ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Πιέσεις» για ακόμα περισσότερα όπλα από Γερμανία και ΕΕ εν μέσω σφοδρών μαχών

Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση στη Ζαπορίζια, όπου συγκεντρώνονται στρατός και εξοπλισμός

Με σφοδρές μάχες στα νότια και ανατολικά, και τη Ρωσία να προειδοποιεί τη Δύση ότι κοντεύει να γίνει «άμεσο μέρος» της σύγκρουσης αν συνεχίσει τις αποστολές εξοπλισμών στην Ουκρανία, κλιμακώνεται σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Στο μεταξύ το Ευρωκοινοβούλιο απαίτησε χθες περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για το Κίεβο από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ. Ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία αναφέρει ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική τους βοήθεια, «ιδιαίτερα στους τομείς που ζητά η ουκρανική κυβέρνηση».

Η Ουκρανία ζητά μεταξύ άλλων άρματα μάχης όπως το σύγχρονο γερμανικό «Leopard 2» και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού από δυτικές χώρες, ασκώντας ιδιαίτερες πιέσεις στο Βερολίνο. Το ψήφισμα καλεί «ιδιαίτερα τα διστακτικά κράτη - μέλη» να «παρέχουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην απαραίτητη στρατιωτική υποστήριξη». Το ψήφισμα αναφέρει συγκεκριμένα τα «Leopard» και τονίζει πως οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν άμεσα στη χρήση τους.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ανακοίνωσε προχθές το βράδυ ότι ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε τρεις κοινότητες στην περιφέρεια της Χερσώνας, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις του Κιέβου για ανακατάληψη εδαφών που προσάρτησε η Ρωσία μετά τα πρόσφατα δημοψηφίσματα. Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι «μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα ανακατέλαβε πάνω από 400 τ.χλμ. εδαφών της περιφέρειας της Χερσώνας» από τη Ρωσία.

Το Κίεβο συγκεντρώνει στρατό και εξοπλισμό στη Ζαπορίζια

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση στην περιοχή της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προσάρτησε η Ρωσία και η οποία σφυροκοπιέται τις τελευταίες μέρες κι από τις δυο πλευρές. Το Κίεβο ανέφερε χθες τουλάχιστον 3 νεκρούς από ρωσικούς βομβαρδισμούς και πολλούς τραυματίες.

Την προηγούμενη μέρα, όταν με προεδρικό διάταγμα ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια πέρασε σε ρωσική ιδιοκτησία και δικαιοδοσία, οι φιλορωσικές αρχές ανέφεραν δεκάδες ουκρανικά χτυπήματα στην πόλη Ενεργκοντάρ, δίπλα στην οποία βρίσκεται ο σταθμός.

Φιλορώσος αξιωματούχος της περιοχής ισχυρίστηκε χθες πως ειδικές δυνάμεις του στρατού της Ουκρανίας εκπαιδεύονται - μεταξύ άλλων και από Βρετανούς - για να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες οι αποφάσεις σχετικά με τη διεξαγωγή ουκρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή λαμβάνονται από εκπροσώπους της Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Επίσης, σύμφωνα με αναφορές σε ρωσικά ΜΜΕ, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν αναπτύξει στη γραμμή επαφής στη Ζαπορίζια περισσότερα όπλα και στρατεύματα από ποτέ.

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ετοιμάζεται να υποδεχθεί στη Μόσχα τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ρ. Γκρόσι, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο Κίεβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο. Οι συζητήσεις αφορούν την κατάσταση ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού μετά το βήμα που έκανε η Ρωσία να τον εντάξει στα περιουσιακά της στοιχεία.

«Η δουλειά μου είναι να αποτρέψω ένα πυρηνικό ατύχημα και αυτό κάνω», δήλωσε ο Γκρόσι στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι θα ταξιδέψει στη Ρωσία «πολύ σύντομα» για συνομιλίες σε «πολύ υψηλό επίπεδο». Το προσωπικό στο πυρηνικό εργοστάσιο εργάζεται κάτω από «αφόρητες συνθήκες», ωστόσο η αντιπροσωπεία της ΙΑΕΑ θα συνεχίσει να παρευρίσκεται στον πυρηνικό σταθμό, ανέφερε ο Γκρόσι. Σύμφωνα δε με τον ίδιο υπάρχουν ενδείξεις για νάρκες στην περίμετρο του εργοστασίου, αλλά όχι μέσα στο ίδιο το εργοστάσιο.

Το ΝΑΤΟ «δίνει τη σφραγίδα της έγκρισής του» για να τεθεί σε κίνδυνο ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, κατήγγειλε χθες το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ογδοο πακέτο κυρώσεων ενέκρινε η ΕΕ

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ως απάντηση στην προσάρτηση των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, με στόχο «να ενταθεί η πίεση στη ρωσική κυβέρνηση και οικονομία, να αποδυναμωθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας και να υποχρεωθεί το Κρεμλίνο να πληρώσει για την πρόσφατη κλιμάκωση».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, δήλωσε: «Χτυπάμε περαιτέρω την πολεμική οικονομία της Ρωσίας, περιορίζουμε τις δυνατότητες εισαγωγών - εξαγωγών της και βρισκόμαστε σε γρήγορο δρόμο για να απελευθερωθούμε από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση. Στοχεύουμε επίσης τους υπεύθυνους για την παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. Η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί».

Το νέο πακέτο κυρώσεων εισάγει στη νομοθεσία της ΕΕ τη βάση για τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμών που σχετίζεται με τη θαλάσσια μεταφορά ρωσικού πετρελαίου για τρίτες χώρες.

Οσον αφορά το εμπόριο, η ΕΕ επεκτείνει την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων χάλυβα που είτε προέρχονται από τη Ρωσία είτε εξάγονται από αυτή. Περιορισμοί στις εισαγωγές επιβάλλονται επίσης σε χαρτοπολτό και χαρτί ξύλου, τσιγάρα, πλαστικά και καλλυντικά, καθώς και σε στοιχεία που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία κοσμημάτων, όπως πέτρες και πολύτιμα μέταλλα, τα οποία συνολικά αποφέρουν σημαντικά έσοδα στη Ρωσία. Θα περιοριστούν επίσης η πώληση και η μεταφορά ή εξαγωγή πρόσθετων αγαθών που χρησιμοποιούνται στον τομέα των αερομεταφορών.

Επιπλέον, το νέο πακέτο περιλαμβάνει κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που έπαιξαν ρόλο στη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων σε ανατολική και νότια Ουκρανία, σε εκπροσώπους του αμυντικού τομέα και σε γνωστά πρόσωπα που «διαδίδουν παραπληροφόρηση για τον πόλεμο». Στη λίστα με τις κυρώσεις θα συμπεριληφθούν επίσης άτομα που διευκολύνουν την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ.

Περαιτέρω, επεκτείνεται ο κατάλογος των απαγορευμένων ειδών που μπορεί να συμβάλουν στη στρατιωτική και τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας, ή στην ανάπτυξη του ρωσικού τομέα άμυνας και ασφάλειας.

Τέλος, η απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ θα επεκταθεί και στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές σε Ζαπορίζια και Χερσώνα.

Στο μεταξύ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε χθες ότι αναμένει να ενταθεί η πίεση των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, προσθέτοντας πως η καταναλωτική ζήτηση στη Ρωσία παραμένει αδύναμη. «Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση εδώ είναι σταθερή», ταυτόχρονα όμως «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία θα αυξηθεί», είπε.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει τώρα συρρίκνωση 2,9% το 2022, ενώ οι Δυτικοί ηγέτες ελπίζουν ότι ο αντίκτυπος των κυρώσεων θα είναι μακροχρόνιος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η κίνηση της ΕΕ να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αποσκοπεί στην ενίσχυση των κερδών των δυτικών εταιρειών. Η Μόσχα θα απαντήσει και θα ανακατευθύνει τις ενεργειακές της προμήθειες μακριά από τις δυτικές χώρες που επιβάλλουν το ανώτατο όριο, συμπλήρωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία ζητάει να συμπεριληφθεί στις έρευνες για τους αγωγούς

Την αντίδραση της Ρωσίας προκάλεσε η απόφαση της Δανίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας να συστήσουν κοινή ομάδα έρευνας για τις διαρροές στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream», με τη συμμετοχή μελών από τρίτες χώρες, χωρίς όμως τη Ρωσία.

Η Δανία έχει ήδη δηλώσει ότι το σαμποτάζ δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμμετοχή κάποιου κράτους, ενώ η Μόσχα χαρακτήρισε «αδιανόητο» να διενεργείται έρευνα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

«Ισως η Δανία γνωρίζει τους υπεύθυνους της δολιοφθοράς» και «κάτι έχει να κρύψει», γι' αυτόν τον λόγο δεν επιτρέπει στον ρωσικό φορέα διαχείρισης των αγωγών να συμμετέχει στις έρευνες, σχολίασε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αλήθεια και να παραδεχτούν ότι προδόθηκαν από τους συμμάχους τους», είχε δηλώσει η ίδια νωρίτερα, επιμένοντας στις κατηγορίες κατά των ΗΠΑ.

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας της Σουηδίας ανακοίνωσε χθες ότι η έρευνα που έχει ανοίξει για τις διαρροές αερίου από τους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς «Nord Stream» «ενισχύει τις υποψίες για μεγάλο σαμποτάζ» και η έρευνα «πρέπει να καταδείξει αν στρέφονται σε κάποιον συγκεκριμένα οι υποψίες και αν μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον του».

ΗΠΑ: Η Ουκρανία πίσω από τη δολοφονία της Ντούγκινα

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν πως τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν την επίθεση με παγίδευση αυτοκινήτου τον Αύγουστο κοντά στη Μόσχα, από την οποία σκοτώθηκε η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη Ρώσου εθνικιστή, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», που επικαλείται αξιωματούχους, χωρίς να τους κατονομάσει.

Σύμφωνα πάντα με τους «New York Times» και τις πηγές τους, οι ΗΠΑ ούτε πήραν μέρος στην επίθεση ούτε γνώριζαν εκ των προτέρων για την πραγματοποίησή της, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να επέπληξαν Ουκρανούς αξιωματούχους για τη δολοφονία.


ΣΕΡΒΙΑ
Εντονη αντίδραση για το κροατικό «μπλόκο» στο ρωσικό πετρέλαιο

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Βούτσιτς προκάλεσε ο αποκλεισμός της Σερβίας από τις χώρες που εξαιρέθηκαν από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου μέσω της κροατικής πόλης Ριέκα.

Το Βελιγράδι υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός του από τις εξαιρέσεις έγινε μετά από επιμονή της κροατικής κυβέρνησης.

«Η Σερβία θα απαντήσει στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου με σοβαρό, υπεύθυνο, αλλά και στρατηγικής σημασίας τρόπο. Ευχαριστούμε τους Κροάτες γείτονές μας που έδειξαν για πολλοστή φορά τι επιθυμούν για τη χώρα μας και τον λαό μας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, ενώ η πρωθυπουργός Αννα Μπρνάμπιτς χαρακτήρισε «εχθρική» τη συμπεριφορά της Κροατίας απέναντι στη Σερβία. Μάλιστα, αναρωτήθηκε πώς γίνεται κάποιες χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, να εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, αλλά να μη μπορεί να ισχύσει το ίδιο για τη Σερβία.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, σχολιάζοντας τις σερβικές κατηγορίες είπε ότι «η απόφαση της ΕΕ να μην εξαιρεθεί η Σερβία από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου λήφθηκε ομόφωνα», σπεύδοντας να προσθέσει ότι «η Σερβία δεν μπορεί να κάθεται σε δύο καρέκλες, να έρχεται και να μας λέει ότι επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ και από την άλλη να μην επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία». Κατέληξε δε ότι «η Σερβία μπορεί μέσω του αγωγού στην Κροατία να εισάγει όποιο αργό πετρέλαιο θέλει εκτός από το ρωσικό».

Οπως αναμετέδιδαν χτες διάφορα ΜΜΕ, η Σερβία προμηθεύεται το 80% του αργού πετρελαίου, που φτάνει στα διυλιστήρια της χώρας, μέσω του αγωγού της Αδριατικής (JANAF) ο οποίος ξεκινά από το λιμάνι της Ριέκα στην Κροατία. Ο αγωγός αυτός κατασκευάστηκε το 1974 για να εξυπηρετεί τις δημοκρατίες της τότε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αλλά και άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τσεχοσλοβακία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ