Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Εντονη αντίδραση για το κροατικό «μπλόκο» στο ρωσικό πετρέλαιο

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Βούτσιτς προκάλεσε ο αποκλεισμός της Σερβίας από τις χώρες που εξαιρέθηκαν από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου μέσω της κροατικής πόλης Ριέκα.

Το Βελιγράδι υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός του από τις εξαιρέσεις έγινε μετά από επιμονή της κροατικής κυβέρνησης.

«Η Σερβία θα απαντήσει στην απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου με σοβαρό, υπεύθυνο, αλλά και στρατηγικής σημασίας τρόπο. Ευχαριστούμε τους Κροάτες γείτονές μας που έδειξαν για πολλοστή φορά τι επιθυμούν για τη χώρα μας και τον λαό μας», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, ενώ η πρωθυπουργός Αννα Μπρνάμπιτς χαρακτήρισε «εχθρική» τη συμπεριφορά της Κροατίας απέναντι στη Σερβία. Μάλιστα, αναρωτήθηκε πώς γίνεται κάποιες χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, να εξαιρούνται από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, αλλά να μη μπορεί να ισχύσει το ίδιο για τη Σερβία.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, σχολιάζοντας τις σερβικές κατηγορίες είπε ότι «η απόφαση της ΕΕ να μην εξαιρεθεί η Σερβία από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου λήφθηκε ομόφωνα», σπεύδοντας να προσθέσει ότι «η Σερβία δεν μπορεί να κάθεται σε δύο καρέκλες, να έρχεται και να μας λέει ότι επιθυμεί την ένταξη στην ΕΕ και από την άλλη να μην επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία». Κατέληξε δε ότι «η Σερβία μπορεί μέσω του αγωγού στην Κροατία να εισάγει όποιο αργό πετρέλαιο θέλει εκτός από το ρωσικό».

Οπως αναμετέδιδαν χτες διάφορα ΜΜΕ, η Σερβία προμηθεύεται το 80% του αργού πετρελαίου, που φτάνει στα διυλιστήρια της χώρας, μέσω του αγωγού της Αδριατικής (JANAF) ο οποίος ξεκινά από το λιμάνι της Ριέκα στην Κροατία. Ο αγωγός αυτός κατασκευάστηκε το 1974 για να εξυπηρετεί τις δημοκρατίες της τότε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, αλλά και άλλες χώρες όπως η Ουγγαρία και η Τσεχοσλοβακία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ