Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αναψε ο καυγάς για (ανα)διανομή εξουσίας

Σε φάση έξαρσης βρίσκεται η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ, όπου η εκ των άνωθεν «ανανέωση» συναντά τις αντιδράσεις αρκετών στελεχών, τα οποία φοβούνται για το «μέλλον» τους στο νέο εσωκομματικό σκηνικό που προετοιμάζει ο Κ. Σημίτης.

Οι αντιδράσεις των λεγόμενων «ιστορικών» στελεχών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ανησυχία τους να βρεθούν «εκτός του παιχνιδιού εξουσίας», παρόλο που δεν εκφράζονται δημόσια, είναι ωστόσο υπαρκτές και έντονες παρασκηνιακά. Αρκετοί από αυτούς κατηγορούν τον Κ. Σημίτη ότι «φτιάχνει γιάφκες» και λαμβάνει αποφάσεις για τις αναδιατάξεις σε επίπεδο ηγετικής ομάδας και τη μετεξέλιξη του κινήματος, ερήμην των κομματικών οργάνων.

Ο πρώτος, πάντως, που εξέφρασε δημόσια, μέσω διαρροής στα «Νέα», την αντίθεσή του στις κινήσεις του πρωθυπουργού ήταν ο Θ. Πάγκαλος. Με αφορμή την αναβολή της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο πρώην υπουργός έστειλε επιστολή στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, στην οποία καταγγέλλει την ύπαρξη στο ΠΑΣΟΚ «διαφόρων παρασυναγωγών», ενώ ειρωνεύεται τη «διαδικασία της εσωκομματικής ανανέωσης». Συγκεκριμένα, ο Θ. Πάγκαλος αναφέρει ότι η συνεδρίαση του παραπάνω οργάνου «θα έχει ευνοϊκή απήχηση σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολιτική ρευστότητα, την ύπαρξη και λειτουργία διαφόρων παρασυναγωγών και αυτόκλητων κέντρων εσωκομματικών πρωτοβουλιών».

Το Μέγαρο Μαξίμου, αφού μέτρησε τις αντιδράσεις, επιχειρεί να υποβαθμίσει το όλο θέμα και διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι «ανανέωση δε σημαίνει αποκλεισμούς στελεχών», χωρίς ωστόσο να πείθει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή Πάγκαλου, επικαλέστηκε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις πρωτοβουλίες των κομματικών στελεχών, αλλά στη συνέχεια ανέφερε ότι «στο πλαίσιο των κομματικών διαδικασιών, κάθε στέλεχος μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, μπορεί να έχει μια δραστηριότητα». Από την πλευρά του, ο Κ. Σκανδαλίδης επέμεινε στη γραμμή του «πολιτικού αποχρωματισμού» του δείπνου στο σπίτι του Χρ. Πρωτόπαπα και σε χθεσινή δήλωσή του ανέφερε ότι «ο καθένας τρώει με όποιον θέλει, ό,τι θέλει, όποτε θέλει και αυτό γιατί δεν μπορεί κανένας να στερήσει την ελευθερία στη γαστριμαργία, στην κοινωνική συναναστροφή και συσπείρωση. Δε σημαίνει ότι υπάρχει μια πολιτική εξέλιξη ή μια παρασυναγωγή. Από εκεί και μετά, εγώ θέλω να σας καλέσω να δούμε την πραγματική σημασία και αξία στα πράγματα που πρέπει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ