Τρίτη 15 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Μεταμνημονιακή» αντιλαϊκή κλιμάκωση στη ρότα των «πλεονασμάτων»

Η ένταση της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα καθώς και η παραπέρα «αποψίλωση» των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών καταγράφονται στα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2018. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η αντιλαϊκή «σούμα» έβγαλε «πρωτογενές πλεόνασμα» ύψους 3,16 δισ. ευρώ από 1,94 δισ. στο 12μηνο του 2017, διογκωμένο κατά 1,2 δισ. ευρώ και σε ποσοστό 62,9%, ως αποτέλεσμα βέβαια της «αποδοτικότητας» των αντιλαϊκών μέτρων νέας και παλαιότερης κοπής.

Μεταξύ άλλων τα «προσωρινά» στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (12μηνο 1018) εμφανίζουν τα εξής:

Το σύνολο των καθαρών εσόδων εμφανίζεται περίπου στα 54 δισ. από 51,4 δισ. το 2017 και αυτό παρά το γεγονός ότι ποσό ύψους 1,115 δισ. ευρώ που αφορά στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για την περίοδο 2026 - 2046 θα εισπραχθεί το Γενάρη του 2019 αντί του Δεκέμβρη 2018 που είχε προϋπολογισθεί.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται περίπου στα 56 δισ. ευρώ και μάλιστα είναι καρατομημένες κατά 1 δισ. σε σχέση με τον αρχικό - ήδη αντιλαϊκό - στόχο.

Το ύψος των κρατικών εσόδων και των «δαπανών» ανά κατηγορία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα. Ενδεικτικά, στο 11μηνο του 2018 (για το οποίο έχουν δημοσιοποιηθεί τα οριστικά στοιχεία), τα κονδύλια για «ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία» κατακρεουργήθηκαν στα 17,3 δισ., από περίπου 18 δισ., ενώ οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση) έφτασαν σε 24,8 δισ. (από 23,9 δισ.), αύξηση ύψους 900 εκατ.

Νέος κύκλος «αξιολόγησης»

Τις επόμενες μέρες επανέρχονται στην Αθήνα τα «τεχνικά» κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» για την έναρξη του δεύτερου κύκλου της λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ESM, EKT).

Μεταξύ άλλων η αντιλαϊκή ατζέντα περιλαμβάνει νέες παρεμβάσεις, όπως για τα «κόκκινα» δάνεια, με τους μαζικούς πλειστηριασμούς στη λαϊκή κατοικία, σε συνδυασμό και με τα νέα κρατικά πακέτα για στήριξη των τραπεζικών ομίλων, την επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, τις παραπέρα «διευκολύνσεις» στην αδειοδότηση επενδύσεων, τις αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντ. Κοστέλο, στο πλαίσιο των επαφών και των συζητήσεων στην Αθήνα, θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων καθώς και με επιχειρηματικούς συνδέσμους.

Παράλληλα, το «παρών» θα δώσει και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστά, θα είναι ομιλητής σε αυριανή εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.

Νέα παράταση για τις λιγνιτικές μονάδες

Στο μεταξύ, μετατίθεται για τις 8 Φλεβάρη η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τις λιγιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε αποδεκτό το σχετικό αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά παράταση που δίνεται στο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν 6 επενδυτικά σχήματα. Συγκεκριμένα η κοινοπραξία της κινεζικής «Beijing Guohua» με τη θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου «Damco Energy», η «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ», η «ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ» του ομίλου Στασινόπουλου, ο όμιλος «Μυτιληναίος» και οι τσεχικές «EPH» και «Indoverse».

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου και της διοίκησης της ΔΕΗ για τη μείωση του «εργατικού κόστους» στις εν λόγω λιγνιτικές μονάδες, κατ' απαίτηση των επενδυτικών ομίλων, καθώς, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, 340 περίπου εργαζόμενοι θα αποχωρήσουν με το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», 20 οδηγούνται στην πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ επιπλέον 300 περίπου εργαζόμενοι μετακινούνται σε άλλες θέσεις της επιχείρησης. Φαίνεται έτσι πως ικανοποιείται μια ακόμη αξίωση των επενδυτών για μείωση των θέσεων εργασίας στο μισό σε σχέση με σήμερα και συγκεκριμένα στις 120 μόνιμες θέσεις εργασίας για τη Μελίτη (από 231) και 480 για τη Μεγαλόπολη (από 1.100 περίπου).

Σε ρυθμούς επιβράδυνσης η Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χτες από τη Γιούροστατ για τις εξελίξεις στη βιομηχανική παραγωγή επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ.

Ειδικότερα, για το μήνα Νοέμβρη του 2018 ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη, σε ετήσια βάση, συρρικνώθηκε σε ποσοστό 3,3%. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε πορεία συγχρονισμένης κατρακύλας βρέθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία με πτώση 5,1%, στη Γαλλία με 1,9%, στην Ιταλία επίσης με 1,9%, στην Ισπανία με 1,6% κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους ταξινομούμενους κλάδους, πτώση καταγράφεται στην παραγωγή «κεφαλαιουχικών αγαθών» στην Ευρωζώνη, με 4,5% σε ετήσια βάση, στην Ενέργεια (5,2%), στα «διαρκή καταναλωτικά αγαθά» (3,5%), στα «ενδιάμεσα αγαθά» (3%).

Σε επίπεδο ΕΕ, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής διαμορφώθηκε σε 2,2%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ