Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Νεοφιλελεύθερο και... κίτρινο
  • Τα «βαφτίσια» του νέου κόμματος, με τη γενναιόδωρη χορηγία των καναλιών, επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για άλλο ένα κόμμα στην υπηρεσία των συμφερόντων της άρχουσας τάξης
  • Καμία διαφορά πολιτικής από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  • Μακριά και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Με «νονούς» τα τηλεοπτικά κανάλια ο Δ. Αβραμόπουλος προχώρησε χτες στα «βαφτίσια» του κόμματός του, το οποίο είναι απότοκο της ανάγκης της άρχουσας τάξης να δημιουργήσει εφεδρείες στο δικομματισμό και αναχώματα στη ριζοσπαστική έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Μέσα στο συνηθισμένο χολιγουντιανό περιβάλλον, με το γνωστό «βοναπαρτικό» προφίλ και τη γενναιόδωρη χορηγία των καναλιών, ο Δ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε το όνομα του κόμματός του - Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών - και το έμβλημα - δύο κίτρινοι περιστρεφόμενοι κύκλοι - ενώ παρουσίασε τη 14σέλιδη ιδρυτική διακήρυξη, η οποία επιβεβαιώνει τη σκληρή νεοφιλελεύθερη ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του και το βαθύ συντηρητισμό του.

Ο Δ. Αβραμόπουλος τοποθέτησε το κόμμα του στο «νέο Κέντρο», προσδιόρισε ως ιδεολογία του τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό», όρος που επιχειρεί να συσκοτίσει και μετριάσει τον άγριο νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό του, που ενσωματώνει την τελευταία λέξη της κυρίαρχης «παγκοσμιοποιημένης» ιδεολογίας. Αν και δήλωσε ότι πάνω απ' όλα βάζει την «οικονομία της αγοράς», προσπάθησε να εμφανίσει το κόμμα του ως «φορέα αλλαγής και ανανέωσης για μια δυναμική έξοδο προς το μέλλον».

Ταυτόχρονα, η ιδρυτική διακήρυξή του δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη πρόταση προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Η επίλυση των λαϊκών προβλημάτων επαφίεται στον «υγιή και ελεύθερο ανταγωνισμό» και στο «ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δ. Αβραμόπουλος συμπλέει σε όλες τις βασικές επιλογές κυβέρνησης και ΝΔ, ενώ σε όποια σημεία «διαφοροποιείται» αυτό το κάνει από πιο προωθημένες νεοφιλελεύθερες θέσεις. Ενδεικτική είναι η θέση του για το «συμπληρωματικό χαρακτήρα δημόσιας και ιδιωτικής παιδείας». Εξάλλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί τους και προεκλογικά. Αποδείχτηκε πανηγυρικά ότι δε φέρνει τίποτα το «καινούριο» ακόμα και στο πλαίσιο του δικομματισμού και ενδεικτικό της φτώχειας ήταν ότι κάλεσε τους πολίτες να μπουν στο κόμμα του «για να αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα με κύρος, αξιοπρέπεια και ισχυρούς δεσμούς». Με άλλα λόγια, «η ισχυρή Ελλάδα» του Κ. Σημίτη.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έκλινε σε όλες τις πτώσεις τις λέξεις «σύνθεση» και «συνεργασία», σε μια προσπάθεια να πείσει ότι είναι «κόμμα όλων των Ελλήνων», αλλά δεν μπόρεσε να αρθρώσει καμία συγκεκριμένη πρόταση, όταν ρωτήθηκε, για τα εκατομμύρια που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το βλέμμα του ήταν στραμμένο κυρίως προς τα μεγάλα αφεντικά και γι' αυτό δε δίστασε να δηλώσει ότι «υποχρέωσή μας είναι η συμφιλίωση πολιτών και επιχειρηματιών»! Τάχθηκε επίσης και υπέρ της συμφιλίωσης με την Εκκλησία. Εκνευρίστηκε σφόδρα όταν ρωτήθηκε για τους πόρους του κόμματός του και ισχυρίστηκε ότι τους εξασφαλίζουν οι 70 φίλοι του, τα ονόματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν. «Από κει και πέρα δεν τίθεται θέμα», έκοψε κάθε αμφισβήτηση.

Οσον αφορά στις επόμενες κινήσεις ανέφερε ότι το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, ότι το επιτελείο είναι έτοιμο και θα ξεκινήσει δουλιά στην επαρχία. Επανέλαβε πως θα αποχωρήσει από το δήμο «όταν ολοκληρώσει τη δουλιά του».

Επιχειρώντας να εξηγήσει το συμβολισμό του σήματος είπε ότι οι δύο κύκλοι συμβολίζουν την ένωση των πολιτών σε μία κοινωνία αλληλεγγύης, την ανεξάρτητη προοπτική του οικουμενικού ελληνισμού, τη σύνθεση, τη δύναμη που αποκτά ο πολίτης και η δημοκρατία!

Αντιδράσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η Ρηγίλλης συνεχίζοντας την τακτική των «χαμηλών τόνων» απέφυγε χτες να σχολιάσει επίσημα τη νέα κίνηση του Αβραμόπουλου, αναπαράγοντας τη σύγχυση στους οπαδούς της για το αν θεωρεί αντίπαλο ή εν δυνάμει σύμμαχο το νέο κόμμα. Ο Μ. Εβερτ έσπευσε, άλλη μια φορά, να εκφράσει τη θέση του κόμματος δηλώνοντας (στο «Μέγκα») ότι «θα περιμένει να διαβάσει πρώτα την ιδρυτική διακήρυξη για να δει τι θέλει το νέο κόμμα». Η ομιλία του Αβραμόπουλου, ισχυρίστηκε, δεν έδωσε κατεύθυνση! Ο Κ. Καραμανλής, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα. Συνεργάτες του επισήμαιναν τη φτωχή παρουσία των στελεχών του νέου κόμματος, κυρίως πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, και εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι δε θα απειλήσει τη ΝΔ. Η μόνη αιχμή της Ρηγίλλης είναι ότι θα πρέπει να παραιτηθεί ο Δ. Αβραμόπουλος από δήμαρχος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Δ. Ρέππας από χτες το μεσημέρι έσπευσε να καλωσορίσει τον Δ. Αβραμόπουλο «στο στίβο της μαχόμενης πολιτικής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί «οικογενειακή υπόθεση της ΝΔ». Ο Κ. Σκανδαλίδης μάλλον υποβάθμισε το νέο κόμμα, λέγοντας ότι «το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου είναι κόμμα άυλο. Ακόμα και αν αποκτήσει όνομα, θα είναι για πάρα πολύ καιρό άυλο. Ας αποκτήσει πρώτα σώμα, ψυχή και θέσεις και είμαστε εδώ να το σχολιάσουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα ακόμα σοσιαλδημοκρατικό ανάχωμα (2012-03-15 00:00:00.0)
Φτωχότατος απολογισμός (2002-03-12 00:00:00.0)
Θέλει τώρα «συμμαχικές κυβερνήσεις» (2001-07-03 00:00:00.0)
Το καμάρι των κατασκευαστών αναχωμάτων (2001-01-06 00:00:00.0)
«Παρέλαση» νεοφιλελεύθερων ιδεών (2000-11-10 00:00:00.0)
"Παίζει" με τις εντυπώσεις και τα ΜΜΕ (1999-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ