόντισε να θυμίσει η ίδια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μην μπορώντας να πράξει και διαφορετικά, εφόσον την ίδια πολιτική, του ευρωμονόδρομου, ασπάζονται και προωθούν. Αλλη μια απόδειξη της ανάγκης άμεσα να αποδυναμωθούν ο δικομματισμός και οι ευρωλάγνες παραφυάδες του.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», ξεκαθάρισε, π.χ., ότι για το θέμα της παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ «κάθε άλλο» παρά «κρατιστές» είναι. Οτι «στην περίπτωση του ΟΤΕ εμείς προωθήσαμε τη μετοχοποίηση ώστε να ενισχυθεί με κεφάλαια και τεχνογνωσία». Προσδιόρισε δε ως «μεγάλο σκάνδαλο» ότι «το δικαίωμα του μάνατζμεντ, που ανήκει στο δημόσιο, περνάει σε έναν τρίτο χωρίς το δημόσιο να κερδίζει απολύτως τίποτε». Ενώ αν κέρδιζε; Και τι εννοούν στο ΠΑΣΟΚ ως κέρδος;

Εξάλλου, με αφορμή την υπόθεση της «Ζήμενς» και τις μίζες που όπως λέγεται δόθηκαν σε στελέχη των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να «κλείσει» η πολυεθνική δουλειές στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε πάλι τις προτάσεις του για κοινές κινήσεις με τη ΝΔ. Θύμισε ότι ζήτησε από τον Κ. Καραμανλή «από κοινού να προχωρήσουμε για να ξεκαθαρίσουμε αυτό το ζήτημα».

Επίσης, έκρινε θετικά την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που ουσιαστικά στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών προσπαθεί να ισορροπήσει πότε συντασσόμενη με τον έναν ιμπεριαλιστή, πότε με τον άλλον: «Την πολιτική των αγωγών την προωθήσαμε συστηματικά εμείς επί κυβερνήσεών μας. Αρα δε θα μπορούσαμε να είμαστε παρά θετικοί στη συνέχιση αυτής της πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Ζήτησε «ουσιαστικές αλλαγές στο Σύνταγμα» και επισήμανε - προφανώς για να τα ακούει η Ρηγίλλης - ότι «εμείς έχουμε προτείνει σε ένα πνεύμα συναίνεσης αλλά και ευθύνης να ξεκινήσουμε τη διαδικασία αναθεώρησης από την αρχή (...) Να προχωρήσουμε με ομόφωνες αποφάσεις για τις αναθεωρητέες διατάξεις».

Επίσης, καλοδέχτηκε τις τελευταίες κινήσεις της ΝΔ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στο Βουκουρέστι "παίξαμε άμυνα", αναγκαστήκαμε να αμυνθούμε - και σωστά πράξαμε». Παρακάτω έσπευσε να υπογραμμίσει: «Σας θυμίζω ότι μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ το 2004, εγώ προσφέρθηκα να τη στηρίξω στα ζητήματα της διαφάνειας. Η ΝΔ δεν ανταποκρίθηκε. Το ίδιο στα θέματα Παιδείας αλλά και στα διεθνή, όπου αποδείξαμε πρόσφατα πως ακόμα και χωρίς να μας ζητηθεί, συμβάλαμε ουσιαστικά σε μία ευρύτερη εθνική συναίνεση. Αρα, από τη δική μας πλευρά υπήρξε όχι μόνο πρόθεση αλλά το αποδείξαμε και στην πράξη. Ομως, είναι φανερό πως τέτοια πρόθεση δεν έχει η ΝΔ».

Σημειωτέον ότι ο Γ. Παπανδρέου επανεμφανίζεται επίσημα αύριο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, πρώτη φορά από όταν έπεσε με το ποδήλατο.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο κινήθηκε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, που περίπου παρουσίασε ως κατόρθωμα ότι «το ΠΑΣΟΚ είχε διατηρήσει ένα ποσοστό άνω του 33%» συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ. Ετσι βρήκε πεδίο να επιτεθεί στη ΝΔ που τον ξεπουλά παραπέρα, όπως και για διάφορα άλλα ζητήματα, π.χ., την ακρίβεια και τη «μαύρη» εργασία, αποφεύγοντας ωστόσο να θυμίσει την κατάσταση επί ημερών διακυβέρνησής τους.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σημείο τριβής η υπό σύσταση Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού

Πριν κοπάσει η μπόρα που ξέσπασε στο εσωτερικό του ΣΥΝ γύρω απ' τις... κροτίδες που έπεσαν στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, μια νέα φαίνεται έτοιμη να ξεσπάσει. Σήμερα συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΝ όπου αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση για συγκρότηση Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, στην οποία εμμένει ο πρόεδρος Αλ. Τσίπρας, έχοντας απέναντί του τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» όσο και στελέχη του «αριστερού ρεύματος» που θεωρούν ότι ένα τέτοιο όργανο αυτομάτως θα υποβαθμίσει τη λειτουργία και τη δουλειά της ΚΠΕ και της ΠΓ. Η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού φαίνεται πως θα αποτελέσει ένα ακόμα σημείο τριβής, όπως και αυτό για τον κώδικα δεοντολογίας σε ό,τι αφορά στις εμφανίσεις στελεχών του ΣΥΝ στα τηλεοπτικά ΜΜΕ, για το οποίο επίσης δεν έχει υπάρξει ακόμα απόφαση λόγω των διαφωνιών.

Σε περίπτωση που απορριφθεί η πρόταση για σύσταση Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, πηγές προσκείμενες στον Αλ. Τσίπρα του αποδίδουν πρόθεση να την επιβάλλει άτυπα. Αλλά και να συγκαλέσει άμεσα την ΚΠΕ προκειμένου να πάρει η ίδια την ευθύνη για την όποια απόφαση.

Σε ό,τι αφορά στην αντιπαράθεση με την ΠΑΣΚΕ για τα όσα συνέβησαν την Πρωτομαγιά στο Πεδίο του Αρεως, ο Μ. Παπαγιαννάκης εξέφρασε την πολιτική του ενόχληση και απέδωσε τα «επεισόδια» σε «ομάδα με βρεφική πολιτική αντίληψη». Χαρακτήρισε δε «προσεκτική» την ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ, στην οποία οι δυνάμεις του ΣΥΝ απάντησαν με δική τους, εκτιμώντας ότι δε χτυπάει τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο πρέπει να υπάρχουν «κάποιοι άνθρωποι που να είναι πιο κοντά οι αντιλήψεις τους με τέτοιες μεθόδους δυστυχώς». «Ελπίζω - τόνισε - να μάθουν και να στρώσουν». Τέλος, διαχώρισε τη θέση του απ' τον Αλ. Τσίπρα και το πώς εκφράστηκε για την Εθνική Σύμβαση Εργασίας λέγοντας «εγώ δε θα μίλαγα έτσι», χαρακτήρισε «αστείους» τους χαρακτηρισμούς «πουλημένες και εξαγορασμένες» για τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, ενώ βρήκε τη συμφωνία απλώς «άψυχη»!

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια στο δικομματισμό

Ενα ακόμα «γκάλοπ», τη φορά αυτή της MARC για το «Εθνος της Κυριακής», στην κατεύθυνση της καταγραφής των πολιτικών συσχετισμών, αλλά και της παρέμβασης στη διαμόρφωση της λαϊκής συνείδησης, βγήκε στη δημοσιότητα την Κυριακή. Πρόκειται για πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε στο χρονικό διάστημα από 21 - 24 και 29 - 30 Απρίλη, σε δείγμα 1.003 ατόμων.

Στο επίκεντρο των ερωτημάτων το ζήτημα των «μεταρρυθμίσεων», όπου καταγράφεται ένα συντριπτικό ποσοστό 96,6% που απαντάει θετικά στο ερώτημα εάν «η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τομές και μεταρρυθμίσεις». Βέβαια, αυτό που αποτυπώνεται εδώ είναι η κοινή παραδοχή ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, πράγμα που επιβεβαιώνουν τα άλλα ευρήματα της δημοσκόπησης, καθώς το 49,6% των ερωτηθέντων εκτιμάει ότι οι κυβερνητικές «μεταρρυθμίσεις» είναι σε λάθος κατεύθυνση, ενώ κρίνει πως βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση το 37,7% και το 12,7% δεν έχει άποψη.

Ενδεικτικό της γενικής αποστροφής στο δικομματισμό, παρά την οριακή ανάκαμψη και των δύο στην πρόθεση ψήφου, είναι ότι το 53,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα θα ήταν περίπου τα ίδια αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, χειρότερα το 24,2% και καλύτερα το 21,2%. Επίσης, το 83,6% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα του ΠΑΣΟΚ αυτήν την περίοδο, ενώ το 48,5% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δε βρίσκει το δρόμο του.

Οσον αφορά στην πρόθεση ψήφου αυτή διαμορφώνεται ως εξής: ΝΔ 31,6% (έναντι 31% στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ΠΑΣΟΚ 29% (28,3), ΣΥΡΙΖΑ 15,6% (16,2), ΚΚΕ 7,2%, (7,2%) ΛΑ.Ο.Σ. 3,6% (3,6%), άλλο κόμμα 2,2%, λευκό - άκυρο 2,5% και αδιευκρίνιστη ψήφος 8,4%.

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS
Καταθέσεων συνέχεια...

Αλλα τρία άτομα πέρασαν ως ύποπτοι την πόρτα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, που ερευνά την υπόθεση της «Siemens». Ο ένας από αυτούς, πρώην στέλεχος της εταιρείας, αρνήθηκε με υπόμνημά του να καταθέσει, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία προσομοιάζει με αυτή της απολογίας και δε γνωρίζει γιατί κατηγορείται, ενώ αναφέρει ότι οι πράξεις δεν εξειδικεύονται με σαφήνεια. Ο τρίτος από τους ύποπτους, στέλεχος του ΟΤΕ, πήρε προθεσμία για την Παρασκευή. Υπενθυμίζουμε ότι τα αδικήματα που ερευνώνται είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκία, εγκληματική οργάνωση και απάτη.

Στο μεταξύ και ενώ ο εισαγγελέας προτίθεται να ζητήσει δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμών, από το άνοιγμα λογαριασμού στο Μονακό προκύπτουν εμβάσματα προς φυσικά πρόσωπα και εταιρείες σε Ζυρίχη, Λονδίνο, Βρυξέλλες και Κύπρο από τα μαύρα ταμεία της «Siemens».

«ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Με το βλέμμα στην ΕΕ η διάσκεψη στην Οχρίδα

Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, η ευρωατλαντική ολοκλήρωση και η οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης επισημάνθηκαν ως μερικές από τις πρώτες προτεραιότητες στην πολιτική των 19 χωρών που απαρτίζουν τη λεγόμενη Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία (CEI), στη διάρκεια συνάντησης κορυφής που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ.

Οι χώρες της περιοχής «δεν έχουν άλλη εναλλακτική από την ΕΕ» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο τελικό ανακοινωθέν, όπου προστίθεται χαρακτηριστικά ότι «η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ δεν μπορεί να συντελεστεί δίχως την πλήρη ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων». Στην «Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία» συμμετέχουν: ΠΓΔΜ, Κροατία, Μολδαβία, Βουλγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Σερβία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αλβανία και Τουρκία, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ με την ιδιότητα του επίτιμου προσκεκλημένου. Ο Τούρκος Πρόεδρος, στο περιθώριο της διάσκεψης, πραγματοποίησε διμερείς επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, προτάσσοντας την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Αγκυρας - Σκοπίων και συνιστώντας «ψυχραιμία» μέχρι την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ