Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σε πλήρη εξέλιξη το ιμπεριαλιστικό παζάρι

«Αναμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση», λέει ο Ερντογάν από την Πράγα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι για την Ανατ. Μεσόγειο, που βάζει τους λαούς της περιοχής, όπως και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, σε μεγάλους κινδύνους.

Χαρακτηριστικά τα όσα επαναλάμβανε χτες βράδυ από την Πράγα, όπου συμμετείχε στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (βλέπε σελ. 4), ο Τούρκος Πρόεδρος Τ. Ερντογάν, ισχυριζόμενος - σύμφωνα με την «Χουριέτ» - πως «ορισμένες χώρες - μέλη της ένωσης κλιμακώνουν την ένταση αντί να έχουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Εδώ, θα ήθελα να υπογραμμίσω το ακόλουθο. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις για την κυριαρχία, τη γη, τα δικαιώματα και τους νόμους οποιασδήποτε χώρας. Αγωνιζόμαστε μόνο για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων» και προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε ένταση με κανέναν από τους γείτονές μας. Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αναμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες εντάσεις, υπό το πρίσμα της ενότητας. Για μια μόνιμη λύση, τα δεδομένα στο νησί της Κύπρου πρέπει να γίνουν αποδεκτά», σημείωσε δηλώνοντας ταυτόχρονα «έτοιμοι για διάλογο προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τις ευρωπαϊκές χώρες και να προωθήσουμε τη διαδικασία ένταξής μας».

Την «πάσα» έσπευσε σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός, παίρνοντας τον λόγο και ζητώντας από την Τουρκία να μην αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και «αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική». Δηλαδή μάζεμα της «ρητορικής» και τα «σκυλιά δεμένα» για αναζήτηση «επώδυνων συμβιβασμών» υπό ευρωατλαντική ομπρέλα.

Στο «μενού» ο ενεργειακός πλούτος

Νωρίτερα χτες ο πρώην αρχηγός του ΓΕΝ της Τουρκίας, ναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, επικαλούμενος το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογίας δήλωνε ότι το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που υπογράφτηκε για άμεση έναρξη γεωτρήσεων, αντιστοιχεί σε κοιτάσματα αξίας 30 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος ανέφερε ότι τουρκικά πλοία μπορούν να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες σεισμικές έρευνες και αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «βρίσκεται σε μεγάλο πανικό λόγω των πρόσφατων υπογραφών», επειδή «σχεδιάζει να "καταπιεί" μια περιοχή στο μέγεθος τεσσάρων νησιών σαν την Κύπρο, στη Μεσόγειο, συμφωνώντας με τη Βουλή του Τομπρούκ υπό την επιρροή του Χάφταρ...».

Ακόμα, ο Γιαϊτζί αναφέρθηκε και στον κυοφορούμενο συμβιβασμό για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου, σχολιάζοντας ότι οι διμερείς «διαφωνίες στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες πρόκειται να επιλυθούν και να υπογραφεί συμφωνία» και ότι η τουρκική πλευρά δεν πρέπει να επιτρέψει «ελληνική εταιρεία να μπει κάτω από τη μύτη μας», αναφερόμενος στην «Energean», που ήδη εκμεταλλεύεται κοιτάσματα στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, Αμπντελχαμίτ Ντμπέιμπα, αναφερόταν στη διαφορά που έχει η Λιβύη με την Ελλάδα όσον αφορά τον ορισμό της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας πως «είναι δικαίωμά μας να υπογράψουμε οποιαδήποτε συμφωνία συνεργασίας με άλλες χώρες» και «σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την εξερεύνηση για πετρέλαιο στα χωρικά μας ύδατα με τη βοήθεια γειτονικών χωρών».

Ελληνικές διπλωματικές πηγές έσπευδαν χτες να σχολιάσουν τις δηλώσεις, λέγοντας πως «είναι τουλάχιστον ατυχείς» και πως «ο κ. Ντμπέιμπα προσπαθεί να συγκρίνει δύο τελείως διαφορετικές καταστάσεις, μία η οποία είναι καθ' όλα νόμιμη και μία η οποία είναι παράνομη, άκυρη και ανυπόστατη», επικαλούμενοι γι' αυτό και τις τοποθετήσεις ΕΕ και ΗΠΑ, που κάθε άλλο παρά κλείνουν την πόρτα σε επικίνδυνες «διευθετήσεις», όσο και την άρνηση της «συγκυβερνώσας» λιβυκής βουλής να κάνει δεκτό το μνημόνιο. Σημειωτέον πως ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής, Αγκίλα Σάλεχ, κατέθεσε και επίσημη επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημερώνοντάς τον για την ακυρότητα των συμφωνιών, λόγω μη δικαιοδοσίας της κυβέρνησης.

Νέες προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Την ίδια στιγμή, την όξυνση των διεργασιών συνολικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνει και η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. Χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για τον διορισμό του Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ ως νέου πρέσβη στο Τελ Αβίβ, έπειτα από 4 χρόνια που η συγκεκριμένη θέση έμενε άδεια, ενώ ήδη συζητιέται επίσκεψη του Ερντογάν στο Ισραήλ, μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν την 1η Νοέμβρη.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται και στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους ανακοίνωσε ότι έδωσε προθεσμία ενός μήνα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ (ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο) να συνάψει συμφωνία με την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», διαφορετικά θα πρέπει να αποχωρήσει από τα δικά του «εδάφη».

Ο «υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτογρούλογλου, δήλωσε πως «η φιλοξενία τελείωσε, ή υπογράφουν μια στρατιωτική συμφωνία με την "ΤΔΒΚ" ή θα αποχωρήσουν από την "ΤΔΒΚ"», αναφερόμενος στα δύο στρατόπεδα στα Κατεχόμενα και ένα «σημείο επαφής» που ελέγχει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πρόσθετε μάλιστα ότι στις επαφές που έγιναν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπέβαλαν στον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προσχέδιο για τη «συμφωνία για το καθεστώς των (ειρηνευτικών) δυνάμεων» και τους ανέφεραν νέα βήματα για την αναγνώριση, για να πάρουν την απάντηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επανεξετάσουν το προσχέδιο. Σημείωσε μάλιστα πως «ακόμα κι αν η απάντηση είναι αρνητική, δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε τα βήματα που πρέπει. Μετά το 1974, ζούμε με την ασφάλεια του τουρκικού στρατού...».

Σε ανακοίνωσή του, το κυπριακό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καθορίζεται από τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, στα οποία δίνει συγκατάθεση η Κύπρος, ως «το μόνο κράτος στην Κύπρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαρκώς νέοι κίνδυνοι για τους λαούς από τα ΝΑΤΟικά «ήρεμα νερά» (2024-07-27 00:00:00.0)
Συναντήσεις του διευθυντή της CIA σε Τρίπολη και Λιβύη (2023-01-13 00:00:00.0)
Κινήσεις στη «σκακιέρα» για έλεγχο του ενεργειακού πλούτου (2020-02-01 00:00:00.0)
Ολο πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και παζαριών (2019-12-13 00:00:00.0)
Προχωρούν οι ενεργειακές συναντήσεις και διεργασίες (2019-01-15 00:00:00.0)
Πρόκληση με νέο κατοχικό φυλάκιο (2005-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ