ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Παγκοσμιοποίηση, η «Μεγάλη Ιδέα» των «εκσυγχρονιστών»

Τα ΣΥΝεταιράκια του κεντροαριστερού...εκσυγχρονισμένου -εκσυγχρονισμού
Τα ΣΥΝεταιράκια του κεντροαριστερού...εκσυγχρονισμένου -εκσυγχρονισμού
To πλαίσιο του εκσυγχρονισμένου... εκσυγχρονισμού, που είναι η παγκοσμιοποίηση των πολυεθνικών, παρουσίασε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν από κοινού διάφοροι όμιλοι που διαπνέονται από τα εκσυγχρονιστικά «ιδεώδη» και καθοδηγούνται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, όπως ο ΟΠΕΚ του Γ. Πανταγιά και οι «ομάδες προβληματισμού» που συμμετέχουν ο Λ. Κύρκος, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Παπαλεξόπουλος και άλλοι.

Το κυρίαρχο ερώτημα, σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, που ωστόσο αντανακλά την αγωνία των εκσυγχρονιστών είναι «πώς μπορεί η χώρα μας να έχει παρουσία στο νέο τοπίο, στο νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας;». Δηλαδή ποιος είναι ο ρόλος της ελληνικής άρχουσας τάξης στα πλαίσια του διεθνούς καταμερισμού που επιβάλλει η νέα τάξη του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

«H Ελλάδα του 2001, είπε, είναι στην καρδιά του διεθνούς συστήματος. Είναι κράτος του κέντρου. Με μόνη ουσιαστική εξαίρεση το λεγόμενο G8, στο οποίο δε θα μπορέσει ποτέ να συμμετάσχει λόγω μεγέθους». Και πρόσθεσε: «H παγκοσμιοποίηση είναι σύνθετο φαινόμενο. Αρα πρέπει να αναλυθεί και όχι να διαστρεβλωθεί με απλουστεύσεις. Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τις θετικές της επιπτώσεις και να μετριάσουμε τις αρνητικές».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πολιτικο-ιδεολογικό πλαίσιο της «κεντροαριστεράς», ένα πλαίσιο περιφερειακής διαχείρισης της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Ενα είδος «ιστορικού συμβιβασμού» της «κεντροαριστεράς» με την ιμπεριαλιστική πολιτική του «παγκόσμιου χωριού» των πολυεθνικών.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν όλα τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού οφείλονται στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση. «Στις θετικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, είπε ο Κ. Σημίτης, περιλαμβάνεται η μεγάλη πρόοδος στην οποία έχει οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε πολλούς τομείς. Την οικονομία, την υγεία, την παιδεία. Ας αναλογιστούμε την ανάπτυξη των οικονομικών ανταλλαγών ή την πρόοδο της τεχνολογίας. Ας σκεφτούμε τον πολλαπλασιασμό των εκπαιδευτικών ευκαιριών και ανταλλαγών. Την τεράστια πρόοδο της ιατρικής και τη συνεχή βελτίωση της περίθαλψης».

Ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες γύρω από τα ερωτήματα που ο ίδιος έθεσε: «Η κατάργηση των συνόρων δεν καταλήγει στην απώλεια της ιδιαίτερης ταυτότητας - εθνικής, θρησκευτικής, πολιτισμικής; Η ανταλλαξιμότητα των πάντων στις διαστάσεις του πλανητικού χωριού δεν οδηγεί στην απόλυτη κυριαρχία της αγοράς; Η κουλτούρα και η παράδοσή μας, οι μνήμες και τα ιστορικά βιώματά μας δεν κινδυνεύουν από την ισοπέδωση και την ομοιομορφία;» Για να απαντήσει: «Η εικόνα της φοβίας και της αδράνειας δε μας ταιριάζει, γιατί υπολείπεται των αναγκών της εποχής. Δε συμβάλλει στην αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων. Μας αφήνει άοπλους απέναντι στις αρνητικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης, τις νέες κοινωνικές προκλήσεις, το νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας».

Και συνέχισε: «Την απάντηση απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής δίνει η κοινωνία των πολιτών. Η ανοιχτή κοινωνία. Και ανοιχτή κοινωνία είναι η κοινωνία της ελευθερίας και της συμμετοχής, η κοινωνία της ευθύνης και της αλληλεγγύης, η κοινωνία της δημιουργίας, η κοινωνία που προσέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διάλογο με άλλες κοινωνίες, με άλλους πολιτισμούς. Μια τέτοια κοινωνία επιζητεί τη διασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας της οικονομίας και της αναπτυξιακής τροχιάς της και, παράλληλα, τη διεύρυνση δυνατοτήτων και ευκαιριών για όλους, ιδιαίτερα για τη γενιά που έρχεται, για τις γυναίκες, για εκείνους που απειλούνται από τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Συνεχίζοντας τα περί ανοιχτής κοινωνίας είπε: «Ανοιχτή κοινωνία είναι η κοινωνία που τοποθετείται με αυτοπεποίθηση και σιγουριά σε ένα ανοιχτό πεδίο διεθνούς διαλόγου. Που προσέρχεται ως ισότιμος συνομιλητής στον παγκόσμιο στίβο της πολιτισμικής αντιπαράθεσης. Που σηκώνει με θάρρος την πρόκληση της οικουμενικότητας». Για την εξυπηρέτηση αυτής της πολιτικής επιστράτευσε και τη «δημοκρατική αριστερά»: «Γιατί η σημερινή εποχή, η εποχή της παγκοσμιοποίησης, επιβάλλει να σκεφτόμαστε τον πολιτισμό με κριτήρια τις πανανθρώπινες ανάγκες, δηλαδή οικουμενικά. Και αυτή η διάσταση της παγκοσμιοποίησης, η διάσταση της οικουμενικότητας, μια διάσταση που πάντοτε έκανε σημαία της ο ουμανισμός και η δημοκρατική Αριστερά, είναι θετική, απελευθερωτική, προοδευτική».

Περιγράφοντας τις αξίες της αυριανής ελληνικής κοινωνίας ανέφερε ότι αυτή οφείλει να είναι μια κοινωνία ανοιχτή στον κόσμο. «Μια κοινωνία ευρωπαϊκή. Οι αξίες του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού (οι ατομικές ελευθερίες, η κοινωνική αλληλεγγύη, το κοινωνικό κράτος κτλ.) τείνουν να πάρουν έναν καθολικό και παγκόσμιο χαρακτήρα».

Και θέτοντας τα καθήκοντα των εκσυγχρονιστών στην Ελλάδα είπε: «Στο εθνικό πλαίσιο πρέπει να επεξεργαστούμε προτάσεις και ιδέες για την εφαρμογή των αξιών του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Στο εθνικό πλαίσιο πρέπει να επεξεργαστούμε θέσεις για τα προβλήματα που μας αφορούν, για τα προβλήματα που αφορούν σ' όλη την Ευρώπη». Και κατέληξε περιγράφοντας τα καθήκοντα της ελληνικής κοινωνίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην παγκοσμιοποίηση: «Στην κατεύθυνση αυτή είναι αποστολή της Πολιτείας αλλά και, ευρύτερα, της κοινωνίας να βοηθήσει τους πολίτες, ιδιαίτερα τις νέες γενιές, να καλλιεργήσουν την ικανότητα να συνυπάρχουν με τους άλλους ανθρώπους και πολιτισμούς. Να συνομιλούν μαζί τους, να καταλαβαίνουν τις γλώσσες τους και να κατανοούν τους κώδικες συμπεριφοράς τους».

ΠΑΣΟΚ
Αναψε ο καυγάς για (ανα)διανομή εξουσίας

Σε φάση έξαρσης βρίσκεται η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ, όπου η εκ των άνωθεν «ανανέωση» συναντά τις αντιδράσεις αρκετών στελεχών, τα οποία φοβούνται για το «μέλλον» τους στο νέο εσωκομματικό σκηνικό που προετοιμάζει ο Κ. Σημίτης.

Οι αντιδράσεις των λεγόμενων «ιστορικών» στελεχών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ανησυχία τους να βρεθούν «εκτός του παιχνιδιού εξουσίας», παρόλο που δεν εκφράζονται δημόσια, είναι ωστόσο υπαρκτές και έντονες παρασκηνιακά. Αρκετοί από αυτούς κατηγορούν τον Κ. Σημίτη ότι «φτιάχνει γιάφκες» και λαμβάνει αποφάσεις για τις αναδιατάξεις σε επίπεδο ηγετικής ομάδας και τη μετεξέλιξη του κινήματος, ερήμην των κομματικών οργάνων.

Ο πρώτος, πάντως, που εξέφρασε δημόσια, μέσω διαρροής στα «Νέα», την αντίθεσή του στις κινήσεις του πρωθυπουργού ήταν ο Θ. Πάγκαλος. Με αφορμή την αναβολή της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο πρώην υπουργός έστειλε επιστολή στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, στην οποία καταγγέλλει την ύπαρξη στο ΠΑΣΟΚ «διαφόρων παρασυναγωγών», ενώ ειρωνεύεται τη «διαδικασία της εσωκομματικής ανανέωσης». Συγκεκριμένα, ο Θ. Πάγκαλος αναφέρει ότι η συνεδρίαση του παραπάνω οργάνου «θα έχει ευνοϊκή απήχηση σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολιτική ρευστότητα, την ύπαρξη και λειτουργία διαφόρων παρασυναγωγών και αυτόκλητων κέντρων εσωκομματικών πρωτοβουλιών».

Το Μέγαρο Μαξίμου, αφού μέτρησε τις αντιδράσεις, επιχειρεί να υποβαθμίσει το όλο θέμα και διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι «ανανέωση δε σημαίνει αποκλεισμούς στελεχών», χωρίς ωστόσο να πείθει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή Πάγκαλου, επικαλέστηκε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις πρωτοβουλίες των κομματικών στελεχών, αλλά στη συνέχεια ανέφερε ότι «στο πλαίσιο των κομματικών διαδικασιών, κάθε στέλεχος μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, μπορεί να έχει μια δραστηριότητα». Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης επέμεινε στη γραμμή του «πολιτικού αποχρωματισμού» του δείπνου στο σπίτι του Χρ. Πρωτόπαπα και σε χθεσινή δήλωσή του ανέφερε ότι «ο καθένας τρώει με όποιον θέλει, ό,τι θέλει, όποτε θέλει και αυτό γιατί δεν μπορεί κανένας να στερήσει την ελευθερία στη γαστριμαργία, στην κοινωνική συναναστροφή και συσπείρωση. Δε σημαίνει ότι υπάρχει μια πολιτική εξέλιξη ή μια παρασυναγωγή. Από εκεί και μετά, εγώ θέλω να σας καλέσω να δούμε την πραγματική σημασία και αξία στα πράγματα που πρέπει».

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Πιο σκληρή νομοθεσία ζητά η Σκότλαντ Γιαρντ

«Κατανοούμε την ανάγκη για πιο σκληρή νομοθεσία...», δήλωσε για την τρομο-νομοθεσία χτες ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, Τζον Στίβενς. Ο τελευταίος ήρθε στην Ελλάδα τη Δευτέρα για διήμερη επίσκεψη. Στα πλαίσια αυτά συναντήθηκε με την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Ι. Γεωργακόπουλο. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων δε συζητήθηκε μόνο το θέμα των ερευνών για τη δολοφονία του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς, αλλά και το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου στη βρετανική πρεσβεία. Μαζί του ήταν ο πρέσβης της Μ. Βρετανίας στη χώρα μας και ο υπαρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, Ντέιβιντ Βάνες.

«Είμαστε εδώ με πρόσκληση των ελληνικών αρχών», δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος. «Στις συναντήσεις μου άκουσα με πολύ ενδιαφέρον τις προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία εναντίον της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Κι εμείς στη Μ. Βρετανία έχουμε αναθεωρήσει τη σχετική νομοθεσία. Κατανοούμε την ανάγκη για πιο σκληρή νομοθεσία, που θα είναι συμβατή με τις αρχές προστασίας των ατομικών ελευθεριών», ισχυρίστηκε, θυμίζοντας ορισμένα επιχειρήματα των εγχώριων υπερασπιστών της τρομο-νομοθεσίας. Δεν παρέλειψε δε να υπογραμμίσει ότι χρειάζεται διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι η Σκότλαντ Γιαρντ βρίσκεται στη χώρα μας γιατί «είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με άλλες χώρες της ΕΕ». Δηλώνοντας την πρόθεση των Βρετανών να μείνουν αρκετά στην Ελλάδα, «συνεργαζόμενοι» με τις ελληνικές διωκτικές αρχές, είπε ότι η επίλυση δολοφονικών ενεργειών μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό... Οσον αφορά στις έρευνες για τη δολοφονία του Σ. Σόντερς ανέφερε ότι υπάρχει πρόοδος, που, όμως, αργεί να επιτευχθεί.

Σε σχέση με τη συνεργασία Σκότλαντ Γιαρντ και ΕΛ.ΑΣ για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα οφέλη στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Μ. Βρετανίας. Επίσης, ανέφερε ότι «μπορούμε να βοηθήσουμε την ΕΛ.ΑΣ προσφέροντας ανάλυση και βοήθεια στον τομέα των ιατροδικαστικών και εγκληματολογικών ερευνών, συμβουλές τεχνικού περιεχομένου, ανάλυση των τρόπων με τους οποίους γίνονται κάποια εγκλήματα, ανακαλύπτοντας νέες οδούς στην έρευνα των διωκτικών αρχών». Δεν παρέλειψε, δε, να καλέσει τους πολίτες να δώσουν πληροφορίες ή υποψίες στις αρχές, ακόμα και ανώνυμα. Αλλωστε, με την τρομο-νομοθεσία που θεσμοθετεί η ελληνική κυβέρνηση, όλα θα ερευνώνται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ