Τρίτη 15 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Προχωρούν οι ενεργειακές συναντήσεις και διεργασίες

Ενώ συνεχίζονται οι γεωτρήσεις της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου εξελίσσονται σε μοχλό επιχειρηματικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών αλλά και συμβιβασμών που όλα δείχνουν ότι «τρέχουν» πολύ γοργά. Είναι ενδεικτική η συνάντηση που αναμενόταν να γίνει χτες στο Κάιρο, ως πρωτοβουλία της Αιγύπτου για τη συγκρότηση του «East Med Gas Forum». Στη συνάντηση, σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, αναμενόταν να πάρουν μέρος εκπρόσωποι και από Ελλάδα, Κύπρο, Ιορδανία, Ιταλία, Ισραήλ, αλλά και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στο μεταξύ, τις επόμενες βδομάδες αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις για τα ευρήματα στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, όπου o αμερικανικός κολοσσός «ExxonMobil» συνεχίζει τις γεωτρήσεις στο στόχο «Γλαύκος 1», μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στο στόχο «Δελφύνη 1».

Νέες «ευκαιρίες» με μοχλό και το Κυπριακό

Τις «σημαντικές ευκαιρίες» που γεννούν τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής ξεχωρίζει και η επόμενη έκθεση του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, η οποία θα συζητηθεί τέλη του μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, όπου θα παρθούν αποφάσεις και για τη θητεία της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και φυσικά τους όρους της. Σύμφωνα με διαρροές, η έκθεση τονίζει πως «οι φυσικοί πόροι, ιδιαίτερα οι υδρογονάνθρακες, παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο». Αναφερόμενη ειδικά στις συνομιλίες για το Κυπριακό, η έκθεση εντοπίζει «αβεβαιότητα για το μέλλον» τους, αν και αναγνωρίζει προθυμία για τη συνέχισή τους.

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο έγινε εκδήλωση για την επέτειο από το θάνατο του πρώτου ηγέτη του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς, δίνοντας νέα αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο ο διχοτομικός χαρακτήρας της «λύσης» που προωθείται, ανεξάρτητα από τη συνταγή και τις προτεραιότητες που κάθε πλευρά προτάσσει. Σε δηλώσεις του ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να σκύψουμε, όπως δεν κάναμε ούτε στο παρελθόν, σε όσους θέλουν να καταδικάσουν τους Τουρκοκύπριους στο να είναι μειονότητα». Ο Ακιντζί παίνεψε την προσφορά του Ντενκτάς και επιχειρηματολογώντας υπέρ «της αναγκαιότητας των διχοτομικών λύσεων που εξετάζονται», αναφέρθηκε στο βιβλίο του πρώην Προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, «Η Κατάθεση μου», όπου - όπως υπογράμμισε - αναφέρεται ότι η δημιουργία ομοσπονδίας «δεν είναι τίποτα άλλο από συνταγματική συνεργασία κρατών».

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις που έκανε μετά από τη συνάντηση που είχε με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Ακιντζί εκτίμησε ότι το συντομότερο δυνατόν που όλες οι πλευρές θα είναι έτοιμες για νέο γύρο συνομιλιών είναι ο Ιούνης (τέλη Μάρτη έχει τοπικές εκλογές στην Τουρκία και τέλη Μάη έχει ευρωεκλογές).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ